Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Valkoisen talon levittämä väärennetty video näyttää toimittajan lyövän harjoittelijaa – Vertaa alkuperäiseen

CNN:n toimittajan Jim Acostan käden liike näyttää nopeutetussa videossa aggressiiviselta.

CNN:n toimittaja Jim Acosta ja presidentti Donald Trump kinastelivat tiedotustilaisuudessa.
CNN:n toimittaja Jim Acosta ja presidentti Donald Trump kinastelivat tiedotustilaisuudessa. Kuva: Shawn Thew / EPA
Juho Tuomisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Donald Trumpin hallinnon näkemystensä tueksi torstaina levittämä video CNN:n toimittajasta Jim Acostasta on uutistoimisto AP:n haastatteleman asiantuntijan mukaan väärennetty.

Lehdistöpäällikkö Sarah Sandersin Twitterissä jakamaa videota on videotuottaja Abba Shapiron mukaan käsitelty niin, että Acosta näyttää aggressiivisemmalta kuin hän oli. Hänen mukaansa muokkaus on "liian tarkka ollakseen vahinko."

Alkuperäisessä, peukaloimattomassa videossa Acostan vasen käsi näyttää liikkuvan vain mukana, kun hän yrittää oikealla kädellään pitää kiinni mikrofonista. Muokatussa videossa hän näyttää iskevän kädellään harjoittelijan kättä.

Netissä torstai-iltana levinneiden analyysien mukaan video voi näyttää nopeutetulta myös sen takia, että se on pakattu pienempään muotoon tai gif-animaatioksi.

Tämän analyysin mukaan harjoittelijan kädenliikettä on hidastettu ja Acostan alaspäin kohdistuvaa liikettä puolestaan nopeutettu.

Valkoinen talo perui CNN:n Jim Acostan lehdistöpassin pian sen jälkeen, kun tällä oli ollut tiukkaa sananvaihtoa lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Sanders perusteli Acostan lehdistöpassin perumista sillä, että hän olisi kajonnut Valkoisen talon harjoittelijaan, joka yritti ottaa tältä mikrofonia pois.

"Harjoittelija koski Acostaan neljä kertaa"

Torstai-iltana netissä levisi myös hidastettu versio, jossa puolestaan on arvioitu Valkoisen talon harjoittelijan toimia. Rawstory-julkaisun Sarah Burrisin tekemässä videossa harjoittelijan on laskettu koskevan Acostaan jopa neljä kertaa.

CNN on puolustanut Acostaa ja katsonut tämän lehdistöpassin peruuttamisen olevan seurausta hänen tiukoista kysymyksistään presidentille. Acosta on ollut jo pidempään Trumpin ja tämän kannattajien hampaissa ja keskiviikkona presidentti kutsui tätä "töykeäksi, kamalaksi ihmiseksi".

Keskiviikon sananvaihto koski Yhdysvaltoja koskevaa siirtolaiskaravaania. Trump oli saanut Acostan kysymyksistä tarpeekseen ja yritti antaa puheenvuoroa seuraavalle toimittajalle, mutta Acosta halusi vielä jatkaa ja piti tiukasti kiinni mikrofonista.

”Petollista, vaarallista ja epäeettistä”

CNN:n viestintäjohtaja Matt Dornic kutsui häpeälliseksi sitä, että Sanders julkaisi tilanteesta muokatun videon.

– Julkaisit peukaloidun videon – todellisia valeuutisia. Historia ei näytä sinua hyvässä valossa, Dornic tviittasi.

Sandersin mukaan keskeinen kysymys on kuitenkin se, koskiko Acosta harjoittelijaa.

– Video on selvä, hän teki niin. Pidämme kiinni lausunnostamme, Sanders sanoi torstaina.

Valkoisen talon uutiskuvaajien yhdistys sanoi tiedotteessa olevansa järkyttynyt siitä, että Sanders julkaisi manipuloidun videon.

– Tiedämme, että kuvien manipulointi on totuuden manipuloimista. Se on petollista, vaarallista ja epäeettistä, yhdistyksen puheenjohtaja Whitney Shefte sanoi.

– Manipuloitujen kuvien tietoinen jakaminen on yhtä ongelmallista, etenkin kun niitä jakaa henkilö, joka edustaa maamme korkeinta virkaa ja jolla on valtavasti vaikutusvaltaa yleiseen mielipiteeseen.

Lue lisää:

Trumpin haastanut CNN:n toimittaja sai porttikiellon Valkoiseen taloon, syytetään sopimattomasta kosketuksesta – Katso video tapahtuneesta

Suosittelemme