Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Kokoomus kirii, keskusta vajoaa, SDP selvästi suurin – vihreiden alamäki jatkuu

SDP on edelleen suosituin puolue, kertoo Ylen lokakuun kannatusmittaus. Vihreiden puheenjohtajavaihdoksen saama huomio ei kääntänyt laskevaa kannatuskäyrää.

Puoluekannatusmittaus
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Jyrki Hara

SDP on säilyttänyt kannatuksensa ja kärkipaikkansa Ylen uudessa puoluekannatusmittauksessa. Kahden suurimman hallituspuolueen suosiolukemat taas ovat liikahtaneet – vastakkaisiin suuntiin.

Petteri Orpon johtama kokoomus piristyi mittausjaksolla 1,3 prosenttiyksikköä 20,2 prosentin kannatukseen. Pääministeripuolue keskustan kannatus putosi reilun prosenttiyksikön ja on tässä mittauksessa 16,5 prosenttia.

Suosituin puolue on edelleen oppositiojohtaja Antti Rinteen luotsaama SDP. Demareita äänestäisi 22,7 prosenttia kyselyn vastaajista.

– SDP:n kannatus nojaa entistä selkeämmin duunarinaisten kannatukseen. Siellä kannatus on noussut, kertoo Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

Keskustan Juha Sipilän tavoite pääministerin salkun säilyttämisestä ensi huhtikuun vaalien jälkeen näyttää tällä hetkellä toiveajattelulta. Kannatuskaula SDP:hen on venähtänyt yli kuuden prosenttiyksikön mittaiseksi.

Kokoomukselle kahdenkymmenen prosentin rajapyykin ylittäminen lienee helpottava signaali. Edellisen kerran puolueen kannatus alkoi kakkosella viime huhtikuussa, kun kokoomus vielä oli suosituin puolue.

Vihreiden kannatuslama jatkuu

Puheenjohtajakriisin ravistelemien vihreiden kannatus painui lokakuussa edelleen hieman.

Nyt mitattu 11,3 prosentin kannatus on selvästi alle viime vuoden kuntavaalituloksen (12,5%), mutta - kuten vihreät mielellään muistuttavat - korkeampi kuin neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa (8,5%).

Viime vuoden kesällä, Ville Niinistön puheenjohtajakauden päätyttyä, Touko Aallon puheenjohtajakauden alussa, vihreiden kannatus käväisi 18 prosentin tuntumassa.

Lokakuun mittausjakson (3.10.–6.11.) loppupuolella nähtiin Touko Aallon vetäytyminen puheenjohtajan paikalta sekä Pekka Haaviston valintaan päättynyt uuden puheenjohtajan etsintä.

Haaviston vaikutusta kannatukseen ei vielä tässä mittauksessa näy, mutta itse puheenjohtajavaihdos tapahtumineen ei ainakaan näytä suuremmin innostaneen äänestäjiä vihreiden tueksi.

Kannatuksen lasku on kuitenkin hidastunut mittausjakson loppua kohden, toteaa Taloustutkimuksen toimitusjohtajaJari Pajunen.

– Ehkä tämä epämääräinen tilanne on häirinnyt koko vihreiden kannattajakuntaa. Nyt kun siihen tuli ainakin väliaikainen ratkaisu, niin kannatuksen lasku on pysähtynyt.

Jari Pajunen Taloustutkimus
Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen. Kuva: Laura Railamaa / Yle

Perussuomalaiset vahvistui, siniset eivät

Lokakuun mittauksessa perussuomalaiset piristyi 0,5 prosenttiyksikköä ja nousi vaihteeksi viidenneksi suosituimmaksi puolueeksi ohi vasemmistoliiton. Perussuomalaisten kannatus on 9,8 ja vasemmistoliiton 9,2 prosenttia.

Ruotsalainen kansanpuolue nosti kannatustaan 0,6 prosenttiyksikköä ja kristillisdemokraatit ottivat saman verran takapakkia. RKP:n kannatus lokakuun mittauksessa on 4,3 ja KD:n 3,5 prosenttia.

Hännänhuippuna kannatusmittauksissa jatkaa viiden ministerin hallituspuolue siniset. Sitä äänestäisi 1,1 prosenttia vastaajista.

Suuri osa äänestäjistä empii puoluekantaansa. Tavallista pienempi osa kyselyn vastaajista, vain 59 prosenttia, halusi valita puolueen, jota nyt äänestäisi.

Juttua korjattu 8.11.2018 klo 12.12. Aiemmin jutussa luki, että Ville Niinistön puheenjohtajakauden päättyessä vihreiden kannatus käväisi 18 prosentin tuntumassa. Tämä tapahtui kuitenkin Niinistön kauden jo päätyttyä.

Suosittelemme sinulle