Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Satoja työtunteja ja omaa rahaa likoon – ammattikorkeakoulun yritysakatemiassa opitaan perustamalla oikea yritys

Vuoden alussa alkanut Y-akatemia on mullistanut yrittäjyyden opetuksen Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa.

Y-akatemian opiskelijat Riikka Potkonen (vas) ja Essi Tuupainen.
Y-akatemian opiskelijat Riikka Potkonen (vas.) ja Essi Tuupainen kertovat päässeensä toteuttamaan unelmiaan, kuten perustamaan designkaupan. Kuva: Jeremias Perätalo / Yle
Pauliina Tolvanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tyhjä liiketila on herännyt eloon joensuulaisessa kauppakeskuksessa. Opiskelijat Noora Penttinen, Essi Tuupainen ja Riikka Potkonen ovat avanneet kauppakeskukseen suomalaisen designin pop up -myymälän.

– Meillä oli idea ja sitten vain otimme rohkeasti yhteyttä suunnittelijoihin ja brändeihin, Potkonen kertoo.

– Eli me vuokraamme pöytäpaikkoja ja sen lisäksi perimme pienen palkkion myynnistä, esillepanosta ja käytännön järjestelyistä, Tuupainen jatkaa.

Opiskelijoiden perustama pop up -myymälä on malliesimerkki siitä, miten yrittäjyyttä opiskellaan Karelia-ammattikorkeakoulun yrittäjyysohjelmassa Y-akatemiassa: yhdessä tekemällä.

Yhdessä tekemistä ja ajattelua

Vuoden alussa käynnistyneessä Y-akatemiassa ei ole luentoja tai tenttejä. Sen sijaan opiskelijat miettivät liikeidean, perustavat yrityksen ja vastaavat yrityksen pyörittämisestä aina kirjanpitoon saakka.

Teoriaa opiskellaan kirjoista sitä mukaa, kun kysymyksiä herää. Ideoita ja kokemuksia pallotellaan opiskelukavereiden ja valmentajien kanssa.

– Kokoonnumme kaksi kertaa viikossa riiheen eli keskustelemaan ja opettelemaan yhdessä ajattelemisen taitoa. Me valmentajat voimme esittää ohjaavia kysymyksiä, mutta koskaan emme anna suoria vastauksia, Y-akatemian päävalmentaja Juha Wirekoski kertoo.

Hän pitää käytännön tekemistä ylivertaisena tapana oppia.

– Paperilla voi ottaa minkälaisia riskejä tahansa, mutta kun peliin pannaan omat fyrkat, harkinta lisääntyy, Wirekoski muotoilee.

Essi Tuupainen (vas.) ja Riikka Potkonen pop up -myymälän tiskin takana.
Essi Tuupaiselle (vas.) ja Riikka Potkoselle pop up -myymälä on toinen kausiluontoinen yritys. Kuva: Jeremias Perätalo / Yle

Taloudellisia riskejä, mutta turvallisesti

Y-akatemiassa opiskelijat kantavat myös taloudellista vastuuta. Jokainen vuosikurssi perustaa oman osuuskunnan ja päättää osuusmaksun suuruuden. Tuo summa on luonnollisesti pieni, mutta halutessaan opiskelijat saavat ottaa suurempia riskejä.

Näin he ovat myös tehneet. Akatemian opiskelijat ovat paitsi perustaneet yrityksiä, myös ostaneet jo olemassa olevia. Juha Wirekosken mukaan yrityskauppojen kohdalla puhutaan viisinumeroisista summista.

Pop up -myymälän avannut kolmikko osti keväällä Enjoylife-elämyspalveluyrityksen ja sen kesäkahvilan. Taloudellinen riski mietitytti, mutta ei pelottanut.

– Opiskelijalla on kuitenkin se turva, ettei leipä ole kiinni yrityksestä, Essi Tuupainen toteaa.

Se on toinen Y-akatemian perusidea: tarjota opiskelijoille turvallinen ympäristö kokeilla, erehtyä ja menestyä.

Juha Wirekoski
Y-akatemian opiskelijoita luotsaava Juha Wirekoski perusti ensimmäisen oman yrityksensä keltanokkana vuonna 1988. Jos hän saisi nyt valita, ryhtyisi hän yrittäjäksi akatemian kautta. Kuva: Jeremias Perätalo / Yle

Opiskelu vie mukanaan: "tekemiselle vain taivas rajana"

Y-akatemiassa on otettu mallia Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, missä yhteisöllistä yrittäjyysopetusta ollut jo 25 vuotta. Tuona aikana Jyväskylän Tiimiakatemiasta on kehittynyt yrittäjyyden huippuyksikkö, jonka tulokset ovat kovia: opiskelijoista 47 prosenttia toimii yrittäjänä kahden vuoden kuluttua valmistumisesta.

Joensuussa toiminta on vielä pienimuotoista. Y-akatemia kestää puolitoista vuotta, kun Jyväskylässä tiimiakatemialaiset opiskelevat 3,5 vuotta.

Alku näyttää kuitenkin lupaavalta. Opiskelijat ovat ottaneet itse paljon vastuuta oppimisestaan.

– Opiskelijat esimerkiksi tekevät opintojensa eteen todella paljon töitä. Seurannan mukaan työtunteja on 140–220 tuntia kuukaudessa, Wirekoski kertoo.

Tällä hetkellä Y-akatemiaan voivat hakea liiketalouden, matkailun, media-alan ja fysioterapian opiskelijat.

Wirekoski toivoo, että lähivuosina akatemiaan voisi hakea alasta riippumatta. Sillä kun eri alojen ihmisiä tuodaan yhteen, saattaa syntyä jotain uutta.

– Ainakin minulle tämä on ollut oma juttu. Pääsee tekemään niitä asioita, mitä haluaa ja voi toteuttaa omia unelmia ja haaveita. Että tekemiselle on vain taivas rajana, Essi Tuupainen summaa.

Suosittelemme sinulle