Hyppää sisältöön

Epäonni Haminan jättimäisen lipputangon ympärillä jatkuu – sen kestävyyteen ei voi luottaa

Lujuuslaskelmat tehdään uudestaan, koska tangon valmistanut venäläinen konepaja ei ole tehnyt laskelmia Suomessa vaaditulla tavalla.

Lipputanko nousemassa pystyyn Haminan harmaata taivasta vasten.
Euroopan korkein lipputanko pystytettiin Haminaan Sibeliuskadun kentälle. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Sanni Harmanen,
Valtteri Kykkänen,
Miina Sillanpää

Haminan vasta pystytettyä Euroopan korkeinta lipputankoa voi uhata purkaminen.

Lipputangon kestävyys on päätetty tarkistaa jälkilaskentana, kun kävi ilmi, että tangon lujuuslaskelmia tehtäessä ei ole käytetty Suomessa hyväksyttyjä suunnittelustandardeja. Tanko on rakennettu pietarilaisessa konepajassa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun).

Jälkilaskennasta päätettiin työmaakokouksessa tiistaina 6. marraskuuta. Tarkoituksena on varmistaa, että tanko pysyy pystyssä.

Suomalaisten ja venäläisten laskelmat eivät kohdanneet

Haminan kaupunki tilasi 100-metrisen lipputangon suomalaiselta ADS Finland -yhtiöltä, joka teetti tangon venäläisellä Amira Group -konepajalla.

Haminan johtava rakennustarkastaja Ari Brusila kertoo Ylelle, että Amira on käyttänyt tangon lujuuslaskelmissaan amerikkalaista mallia. Se poikkeaa eurooppalaisesta eurokoodi-standardista, jota Suomessa pitäisi käyttää vastaaviin laskelmiin.

Brusila sanoo, että tarve lisälaskelmille ilmeni A-insinöörit-yrityksen tarkastuksessa.

– Ilmeni, että heidän laskelmansa ja naapurimaan laskelmat eivät kohtaa. Nyt niitä pitää sitten tarkistella, Brusila kertoo.

Brusilan mukaan laskentatavat eroavat esimerkiksi lähtötilanteen osalta. Suomalainen mitoitus lähtee siitä, että tanko on yhtenäinen. Haminaan tuotu tanko koostuu puolestaan 11 osasta, jotka on kiinnitetty toisiinsa pulteilla.

Lisälaskelmia tekevät tangon venäläinen valmistaja Amira ja suomalainen A-insinöörit. Tuloksia odotetaan perjantaiksi.

Sinivalkoinen teräksinen lipputanko pitkin pituuttaan hiekkakentällä Haminassa. Nostureita ympärillä.
Satametrinen lipputanko pystytettiin torstaina 1. marraskuuta. Yhdestätoista osasta koostuva tanko rakennettiin ensin pitkin pituuttaan Sibeliuskadun kentälle. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Selvitys halutaan perjantaihin mennessä

Brusila ei lähde julkisesti arvostelemaan lipputangon työn jälkeä hitsausten tai muunkaan suhteen. Tarve lisälaskelmille ei tullut täytenä yllätyksenä.

– Muutenhan tässä ei olisi ollut kolmannen osapuolen [A-insinöörit] tarkastusta, jos ei olisi ollut tällaisia mietintöjä mahdollisista vaikeuksista, sanoo Brusila.

A-insinöörejä ei voi pitää täysin hankkeen ulkopuolisena tarkastajana. Suomen Kuvalehti kertoo, että yrityksen palkkalistoilla oleva henkilö toimii lipputangon tilaajan eli Haminan kaupungin pääsuunnittelijana.

Haminan kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu kertoo, että laskelmien uskottiin olevan riittävät vielä viikko sitten, kun rakennushuollon viranomainen antoi tangolle pystytysluvan.

– Halutaan saada tällainen varmistuksen varmistus, Filppu sanoo jälkilaskennasta.

– Jos selvityksiä ei ole tullut perjantaihin kello 16 mennessä, lipputangon toimittaja [ADS Finland] joutuu aitaamaan alueen ja siellä joudutaan tekemään turvallisuusasioita, Filppu sanoo.

Tanko pitäisi siis Filpun mukaan laskea alas ja sen lujuutta vahvistaa, ennen kuin se voitaisiin nostaa taas pystyyn.

Yle ei tavoittanut ADS Finlandin toimitusjohtajaa Kari Hyrkästä kommentoimaan tilannetta.

Kovalla tuulella alue saatettaisiin joutua aitaamaan

Sata metriä korkea tanko sijaitsee hiekkakentällä.

Matti Filpun mukaan tanko ei kaatuessaan yltäisi lähimpiin rakennuksiin. Se voisi kuitenkin yltää Merikadun reunaan. Jos tanko siis todettaisiin mahdollisesti epävakaaksi, katu saatettaisiin joutua osittain sulkemaan.

Onko nykyisten tietojen valossa vaaraa, että tanko kaatuisi?

– Juuri tällä hetkelläkö? Filppu kysyy.

Juuri tällä hetkellä.

– Sitä vaaraa ei ole, kun ei ole sellaisia tuuliakaan. Annoimme aikaa perjantaihin asti sen takia, että sitten ehdimme reagoida, jos sattuisi tulemaan yllättäen kovempaa tuulta. Silloin me reagoisimme heti ja tekisimme tarvittavat toimenpiteet, eli aitaukset ja muut.

Filppu toteaa, että Haminan kaupungilla ei aiempaa kokemusta tällaisista hankkeista.

– Meille kaupungin viranomaisille ja tässä mukana olleille tämä on uusi ja erikoinen projekti.

Koripallokentän kokoinen Suomen lippu on tarkoitus vetää salkoon 3. joulukuuta järjestettävässä juhlassa.

Suurlipulla on ollut epäonnea

Alun perin maailman suurimman Suomen lipun piti liehua salossa jo toukokuussa, jolloin Suomen lippu täytti tasan 100 vuotta.

Aikataulu ei pitänyt, koska rakentamiskustannukset nousivat odotettua korkeammiksi. Kaupunki joutui harkitsemaan tangon pituuden ja materiaalin uusiksi.

Lopulta satametrinen tanko päätettiin tehdä puun sijaan teräksestä. Tanko maksaa kaupungille lähes 740 000 euroa. Kaupungin piti myöntää sen rakentamiseksi yli puolen miljoonan euron lisämääräraha.

Lisäksi kaupunkilaiset ovat vastustaneet hanketta.

Tangon kuljettaminen Haminaan ei sekään onnistunut täysin ongelmitta. Sen toimitus viivästyi vuorokaudella, sillä Pietarista lähtenyt kuorma jumittui Vaalimaalle tullimuodollisuuksien venyttyä.

Lue myös:

Nyt se seisoo: Euroopan korkein lipputanko on saatu pystyyn Haminassa – Katso videolta, miten se kohosi!

Suosittelemme sinulle