Hyppää sisältöön

Viisi plagiaattia paljastui kerralla ammattikorkeakoulussa Joensuussa – löydöt aktiivisen kansalaisen ansiosta

Karelia-ammattikorkeakoulusta kerrotaan, että plagioijat ovat muuttaneet lähdetekstejä juuri sen verran, että sähköinen tarkastusjärjestelmä ei havainnut kopiointia.

Karelia ammattikorkeakoulun opastekyltti.
Kuva: Jouki Väinämö / Yle
Anton Rinta-Jouppi

Viisi Karelia-ammattikorkeakoulussa hyväksyttyä opinnäytetyötä on paljastunut osittain plagioiduksi. Kaikki viisi ovat ylempää ammattikorkeakoulututkintoa opiskelleiden tekemiä.

Plagioinnit paljastuivat yksittäisen aktiivisen kansalaisen ansiosta.

– Hänelle iso kiitos, kun on niin tarkka ja havaitsevainen, toteaa Karelian rehtori Petri Raivo.

Hän ei vielä suostu kertomaan, miltä alalta tutkinnot ovat, koska asian selvittäminen on kesken.

Plagioijat ovat muuttaneet lähdetekstejä juuri sen verran, että sähköinen tarkastusjärjestelmä Urkund ei ole havainnut tekstien samankaltaisuutta silloin, kun opinnäytetyöt on jätetty ammattikorkeakoululle, kerrotaan Karelian tiedotteessa.

Raivo vakuuttaa, että opettajat ja ohjaajat ovat tarkastaneet hyväksytyt plagiaatit.

– Jostain syystä kävi näin. Olemme takamatkalla näiden suhteen.

Tutkinnot purkuun tai arvosana alemmaksi

Havaintojen perusteella Karelia-ammattikorkeakoulu on aloittanut esiselvitykset, jotka tehdään Tutkimuseettisen neuvottelukunnan eli TENK:n ohjeistuksen mukaan. Kun esiselvitykset ovat valmiit, Karelia päättää jatkotoimista.

Räikeimmissä plagiointitapauksissa haetaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta tutkinnon purkamista. Lievemmissä tai epäselvissä tapauksissa voidaan käyttää myös arvosanan alentamista itsearviointimenettelyllä tai plagiaattimaininnan lisäämistä opinnäytetyörekisteriin, arkistokappaleisiin sekä muihin julkaistuihin sähköisiin versioihin.

– Jatkossa tarkennamme entisestään käytäntöjämme opinnäytetöiden ohjaamisessa ja tarkastuksessa. Selvitämme myös sen, onko saatavilla kattavampia sähköisiä tarkastusjärjestelmiä. Plagiointi on törkeä väärinkäytös, ja meillä pitää olla keinot tunnistaa teko mahdollisimman varhain, kertoo Petri Raivo.

Suosittelemme sinulle