Hyppää sisältöön

Israelin hallitus ongelmissa: puolustusministeri Lieberman eroaa – taustalla tulitauko

Lieberman suuttui Israelin hallituksen ja Hamasin solmimasta tulitaukosopimuksesta, jota hän kutsui taipumiseksi terrorin edessä.

Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman on eronnut tehtävästään. Kuva: Getty Images

Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman eroaa tehtävästään.

Lieberman ilmoitti asiasta lehdistötilaisuudessa. Hän kertoi eron keskeiseksi syyksi palestiinalaisten Hamas-järjestön kanssa solmitun Gazan tulitaukosopimuksen. Liebermanin mukaan tulitauko tarkoittaa alistumista terrorille ja heikentää Israelin kansallista turvallisuutta.

Israelin hallitus, Hamas ja muut Gazassa toimivat palestiinalaisryhmät sopivat tiistaina tulitauosta. Egypti toimi sopimuksessa välittäjänä.

Tulitauko on tuonut ainakin väliaikaista helpotusta (siirryt toiseen palveluun) väkivaltaan Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Maanantaina ja tiistaina Gazasta ammuttiin Israelia kohti satoja raketteja ja Israelin armeija vastasi yli 160 ilmaiskulla. Väkivalta oli rajuinta sitten Hamasin ja Israelin kesällä 2014 käymän sodan. Seitsemän gazalaista kuoli vuorokauden sisällä, ja Etelä-Israelissa vajaat 30 ihmistä haavoittui rakettitulessa.

Gazan kaistalla on ollut levotonta maaliskuusta lähtien. Väkivaltaisuuksissa on kuollut yli 200 palestiinalaista ja ainakin kaksi Israelin sotilasta.

Ongelmia Netanjahun hallitukselle

Lieberman on pienen oikeistonationalistisen Israel Beitenu -puolueen johtaja ja perustaja. Hän nousi Israelin puolustusministeriksi kesäkuussa 2016.

Liebermanin ero aiheuttaa ongelmia pääministeri Benjamin Netanjahun konservatiiviselle koalitiohallitukselle, jolla on niukka enemmistö Israelin parlamentissa Knessetissä.

Liebermanin mukaan hänen puolueensa eroaa hallituskoalitiosta. Tämä jättäisi Netanjahulle vain yhden parlamenttipaikan enemmistön.

Eroilmoituksen jälkeen Lieberman sanoi toivovansa Israeliin ennenaikaisia vaaleja. Netanjahun Likud-puolueen tiedottaja kommentoi kuitenkin Twitterissä, että ennenaikaisia vaaleja ei ole syytä järjestää Liebermanin erosta huolimatta.

Israelissa on määrä järjestää parlamenttivaalit viimeistään ensi vuoden marraskuussa.

Lisää aiheesta:

Uusi kansalaisuuslaki betonoi Israelin juutalaisten valtioksi – siirtokuntalainen tuntee iloa ja arabi olonsa sorretuksi

Kuusi palestiinalaista ja yksi Israelin sotilas kuoli yhteenotossa Gazassa

Suosittelemme sinulle