Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Uutta brexit-äänestystä vaativien ääni voimistuu, mutta aika on kortilla – "Edessä voi olla sukupolven mittainen erämaavaellus EU:n ulkopuolella"

Perustuslakiasiantuntija pitää brexitin perumista kansanäänestyksessä yhä mahdollisena.

Nick Turton
Nick Turton haluaa, että britit saisivat päättää kansanäänestyksessä, kelpaako hallituksen neuvottelema brexit-sopimus heille. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle
Pasi Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

LONTOO Uutta brexit-kansanäänestystä ajavan kampanjaryhmän katugalluptaulu puhuu selvää kieltä Pohjois-Lontoossa. Enemmistö islingtonilaisista liimaa tarransa sarakkeeseen, jossa vaaditaan uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta.

– Jopa brexitin puolesta äänestäneet vastustavat sellaista erosopimusta, jota Theresa Mayn hallitus on luomassa, kampanjoija Claire Rossi sanoo.

Mielipidemittausten mukaan Britannian kansan enemmistö haluaisi päättää kansanäänestyksessä, hyväksytäänkö hallituksen neuvottelema EU-eron malli vai pitäisikö brexitistä luopua kokonaan. Britannian ja EU:n neuvottelut erosopimuksesta ovat yhä kesken.

People’s Vote -nimellä tunnettua uutta äänestystä ajavan Nick Turtonin mielestä eron perumiseen on täysi oikeutus.

– EU-eron astuessa voimaan vuoden 2016 brexit-äänestyksesta on kulunut lähes kolme vuotta. Kansanäänestyksen tulos on vanhentunut ja olosuhteet ovat muuttuneet, Turton perustelee.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Brian McDonaldin sananvaihto kampanjaryhmän kanssa uhkaa äityä kinasteluksi.

– On mieletöntä, että nämä ihmiset kampanjoivat uuden kansanäänestyksen puolesta. Jos siitä äänestetään uudelleen, miksei sitten kolmannenkin kerran, jos tulos ei ole tietyille ihmisille sopiva.

ihmiset katsovat gallup-taulua
Pohjois-Lontoon Islingtonissa kampanjaryhmä pyysi ihmisiä ilmaisemaan mielipiteensä tarroja liimaamalla. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Asiantuntija: brexit voi lykkääntyä

Uutta brexit-äänestystä vaativien mielestä EU-erosta annettiin vuoden 2016 kansanäänestyksen alla liian ruusuinen kuva ja kansalla täytyy olla oikeus muuttaa mielensä.

Riitaa setvitään vielä Britannian parlamentin alahuoneessa. Kansanedustajilla on valta hylätä erosopimus, jota pääministeri Theresa May edelleen yrittää neuvotella.

University College Londonin perustuslakiyksikön johtaja Meg Russell pitää eron perumista kansanäänestyksessä vielä mahdollisena.

– Parlamentti voi vaatia uuden kansanäänestyksen järjestämistä, jos se ei hyväksy erosopimusta. Sopimuksettoman eron uhatessa jopa hallitus itse saattaa haluta uuden äänestyksen.

Professori Russell ei uskalla arvailla uuden äänestyksen tai eropäätöksen perumisen todennäköisyyttä. Britannian poliittinen tilanne on niin kaoottinen, että ennustusten tekeminen olisi "hölmöläisten hommaa".

– Uuden kansanäänestyksen järjestäminen näyttää tällä hetkellä yhtä mahdottomalta kuin se, että parlamentti hyväksyisi minkään tarjolla olevista EU-erovaihtoehdoista.

Russell sanoo, että mahdollisen uuden kansanäänestyksen valmistelu kestää vähintään viisi kuukautta. Sellaista ei siis edes ehditä järjestää ennen maaliskuun lopun EU-eropäivää. Ainoa mahdollisuus olisi brexit-päivän lykkääminen.

– Uskon EU:n myöntävän lisäaikaa, jos Britannia sellaista pyytää.

Karen Griffith
Karen Griffith kampanjoi uuden brexit-kansanäänestyksen puolesta. "On demokraattista muuttaa mielensä", esitteessä lukee. Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Äänestystä vaativien toivo uhkaa hiipua

EU-jäsenyyden jatkaminen jakaa britit kuitenkin edelleen kahteen lähes yhtä suureen leiriin.

Äänekkäimmät brexitin puolustajat vastustavat uuden äänestyksen järjestämistä kiivaasti. Ja vaikka sellainen järjestettäisiin, voisi tulos olla sama kuin vuonna 2016.

EU-jäsenyyttä kannattavien toivonkipinä elää silti Britanniassa edelleen, mutta sen hehku on himmeä.

– Uuden brexit-äänestyksen todennäköisyys kasvaa, mutta se ei ole tällä hetkellä viittäkymmentä prosenttia suurempi, People’s Vote - äänestystä ajava Claire Rossi arvelee.

Islingtonilainen Samuel West on pessimistisempi.

– Ehkä meidän täytyy tehdä sukupolven mittainen erämaavaellus EU:n ulkopuolella. Se merkitsisi koko minun elinikääni. Toivon kuitenkin, että 4-vuotiasta tytärtäni ei eroteta EU:sta hänen eliniäkseen.

Suosittelemme