Hyppää sisältöön

Leuto sää jatkuu – luvassa "oikeita sateita" mutta ei pakkasia

Selkeää viilentymistä ei ole luvassa.

Sää on sateista, tuulista ja lauhaa
Sää on sateista, tuulista ja lauhaa

Marraskuu on ollut harvinaisen lämmin koko maassa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Lämpötilat ovat olleet jopa 4-5 astetta normaalia korkeammat. Pohjoisessa yölämpötilat ovat jopa 10 astetta lämpimämpiä ja päivisin lämpötilat ovat lähes koko maassa plussan puolella. Etelässä ollaan jopa viidessä asteessa ja pohjoisessa lähellä nollaa.

– Sää jatkuu samana. Kyse on nyt samankaltaisesta tilanteesta kuin kesällä, jolloin helle vain jatkui – nyt idässä paikallaan pysyvä korkeapaine puolestaan aiheuttaa meille eteläistä tuulta ja leuto sää jatkuu, toteaa Kotakorpi pakkasen odottelijoille.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Etelään jopa runsaita sateita

Yhden muutoksen Kotakorpi ennustaa. Maanantain aikana sadealue liikkuu koko maan yli. Erityisesti etelässä voi sataa jopa yli 10 millimetriä.

– Luvassa on oikeita sateita, tämän tihuutuksen sijaan.

Tiistaina on luvassa lisää sateita maan etelä- ja keskiosiin. Loppuviikosta sataa pohjoisessa, kun muualla maassa poutaantuu.

Vaikkei ehkä siltä vaikuta, ovat sademäärät marraskuun aikana olleet hyvin pieniä, eikä muutaman päivän sade korjaa pohjavesien tilannetta. Suomen ympäristökeskuksen mukaan pohjavesien pinnat ovat suuressa osassa maata 10–30 cm alle ajankohdan keskiarvojen.

– Parempi tietysti, että edes vähän sataa, toteaa Kotakorpi.

Sateiden väliin Kotakorpi ennustaa myös hieman kuivempaa säätä, minkä myötä pohjoisessa voivat yölämpötilat hieman laskea. Selkeää viilentymistä ei kuitenkaan ole luvassa.

Suosittelemme sinulle