Hyppää sisältöön

”Tämä oli minun tapani tuoda kadonneet kansanyhteisön sotilaat takaisin Britannian maaperälle” – Rob Heard ompeli 72 396 käärinliinaa nukeille 3,5 vuoden aikana

Sommen käärinliinat ovat muistomerkki taisteluissa kaatuneille kansanyhteisön sotilaille.

Sommen käärinliinat Lontoossa
Rob Heard ompeli 3,5 vuotta kymmenille tuhansille pienille nukeille käärinliinoja, jotta sotilaiden ruumiit voitaisiin symbolisesti sijoittaa lepoon Ison-Britannian maaperälle. Kuva: EPA-EFE/ANDY RAIN
Petri Görman

Lontoon olympiapuistossa on tällä hetkellä 1. maailmansodan Sommen taisteluun liittyvä näyttely, jossa lepää 72 396 pientä ihmishahmoa. Näyttelystä kertoo muun muassa the Evening Standard -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Nukkehahmot on tehnyt taiteilija Rob Heard, hänen mukaansa ne edustavat jokaista brittiläisen kansanyhteisön sotilasta, jotka kaatuivat Sommen taistelussa 100 vuotta sitten. Yksikään heistä ei ole koskaan saanut omaa hautapaikkaa Britannian maaperältä.

Länsirintamalla tapahtunut sotilaiden teurastus puhutteli taitelija Rob Heardia ja siksi hän innostui kokoamaan väliaikaisen muistomerkin Lontooseen.

Heard kertoo, että jokainen nukke on yksilö, jotka on myös nimetty. Nukeille on ommeltu myös käärinliinat, jotta sotilaiden ruumiit voitaisiin näin symbolisesti sijoittaa lepoon Ison-Britannian maaperälle Sommen taistelun 100-vuotispäivän kunniaksi.

– Nuket ovat jääneet siihen asentoon, johon ne ompeluvaiheessa luonnollisesti jäivät. Heille on rakennettu myös liikkuvat nivelet. Tällä tavoin olen kuvannut taiteen keinoin taistelukentälle kaatuneita sotilaita.

Näyttely on ollut aiemmin esillä pienimuotoisemmin, mutta Lontoon näyttelyssä on yhteensä 72 396 nukkea esillä.

– Sotilashahmojen väliin on näyttelyssä tarkoituksellisesti jätetty tilaa, koska haluan korostaa, että jokainen heistä on ollut kuitenkin yksilö.

Ensimmäisessä maailmansodassa kuolleiden sotilaiden omaiset ovat myös ostaneet nukkeja itselleen.

– Sen vuoksi joidenkin rivien välissä on tyhjää.

Nukkehahmot myydän hyväntekeväisyyshuutokaupassa näyttelyn jälkeen.

Muokattu 6:30 lisätty linkki the Evening Standard -lehteen.

Suosittelemme sinulle