Hyppää sisältöön

Katso video palomiesten taistelusta Kalifornian liekkimerta vastaan – kovat tuulet ja kuivuus saivat metsien kuolleet puut roihahtamaan

Kolme jättimäistä metsäpaloa pitävät niin osavaltion pohjois- kuin eteläosankin hälytystilassa. Paloissa on kuollut yli 30 ihmistä.

Maastopalojen sammutustyöt jatkuvat Kaliforniassa
Maastopalojen sammutustyöt jatkuvat Kaliforniassa
Mika Hentunen

LOS ANGELES Taksinkuljettaja kertoo, että taivas pysytteli sunnuntain harmaana, vaikka auringon piti paistaa kirkkaalta taivaalta. Savun haistaa kuulemma kymmenien kilometrien päähän.

Paikalliskanava näyttää lohdutonta kuvaa Tyynenmeren rannan pikkukaupungista Malibusta. Taloja on palanut, asukkaat ovat evakossa, kuten ainakin 250 000 kalifornialaista.

Ihmiset tuovat ruokaa ja avustustarvikkeita avustuspisteisiin, joita on perustettu eri puolille Los Angelesin aluetta tulipaloa paenneita varten.

Useita päiviä jatkuneet voimakkaat tuulet levittävät paksua savua. Nämä sisämaasta merelle päin puhaltavat niin sanotut Santa Anan tuulet kuivattavat eteläisen Kalifornian vuorien ja kanjonien jo valmiiksi kuivaa kasvillisuutta lisää ja tekevät siitä sytykettä maastopaloille.

Lentokoneesta levitettiin punaista paloa hillitsevää ainetta Malibussa.
Paloja on vaikea sammuttaa, koska ne leviävät vuorenrinteillä sekä kanjoneissa. Kuva: Sandy Huffaker / Lehtikuva

Sääennusteet lupaavat ensimmäistä vapauttavaa sadetta aikaisintaan tiistai-illaksi. Se ei ennätyksellisen laajoja maastopaloja vielä sammuta, mutta auttaa tuhansia palomiehiä vaikeassa työssään.

Kolmesta suurimmasta palosta on saatu tähän mennessä korkeintaan 25 prosenttia.

31 ihmisen tiedetään kuolleen tähän mennessä, heistä suurin osa menehtyi Paradisen pikkukaupungin alueella. Aineelliset tuhot ovat useita miljardeja euroja.

Paratiisi tuhoutunut täysin

Osavaltion pohjoisosassa Chicon ja Butten piirikunnassa riehuva palo on tuhonnut ainakin 6 700 rakennusta. Pahimmin on kärsinyt noin 120 kilometriä osavaltion pääkaupungista Sacramentosta pohjoiseen sijaitseva Paradise.

Kaupunki, jonka nimi tarkoittaa suomeksi paratiisia, on tuhoutunut lähes kokonaan.

Metsäpaloissa tuhoutunut koti Paradisessa, Californiassa.
Karrelle palanut asuintalo pahoin kärsineessä Paradisen kaupungissa. Kuva: Mason Trinca / Getty Images

Palo kerrotaan levinneen Paradisen liepeillä torstaina ja perjantaina pahimmillaan jalkapallostadionin kokoisen alueen verran sekunnissa. Sunnuntaina se riehui yli 40 000 hehtaarin suuruisella alueella.

Paradisen palosta saattaa tulla Kalifornian kaikkien aikojen pahin maastopalo.

Kaksi suurpaloa Los Angelesin lähellä

Myös eteläisessä Kaliforniassa Los Angelesin ympäristössä riehuu kaksi suurta tulipaloa.

Ne ovat tehneet tuhoa muun muassa Malibun rannikkokaupungissa sekä Thousand Oaksissa, jossa oli viime keskiviikkona juuri ennen palojen syttymistä 12 kuolonuhria vaatinut joukkoammuskelutapaus.

Nämä eteläisen Kalifornian tulipalot riehuvat yhteensä ainakin 35 000 hehtaarin kokoisella alueella.

Paloja on vaikea sammuttaa, koska ne leviävät vuorenrinteillä sekä kanjoneissa.

Trump syytti metsänhoitolaitosta

Presidentti Donald Trump sai osakseen arvostelua palomiehiltä, poliitikoilta ja muilta julkisuuden henkilöiltä lähetettyään sunnuntaina tunteettomalta kalskahtaneen tviitin.

Palomiehet sammuttavat liekkejä pelastusarmeijan leirillä toissapäivänä Malibussa, Californiassa.
Palomiehet sammutustöissä pelastusarmeijan leirillä toissapäivänä Malibussa, Californiassa. Kuva: Sandy Huffaker / Getty Images

Trump syytti paloista osavaltion metsänhoitolaitosta ja uhkasi leikata siltä liittovaltion tuen.

Trump puuttui suorasukaiseen tyyliin osavaltiossa hyvin tiedossa olevaan ongelmaan. Kalifornian metsissä on runsaasti kuolleita puita, jotka syttyvät helposti.

Samanaikaisesti uusia asuinalueita on rakennettu liian lähelle tällaisia metsäalueita.

Poikkeuksellinen kuivuus vaivaa

Syksy on ollut poikkeuksellisen kuiva koko Kaliforniassa. Paikoin vettä satoi lokakuussa vain muutama prosentti normaalista.

Kalifornialaisia huolestuttaa, että sateista ei ole vieläkään merkkejä. Tavallisesti syyssateita saadaan viimeistään marraskuussa.

Tämä on herättänyt keskustelua ilmastonmuutoksen vaikutuksista samaan tapaan kuin hirmumyrskyistä kärsivissä Floridassa ja Meksikonlahden osavaltioissa.

Jo 2017 oli poikkeuksellisen kuiva vuosi Kaliforniassa, ja tuhoisia metsäpaloja on ollut useita viime ja tänä vuonna.

Elokuussa koettiin tähän asti vakavin maastopalo Mendocitossa. Tuli tuhosi siellä 1 860 neliökilometrin kokoisen alueen.

Lisää aiheesta:

Kalifornian paloja paennut suomalainen Ylelle: "Taivas oli mustana savusta, tuhkaa satoi taivaalta"

Kalifornian maastopalot ovat vaatineet jo yli 30 kuolonuhria

Kalifornian maastopalot: Suomalaisperhe odottaa evakuointikäskyä auto pakattuna – osa ystävistä menettänyt kaiken omaisuutensa

Suosittelemme sinulle