Hyppää sisältöön

VTV: Verotukien arvo lähes 27 miljardia, mutta niiden vaikutuksia ei kunnolla tiedetä

Kolmasosalle tuista ei pystytä edes laskemaan, paljonko ne vähentävät verokertymää.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n mukaan verotukien vaikutuksia ei tunneta kunnolla. Verotukien, esimerkiksi verovähennysten kustannuksia ja vaikutuksia seurataan vain niukalti, kertoo VTV tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Viraston mukaan erilaisten verotukien arvo on tänä vuonna 26,8 miljardia euroa ja siitä 17,5 miljardia vähentää valtion verotuloja. Erilaisia verotukia on viraston mukaan yli 180.

Verotuista lasketaan vuosittain vain niiden aiheuttamat verotulojen menetykset. Kolmasosalle tuista ei VTV:n mukaan edes pystytä laskemaan, paljonko ne vähentävät verokertymää.

– Jotta päätöksentekijät voisivat paremmin arvioida kunkin verotuen tarvetta ja tarkoituksenmukaisuutta, tarvitaan taustalle enemmän tietoa. Lisäksi, kun uusia verotukia säädetään, tulisi perustella, minkä vuoksi politiikkakeinoksi on valittu juuri verotuki suoran tuen tai muun keinon sijaan, sanoo VTV:n ylitarkastaja Pälvi Polojärvi tiedotteessa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto selvitti, kuinka tarkasti ja kuinka kattavilla tiedoilla valtiovarainministeriön arviot veromuutoksista ja verotukien vaikutuksista on laadittu.

Suosittelemme sinulle