Hyppää sisältöön

Itä-Ukrainan "kansantasavalloissa" äänestetään vaaleissa

Yhdysvaltain Ukrainan-lähetystö kehottaa asukkaita boikottiin, Venäjän mukaan vaalit ovat asukkaiden oma päätös.

Donetskin virkaatekevän johtajan Denis Pushilinin odotetaan voittavan vaalit. Kuva: Epa / Maxim Shipenkov

Itä-Ukrainan niin kutsutuissa kansantasavalloissa järjestetään tänään presidentin- ja parlamenttivaalit.

Länsimaiden mukaan kyse on yrityksestä vakiinnuttaa kapinallisalueiden ero Ukrainasta. EU:n mukaan Donetskin ja Luhanskin vaalit ovat vastoin vuonna 2015 solmittua Minskin sopimusta, joka tähtää konfliktin ratkaisuun.

Venäjän mukaan rauhansopimuksella ei ole mitään tekemistä äänestyksen kanssa, vaan vaalit ovat alueen asukkaiden itsenäinen päätös.

Itä-Ukrainan taisteluissa on saanut surmansa yli 10 000 ihmistä vuoden 2014 jälkeen.

Yhdysvaltain Ukrainan-lähetystö syytti Twitterissä Venäjää konfliktin lietsomisesta valevaaleilla. Lähetystö kehotti asukkaita boikotoimaan vaaleja.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan vaalit tarvittiin täyttämään valtatyhjiö, joka syntyi, kun Donetskin johtaja Aleksandr Zahartshenko kuoli pommiräjähdyksessä elokuussa. Hänen jälkeensä virkaatekeväksi johtajaksi nousi Denis Pushilin, jonka odotetaan voittavan vaalit.

Luhanskissa puolestaan virkaatekevänä johtajana on toiminut Leonid Pasechnik. Vaikka molemmilla alueilla on useita ehdokkaita, nykyisten johtajien odotetaan voittavan vaalit.

– Moskova on päättänyt, että uusien johtajien vallan legitimointi on tärkeämpi asia kuin lännen kritiikki, kommentoi Aleksei Makarkin moskovalaisesta tutkimuskeskuksesta.

Separatistialueilla pidettiin vuoden 2014 lopulla edelliset vaalit, joita länsi ja Ukraina eivät tunnustaneet.

Suosittelemme sinulle