Hyppää sisältöön

Piikityshuoneiden suunnittelu sai Helsingin valtuutetut lausumaan myös Raamatun sanoja – "Kyse ei ole mistään ihmisroskasta"

Helsinki selvittää kannattaako huumeiden käyttäjille perustaa piikityshuoneita – tutkimukset osoittavat, että piikityshuonneet vetävät puoleensa kaikkein huono-osaisimpia.

Kuva: Matti Myller / Yle

Helsingin valtuusto päätti keskiviikkoiltana, että Helsinki selvittää kannattaako niin sanottuja piikityshuoneita perustaa kaupunkiin.

Piikityshuoneiden ajatellaan vähentävän huumeista tulevia haittoja.

Asia jakoi valtuuston selvästi kahtia. Osa valtuutetuista kannatti piikityshuoneiden selvittämistä, koska he kokivat piikityshuoneiden lisäävän kaikkien hyvinvointia ja alueiden turvallisuutta.

Yksi kannattajista oli aloitteen alullepanija vihreiden Kati Juva. Lääkärinä työskentelevän Juvan mukaan turvalliset käyttötilat vähentävät pistosinfektioita ja yliannoskuolemia ja voivat tukea hoitoonohjauksessa.

– Myös huumeidenkäyttäjät ovat helsinkiläisiä, jotka ansaitsevat inhimillistä kohtelua ja tukea. He eivät ole mitään ihmisroskaa. Käyttöhuoneista on hyvä edetä kohti humaania huumepolitiikkaa, Juva sanoi.

Vastustajat pitävät laittomana

Osa taas näki, että piikityshuoneiden salliminen olisi selvästi laitonta toimintaa.

Muun muassa perussuomalaisten Matias Turkkila ei kannattanut piikityshuoneita. Turkkilan mukaan Helsinki rikkoisi Suomen lakia, koska huumeiden käyttö on edelleen laitonta Suomessa.

– Tämä asia pitäisi keskustella läpi eduskunnassa, Turkkila sanoi.

Myös kokoomuslainen Juha Hakola ei kannattanut piikityshuoneita.

– Huoneiden perustaminen tulisi vaikuttamaan alueiden turvallisuuden tunteeseen, Hakola sanoo.

Kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara sen sijaan puolusti selvityksen tekemistä.

– Olemme jakaneet jo vuosia ruiskuja. Miten yhtäkkiä piikkityshuoneiden kokeilu muuttuisi laittomaksi, kyseli kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara.

Keskustelu kesti lähes kaksi tuntia

Keskustelu poukkoili kovasti. Aloitteen tekijä Juvakin siteerasi Raamattua.

– Kuten Jesaja sanoo: Murtunutta ruokoa hän ei muserra, lampun hiipuvaa liekkiä hän ei sammuta.

Suonensisäisiä huumeita käyttävillä ihmisille tarkoitetut piikityshuoneita on maailmalla noin sata, joista suurin osa Euroopassa. Muun muassa Norjassa ja Tanskassa.

Kuluvan vuoden aikana on tarkoitus nyt selvittää mahdollisuutta pilotoida piikityshuonetta.

Selvitystyön päätteeksi kaupunginhallitus päättää vielä, aloittaako kaupunki asian kokeilun.

Suosittelemme sinulle