Tuhannet katsojat hurraavat messukeskuksen uumenissa Anaheimissa, Yhdysvalloissa. Joona "Serral" Sotala laskee kuulokkeet pöydälle ja nousee pelituolistaan. Suomalainen tuulettaa vienosti ja kävelee kohti lavan keskustaa. Mestaruuspokaali ilmaan kaksin käsin, ja konfetit lentävät.
Tapahtuman juontajalta ovat sanat loppua, kun hän hehkuttaa suomalaista. Neljä perättäistä karsintaturnauksen voittoa, Korea vastaan maailma -turnauksen voitto ja nyt tämä.
– Olet paitsi tuore maailmanmestari, myös maailman paras pelaaja!
Ja yhdysvaltalainen Sue Min Lee on vasta pääsemässä vauhtiin.
– Perintösi jää koko StarCraftin historiaan. 20 vuodessa emme ole koskaan nähneet ei-korealaisen dominoivan samalla tavalla kuin sinä nyt.
Kaiken huuman keskellä 20-vuotias suomalainen on täysin rauhallinen, kuin sekoitus Seppo Rätyä ja Kimi Räikköstä.
– Tällainen pokaali minun kokoelmastani vielä puuttuikin, Sotala naurattaa yleisöä.
Elektronisen urheilun historiankirjat uusiksi
"Rikkomaton perintö, lukemattomia murtuneita unelmia, tavoittamaton titteli. Kaksi maailmaa iskee yhteen. Me vastaan he. Sinä vastaan hän. Uusi aika on tullut."
Peliyhtiö Blizzardin MM-ennakkovideo on ounastellut tulevaa jo viikkoa aiemmin. Sotala kuvataan isänsä kanssa lumisessa suomalaisessa luonnossa metsästämässä. Korealaiset vastavoimat tuijottavat auringonlaskuun lämpimämmissä oloissa.
StarCraft viettää 20-vuotisjuhlaansa Blizzardin suurtapahtumassa Blizzconissa, jossa Sotala onnistuu lajin kaipaamassa ihmeessä.
Suomalaisesta tulee koko StarCraftin historian ensimmäinen ulkomaalainen maailmanmestari ja suurvoittaja. Koskaan aiemmin MM-finaalissa ei ole edes pelannut muita kuin korealaisia.
Elektronisen urheilun vuoden suurin jymypaukku, joka lähinnä hymyilyttää päähenkilöä.
– Isompaa voittoa ei voi oikeastaan saada. Ei välttämättä kuitenkaan se, että olen ensimmäinen ei-korealainen, koska kaikki he ovat kuitenkin vain pelaajia, Sotala sanoo muutama päivä voiton jälkeen Yle Urheilulle.
Tuore maailmanmestari on vaatimaton, mutta samalla täysin itsevarma. Finaalissa Sotala ei tuntenut lainkaan jännitystä, koska piti itseään niin suurena voittajasuosikkina eteläkorealaista Kim ”Stats” Dae Yeobia vastaan.
– Finaalissa en edes pelannut hirveän hyvin.
Pikkuveli toteutti isoveljen unelman
Elektroninen urheilu on ollut iso juttu Sotalan perheessä jo pitkään. Vielä vuonna 2012 tarinan päähenkilö oli tosin isoveli Jonne Sotala, jota Ajankohtainen Kakkonen haastatteli ammattilaisturnauksissa kiertävänä pelaajana.
Joona Sotala oli tuolloin 14-vuotias ja otti vasta ensiaskeleitaan kohti ammattilaisuutta, jota vanhemmat Markku ja Marja tukivat täysillä. 18-vuotias isoveli Jonne oli esikuva, jonka Joona halusi jonain päivänä voittaa.
Tänä päivänä Jonne opiskelee ja on jättänyt pelaamisen taustalle. Pikkuveljensä historiallista voittoa hän seurasi StarCraftin tyyssijassa Etelä-Koreassa, missä hän tätä nykyä opiskeleee.
– Tuntuihan se aivan mahtavalta, kun olemme tästä veljeni kanssa yli 10 vuotta unelmoineet. Vaikka täytyy sanoa, ettei sitä koskaan uskonut tällaisen olevan edes mahdollista, Jonne Sotala sanoo.
Kyse oli nimenomaan molempien unelmasta. Pikkuveljensä esittelyvideolla Jonne on kertonut avoimesti, kuinka Joonan menestys on herättänyt hänessä myös ristiriitaisia tunteita.
– Heti voiton jälkeen kiipesin lähimmän vuoren huipulle juhlistamaan voittoa. Tarvitsi mennä luontoon vähän rauhoittumaan. Kiivetessäni myös soitin Joonalle. Onnittelin voitosta ja sanoin olevani ylpeä hänestä, Jonne sanoo nyt.
Pornaisissa Markku-isä puolestaan nosti heti voiton jälkeen Suomen lipun salkoon. Isä oli valanut itseluottamusta poikaansa julkisesti jo aiemminkin.
– Perheellä on aika iso merkitys. Kukaan ei koskaan ole ollut pelaamista vastaan, mistä on ollut iso apu. Ja ilman Jonnea en olisi koko peliä edes löytänyt, Joona sanoo.
Linnan juhliin ”olisi varmaan pakko mennä”
Joona ”Serral” Sotala on tienannut vuonna 2012 alkaneella urallaan yli 500 000 euroa, joista leijonanosa on tullut tänä vuonna. Toimeentulo on turvattu pitkäksi aikaa, kun vielä oma äiti antaa pankkialan asiantuntijana neuvoja raha-asioissa.
Rahan takia Sotala ei koskaan ole pelannut. Voittaminen on ollut kaikki kaikessa. Monille elektronisen urheilun huipuille matka mestaruuteen on niin rankka, että motivaatio jatkaa on koetuksella. ”Serral” on kuitenkin vasta pääsemässä vauhtiin.
– Jos vaikka saisi samanlaisen vuoden tähän perään, Sotala hymähtää.
– Tietysti jos jossain kohtaa putoan kyydistä ja nousu takaisin kärkikahinoihin ei tunnu helpolta, niin ehkä sitten en hirveän pitkään pelaa. Muutaman vuoden ainakin, mutta miksei vaikka kymmentä, jos siltä tuntuu.
Sotala on Lasse Urpalaisen, Jesse Vainikan, Topias Taavitsaisen ja kumppaneiden ohella uuden ajan suomalaisia sankareita. Elektronisen urheilun huippuja, joista on tullut esikuva monelle nuorelle. Urheiluministeri Sampo Terho on jo puhunut halustaan tehdä Suomesta e-urheilun suurvalta.
Toisaalta elektroninen urheilu saa osakseen myös ihmettelyä ja vähättelyä, kun se tekee nousuaan perinteisten urheilulajien rinnalle. Siksi monet ilmiön parissa toimivat kaipaavat pelaajille jonkinlaista yhteiskunnan tunnustusta, esimerkiksi tasavallan presidentin Sauli Niinistön kutsua Linnan juhliin.
Pelaajat ovat lähes poikkeuksetta sinut tekemisensä kanssa, eivätkä kiinnostuneita väittelemään lajinsa yhteiskunnallisesta asemasta. Siksi Sotalankin vastaus Linnan juhlista tulee naurun saattelemana.
– Varmaan se olisi pakko mennä.
Lue myös:
klo 12:46 korjaus: Korjattu MM-tapahtuman juontajan nimi. Kyseessä on Sue Min Lee, ei Park Hyun Seon.