Hyppää sisältöön

Airiston Helmi -vyyhdissä epäiltyjen tutkintavankeus jatkuu – Poliisin takavarikoimia miljoonia vaaditaan takaisin

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee keskiviikkona tutkintaan liittyvää takavarikkoasiaa.

Airiston Helmen Villa Ybbersnäs nähtynä vastarannalta Paraisilla 23. syyskuuta.
Airiston Helmen Villa Ybbersnäs nähtynä vastarannalta Paraisilla 23. syyskuuta. Kuva: Ari Welling / Yle
Hannu Vähämäki,
STT

Keskusrikospoliisin Airiston Helmi -yhtiön tutkinnan yhteydessä kiinniotetut kaksi miestä pysyvät vangittuina. Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen ei ole jätetty miesten vapautusvaatimuksia.

Rikoskomisario Antti Perälä kertoo, että kuulustelut jatkuvat. Poliisi epäilee venäläismiestä törkeästä veropetoksesta ja virolaismiestä avunannosta törkeään veropetokseen. Tutkinnassa on myös epäily rahanpesurikoksesta.

Keskusrikospoliisi otti syyskuussa haltuunsa syyskuussa Turun saaristossa suoritetuissa kotietsinnöissä runsaasti tietomateriaalia ja käteistä rahaa 3,5 miljoonan euron edestä.

Jutussa kolmantena epäiltynä oleva venäläismies, joka ei ole vangittuna, vaatii poliisin takavarikoimia rahoja takaisin, poliisi kertoo STT:lle.

Miehen kanta on hänen lakimiehensä, oikeustieteen tohtori Kari Uotin mukaan, että rahoilla on laillinen alkuperä. Miestä epäillään törkeästä rahanpesusta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Poliisi vastustaa takavarikon purkua

Poliisi vastustaa tutkinnanjohtaja Antti Perälän mukaan takavarikon purkua.

– Meidän mielestämme takavarikolle olisi edelleen edellytykset. Olemme vaatineet käsittelyä salaiseksi, enkä voi mennä perusteisiin enempää, Perälä sanoo.

Yhtiötä koskevassa rikostutkinnassa on poliisin mukaan kyse usean miljoonan rahanpesuepäilystä. Yrityksen epäillään myös käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee tutkintaan liittyvää takavarikkoasiaa keskiviikkona..

"Takavarikoitu data pääasiassa valvontakamerakuvaa"

Esitutkinnassa keskitytään kotietsinnässä takavarikoidun datan jäljentämiseen ja läpikäyntiin.

– Pyrimme käsittelemään laitteita tärkeysjärjestyksessä. Materiaalin jäljentäminen on hidasta muun muassa siksi, että osa jäljennettävistä laitteista on vanhoja tai eri tavoin rikkoutuneita. Lisäksi työtä hidastaa se, että jäljennettävää on paljon, jutun tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila KRP:stä kertoo poliisin tiedotteessa.

Muun muassa Uoti on kertonut STT:lle, että poliisin takavarikoima data sisältää pääasiassa valvontakameroiden tallentamaa kuvaa eri kiinteistöillä olevista rakennuksista.

Esitutkinta kestää poliisin arvion mukaan vähintään kuukausia, ja KRP saa siihen apua suojelupoliisilta ja Puolustusvoimilta.

Lue lisää:

Airiston Helmen asioita hoitava Dan Högström: Toivon, että yritykset eivät käännä meille selkäänsä

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin

KRP:n ratsaama Säkkiluoto on ollut mysteeri lähialueiden asukkaille jo vuosia: "Siellä on valvontakameroita joka puolella" – katso video kohutusta saaresta

Suosittelemme sinulle