Moni autoilija on tänä syksynä yllättynyt. Useilla paikkakunnilla diesel maksaa nyt enemmän kuin bensa.
Esimerkiksi Kirkkonummella 95-bensiinin hinta on 1,499 litralta, dieselin 1,509 euroa. Myös Helsingin Tapaninvainiossa dieselin ohittaa bensan. Vantaalaisella asemalla dieseliä ja bensaa myydään samalla hinnalla.
Tilanne on harvinainen – yleensä diesel on ollut edullisempaa sen alhaisemman verotuksen takia.
Käänteen taustalla on se, että maailmanmarkkinoilla bensiinistä on ylitarjontaa ja dieselistä pulaa. Se näkyy hinnoissa.
– Diesel maksoi eilen 21,48 dollaria kun bensiini oli vain 5,04 dollaria. Tällaista ei usein tapahdu, Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä ihmettelee.
Hän puhuu tynnyrihinnasta, josta on poistettu raakaöljyn osuus.
Väärät säädöt
Maailmanmarkkinoilla, ennen suomalaista verotusta, diesel voi olla useinkin bensiiniä kalliimpaa. Näin on ollut jokseenkin koko tämän vuoden. Lokakuussa hintaero oli poikkeuksellisen suuri, keskimäärin noin kaksitoista euroa.
Ilmiötä vahvisti se, että öljynjalostajilla lipsahtivat kesällä säädöt väärään asentoon: silloin bensiinistä saatiin korkeata jalostusmarginaalit ja tuotantoa kasvatettiin. Ja kuten nyt nähdään – vähän liikakin.
Yhdysvaltojen energiaviraston mukaan bensiinivarastot ovat täydempiä kuin viiteen vuoteen ja täyttyvät edelleen.
Sama tilanne on Euroopassakin: bensaa riittää, mutta dieselvarastot kumisevat ontosti. Tämän vuoksi dieselauton tankkaajaa hirvittää.
Sama meno talvella
Kun taloudessa menee lujaa, ammattiliikenteen dieselmoottorit käyvät kuumina ja polttoainetta palaa. Hiipuvista talousennusteista huolimatta, vauhti ei ole ainakaan vielä hidastunut.
Ja vaikka talous alkaisi osoittaa jäähdyttelyn merkkejä, talven alla dieselin hintaan lienee turha odottaa pikaisia alennuksia.
Kun öljylämmittäjät erityisesti Saksassa ja koillisessa Yhdysvalloissa alkavat havahtua viilentyviin syyskeleihin, dieselin "sisartuotteen", eli kevyen polttoöljyn, kysyntä heräilee. Se lisää nousupainetta dieselin hintaan.
Kaikki keinot käyttöön
Tilanne on kiusallinen öljyn jalostajille. Ne ovatkin jo hienosäätämässä tislausprosessejaan lisätäkseen dieselin ja vähentääkseen bensiinin tuotantoa.
Jalostamot tekevät kaikki temput, joilla voidaan tasapainottaa tarjontaa kysynnän mukaan.
– Bensiinistä tehdään niin kevyttä kuin laatumääritykset antavat myöten, Nesteen Kärnä selostaa.
– Bensiinin raskaimmat molekyylit tislataan lentopetroolin joukkoon ja lentopentroolista raskaimmat molekyylit dieseliin.
Näin voidaan lisätä dieselin tuotantoa, mutta vain muutamia prosentteja.
Varsinkin lentopetroolin laatuominaisuudet on määritelty erittäin tarkasti, eikä koostumukseen voi tehdä kovin suuria muutoksia.
Uusi öljytuotanto suosii bensiiniä
Tarjonnan epäsuhta voikin jäädä pitkäaikaiseksi ilmiöksi, sillä Kärnän mukaan käynnissä on alan perusteellinen muutos. Yhdysvaltojen kasvava liuskeöljyteollisuus tuottaa nimittäin erilaista raakaöljyä kun Lähi-Itä tai Venäjä.
Uusi raaka-aine on entistä kevyempää.
– Yhdysvaltojen liuskeöljystä syntyy enemmän bensiiniä kuin dieseliä. Tässä näyttää olevan rakenteellinen muutos, Kärnä pohtii.
Saattaa käydä niin, että diesel jää pitkäksi aikaa bensiiniä kalliimmaksi.
Suomalaiset autonostajat ovat perinteisesti laskeskelleet, paljonko heille tulee kilometrejä – ja kannattaako siksi valita diesel- vai bensiiniauto. Edellä kuullun perusteella dieselin valinta kannattaa entistä harvemmin.