Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Urheilulehti: Palkittu valmentaja on nöyryyttänyt ja pelotellut nuoria voimistelijatyttöjä – maailmanmestaruuksien taustalla rajut valmennusmetodit

Minetit joukkuevoimistelun maailmanmestaruuksiin valmentanut Titta Heikkilä on Urheilulehden artikkelin mukaan käyttänyt rajuja keinoja saadakseen valmennettavistaan kaiken irti.

Minetit
Minetit. (Arkistokuva) Kuva: Voimisteluliitto
Sami Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheilulehti julkaisi torstaina artikkelin, jossa kerrotaan voimisteluvalmentaja Titta Heikkilän rajusta valmennustyylistä. Heikkilä on valmentanut Minettejä syksystä 2011 lähtien, ensin Tampereen Voimistelijoissa ja vuodesta 2017 lähtien Tampereen Sisussa. Minetit on voittanut joukkuevoimistelun maailmanmestaruuden Heikkilän alaisuudessa kahdesti.

Urheilulehden mukaan kaudella 2011–12 kolme Heikkilän valmentamaa tyttöä sairastui anoreksiaan. Syyskuussa 2016 Minettien entinen voimistelija Emmi Kaikumaa menehtyi lääkemyrkytykseen. Kaikumaa oli yksi anoreksiaan sairastuneista ja sai vuosia hoitoa sairauteensa.

Kaikumaan äiti Asta Salminen kertoo Urheilulehdelle, ettei syytä Heikkilää, muita valmentajia tai Tampereen Voimistelijoita tyttärensä kuolemasta. Salmisen mukaan olisi kuitenkin tärkeää tietää, mitä lasten ja nuorten harjoituksissa tapahtuu.

Urheilulehti selvitti 33-vuotiaan Heikkilän valmennustapaa. Lehdelle kerrotaan, kuinka Heikkilä on esimerkiksi haukkunut ja nöyryyttänyt Minettien voimistelijoita. Useat Heikkilän valmennettavat ja heidän vanhempansa avaavat yksityiskohtaisesti valmennusmetodeja.

Heikkilän kanssa Tampereen Naisvoimistelijoissa vuodesta 2005 muutaman vuoden valmentanut Ulla-Riitta Koskinen kertoo Urheilulehdelle riidelleensä kollegansa kanssa 5–8-vuotiaiden valmentamisesta.

– Heikkilä oli pieniä lapsia kohtaan aggressiivinen ja alistava. Hän huusi voimakkaasti ja haukkui. Hän sanoi tytöille esimerkiksi, että olet surkea, ei susta koskaan mitään tuu, olet tyhmä ja sä olet tollanen läski. Usein hänellä oli joku silmätikku, Koskinen kertoo lehdelle.

Heikkilä kiistää osan väitteistä

Minettien toinen valmentaja Teija Kukkala ja rytminen voimistelija Jouki Tikkanen puolustavat Urheilulehden haastattelussa Heikkilää. Heikkilä itse myöntää lehdelle, että hän on saanut osan voimistelijoista pelkäämään, mutta kiistää osan väitteistä. Hänen tarkoituksenaan ei ole ollut koskaan loukata ketään.

– Yksittäinen lause voi kuulostaa hirveän pahalta, jos et ole ollut siinä tilanteessa edeltävää neljää tuntia. On myös ymmärrettävä voimistelun termistö. Jos sanotaan, että joku on löysä, niin sillä viitataan siihen, miten hän voimistelee, että pitää voimistella tiukasti, Heikkilä sanoo Urheilulehdelle.

Tampereen Voimistelijat alkoi Urheilulehden mukaan saada palautetta Heikkilän valmennustyylistä vuosina 2015–16. Heikkilä ja Minetit siirtyivät Tampereen Sisuun riitaisasti marraskuussa 2017. Tampereen Voimistelijat alkoi yhdessä Suomen Voimisteluliiton kanssa ehkäistä syömishäiriöiden syntymistä kauden 2011–12 jälkeen. Useat Urheilulehden haastateltavat kertovat, kuinka Heikkilä on painostanut valmennettaviaan laihduttamaan.

Tampereen Voimistelijoiden valmennuspäällikkö Lotta Nuppola kertoi marraskuussa 2017 Yle Urheilulle, että Heikkilän kanssa oli ollut pitkään erimielisyyksiä siitä, millaista huipulle tähtäävien lasten valmennuksen pitäisi olla. Voimisteluliitto palkitsi Heikkilän ja Kukkalan vuoden valmentajina sekä 2015 että 2017.

Lue lisää:

Voimisteluliitto vastustaa epäasiallista käytöstä, mutta vaikenee kohuvalmentajan toiminnasta: "En ole ollut seuraamassa hänen valmennustaan"

Suomen maailmanmestarivoimistelijoilla riitaisa seuranvaihto takana, mutta yhä vain menestys mielessä: "Urheilijoihin tämä muutos ei ole vaikuttanut millään lailla"

Riita huippuvoimistelun kulisseissa jatkuu – voimisteluseura kertoo lasten joukkueiden ongelmista

Repivä riita suomalaisessa huippuvoimistelussa – maailmanmestarijoukkueet lähtivät ovet paukkuen

Suosittelemme sinulle