Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä juhlitaan ympäristötekoja – Jenni Haukion puku kudotaan koivusta

Rouva Jenni Haukion puvussa kunnioitetaan juhlan teemaa, kun juhlapuvun kuidun raaka-aineena on kotimainen koivu.

Linnanjuhlat 2014
Kuva: Ari Lahti / AOP
STT,
Jussi Salokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmasto- ja ympäristöteot näkyvät tänä vuonna Linnan juhlissa. Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio kutsuvat itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle 1 700 vierasta.

Vieraiden joukossa on suomalaisia, jotka ovat toimineet ilmaston ja ympäristön hyväksi. Kunniavieraina on sotaveteraaneja ja lottia.

Presidentin kanslian mukaan kutsujen postitus on alkanut.

– Ympäristö ja luonto ovat erottamaton osa Suomea ja suomalaisuutta. Ilmastonmuutoksen myötä Suomi voi tulevaisuudessa näyttää hyvin toisenlaiselta. Vastuu on meidän käsissämme, Niinistö sanoo tiedotteessa.

Ympäristöteema näkyy Presidentinlinnan tarjoiluissa ja koristeluissa. Myös Haukion juhlapuku kunnioittaa teemaa: Aalto-yliopisto valmistaa sen ekologisesta ioncell-kuidusta.

Ioncell-kuitua ennen kehräämistä.
Tältä Ioncell-kuitu näyttää ennen kuin se kehrätään langaksi. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Puvun suunnittelusta ja valmistuksesta vastaa yliopisto-opiskelijoiden ja asiantuntijoiden tiimi. Puvun kangas kudotaan käsin ja se värjätään vasta kudonnan jälkeen. Puvun raaka-aine on koivusta tehty liukosellu. Se on peräisin Stora Enson Joensuun tehtaalta.

Aalto-yliopisto kertoo, että ioncell-menetelmällä voidaan valmistaa tekstiilikuitua puusta tai kierrätysmateriaaleista. Haukion puvussa kuidun raaka-aineena on kotimainen koivu.

Kangaspuut.
Jenni Haukion puvun kangas kudotaan käsin. Värjäys tehdään vasta kudonnan jälkeen. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Lue lisää:

Puuvilla loppuu – vaateteollisuuden on nyt pakko keksiä uusia vaihtoehtoja tilalle

Makkarankuoria ja paitoja samasta puusta – Kotimaisesta metsästä pelastus saastuttavalle viskoosituotannolle?

Suosittelemme