Hyppää sisältöön

Jätehuoltoyhtiö Envor Biotechille johtohahmoineen tuomiot ympäristön turmelemisesta

Forssalainen jätehuoltoyhtiö ylitti jätevesissään ympäristöluvan päästörajat ajoittain viiden vuoden aikana.

Envor Biotechin oikeudenkäynnin tuomaristoa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa
Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle
Nina Keski-Korpela

Forssalainen Envor Biotech -yhtiö, sen hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Mika Laine ja yhtiön entinen toimitusjohtaja on tuomittu Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa ympäristön turmelemisesta.

Tuomion mukaan yhtiö oli rikkonut ympäristöluvassa jätevesipäästöistä annettuja lupamääräyksiä toistuvasti. Jätevesiä päätyi viemäriverkon kautta Forssan jätevedenpuhdistamolle puutteellisesti esikäsiteltyinä. Näin kuormitus Loimijoen vesistöön lisääntyi.

Mika Laine tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Toinen johtaja sai 50 päiväsakon rangaistuksen. Hänen maksettavakseen tuli siis sakkoa 300 euroa. Käräjäoikeuden mukaan miehen menettely osoittaa selvästi vähäisempää syyllisyyttä kuin Laineen.

Kaikki kolme vastaajaa velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan Hämeen ELY-keskukselle oikeudenkäyntikuluja lähes 10 000 euroa.

Myös yhtiölle rangaistus

Käräjäoikeus tuomitsi yritykselle 50 000 euron yhteisösakon. Lisäksi Envor Biotech tuomittiin maksamaan valtiolle rikoshyötynä reilut 93 000 euroa. Yhtiö sai korkohyötyä ja kustannussäästöä, kun jätevesien esikäsittelylaitoksen investointia lykättiin. Summa on kuitenkin selvästi pienempi kuin syyttäjän alkuperäinen vaatimus yli 280 000 eurosta.

Yhtiö ylitti ympäristöluvassa määritellyt päästörajat viemäriin johdetuissa jätevesissään. Esimerkiksi kiintoaineen, fosforin, typen ja orgaanisen aineen määrät ylittyivät ajoittain vuosina 2010–2015.

Yhtiö pyrki vähentämään päästöjä, mutta käräjäoikeuden mukaan toimiin ei ryhdytty riittävän nopeasti ja tehdyt toimenpiteet olivat riittämättömiä.

Ympäristön turmelemisesta voidaan määrätä rangaistukseksi joko sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Suosittelemme sinulle