Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Voimisteluliitto vastustaa epäasiallista käytöstä, mutta vaikenee kohuvalmentajan toiminnasta: "En ole ollut seuraamassa hänen valmennustaan"

Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso sanoo, että liitto ei hyväksy minkäänlaista epäasiallista käytöstä. Titta Heikkilän valmennusmetodeihin Laakso ei halua ottaa kantaa.

Voimistelun arkistokuvaa
Kuvituskuva. Kuva: Suomen Voimisteluliitto
Riikka Smolander-Slotte,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään tuli julkisuuteen Urheilulehden artikkeli, jossa kerrottiin Minettien maailmanmestarijoukkueen valmentajan Titta Heikkilän kovista valmennuskeinoista, huutamisesta ja nöyryyttämisestä.

Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso, miten liitossa kommentoidaan tällaisia keinoja?

– Voimisteluliitto on kaikenlaista epäasiallista käytöstä vastaan, ja olemme ehdottomasti sitä mieltä, että positiivinen sekä avoin valmennuskulttuuri tuottaa parempi tuloksia. Meidän tehtävämme on huolehtia siitä, että jokaisella voimistelutoimijalla on turvallista olla voimistelun parissa. Olemme olleet myös mukana isojen lajiliittojen aikaansaamassa Et ole yksin -kampanjassa, joka on nyt Väestöliiton puolella. Sen lisäksi meillä on rakennettu keinoja ja proseduureja yhdessä seurojen kanssa, että pystymme puuttumaan näihin asioihin, jos epäasiallista käytöstä seuroissa on.

Kuinka tuomittavaa tällainen käytös valmentajalta on?

– Nyt en pysty sanomaan, mikä on totuus. Kun kysyt Titta Heikkilän valmennuksesta, en pysty ottamaan siihen kantaa, sillä en ole ollut seuraamassa hänen valmennustaan. Tampereen Voimistelijoiden kanssa olemme olleet sparraamassa toiminnanjohtajaa näissä asioissa. Meidän korviin on kuulunut jotain asioita aiemmin, ja olemme keskustelleet Heikkilän kanssa näistä asioista.

Milloin ensimmäiset viestit Tampereen Voimistelijoilta asioista tulivat ja miten reagoitte yhteistyössä seuran kanssa?

– En osaa sanoa vuotta, sillä seura on ollut mukana meidän huippuseuraprojektissamme vuodesta 2010, ja olemme tehneet tiivistä yhteistyötä sieltä lähtien. Olemme olleet seurojen kanssa rakentamassa voimistelun huippuseuraprojektia, jossa seura ja liitto ovat kävelleet käsi kädessä eteenpäin ja tukeneet toisiaan.

Onko liitto keskustellut Heikkilän kanssa tästä hänen tapauksestaan?

– Olemme keskustelleet hänen kanssaan hänen valmentamisestaan, kuten kaikkien muidenkin maajoukkuevalmentajien kanssa heidän valmentamisestaan. Meillä on tällaiset Pulssi-keskustelut urheilijoiden kanssa, ja käymme myös maajoukkuevalmennuksessa mukana olevien valmentajien kanssa tällaisia keskusteluja.

Kuinka hanakasti vanhemmat ovat yhteydessä liittoon asti, jos jotain ongelmia ilmenee heidän mielestään?

– Proseduuri menee niin, että vanhemmat ovat yhteydessä ensin seuraan, seura meihin ja me tuemme seuraa. Muutamia yhteydenottoja ylipäätään tulee vanhemmilta, ja ne aina ohjataan ensin seuraan. Sen jälkeen keskustellaan seurojen kanssa.

Ryhdytäänkö tässä julkisuuteen nousseessa yksittäistapauksessa erityisiin toimenpiteisiin tai reagoidaanko tähän jotenkin?

– Voimisteluliitto on tehnyt huippuseurojen prosessissa paljon erilaisia toimenpiteitä, joilla luodaan mahdollisuuksia sille, että positiivinen ja avoin toimintakulttuuri jalkautuisi vahvasti seurojen arkiseen toimintaan. Valmennus- ja ohjaajakoulutuksissa on huomioitu vuorovaikutustaitoja, pedagogiikkaa ja sitä, että kriittisesti tarkastellaan omaa valmentajuutta.

– Lisäksi meillä on ollut enemmän resursseja ottaa ammattilaisia enemmän mukaan valmentamisen lisäksi. Tuomme terveydenhuollon ja psyykkisen valmennuksen ammattilaisia sekä olympiakomitean ja akatemiayhteistyön lisää myös muiden alojen ammattilaisia myös lisäämään valmennuksen osaamista. Sen lisäksi on erilaisia vaihtoehtoja, kuten Et ole yksin -kampanja ja Terve urheilija -sivusto, jotka on rakennettu jokaisen ohjaajan ja valmentajan tueksi.

Miksi näet, että joukkuevoimistelussa on tällaisia ongelmia?

– Nyt en tiedä, mihin ongelmiin viittaat yleistäen. Nyt on tietenkin tärkeää se, että tiedetään, kuinka yleistä tällainen on ja millainen se yleinen valmennuskulttuuri on. Puhuit äsken yksittäistapauksesta, enkä pysty allekirjoittamaan tällä hetkellä, että se olisi jotenkin kauttaaltaan huonoa.

– Emme me saa henkilökohtaisessa elämässä kympin suorituksia päivittäin, ja jokaisesta päivästä pitää ottaa opiksi ja kehittyä eteenpäin. Totta kai myös liiton tehtävä on huolehtia siitä, että meidän kehitys parempaan valmentamiseen ja päivittäiseen valmennukseen menee joka päivä eteenpäin.

Jos tällaisia ongelmia on, pitääkö voimistelijoiden, heidän perheidensä ja muiden valmentajien tuoda niitä esille?

– Ehdottomasti. Avoin kulttuuri, se että puhutaan, on ollut meidän linja jo monta vuotta. Se on se tie, millä epäkohtiin, jos sellaisia on, pystytään puuttumaan. Positiivisen ja avoimen kulttuurin kautta saadaan parempi tulos.

Minettien tapauksessa kyseessä on maajoukkue. Pelottaako tai hirvittääkö se, millaisen viestin tällainen uutisointi tai valmennusmetodit antavat junioreille tai muille valmentajille?

– Voimisteluliiton tehtävä on huolehtia siitä, että viesti siitä, mitkä lasten voimistelun ja valmennuksen linjaukset ovat, jalkautuvat päivittäiseen käytäntöön. Se on yksilö- ja urheilijakeskeistä, ja siinä mennään ilon ja positiivisuuden kautta.

Miten tasapainoillaan menestyksen hakemisen ja urheilijan hyvinvoinnin välillä?

– Kokonaisvaltainen hyvinvointi on kaikki kaikessa. Se, että urheilija motivoituu ja jaksaa sitoutua kovaan työhön, on kaiken lähtökohta, Menestyksen eteen ei saa olla valmis uhrautumaan, vaan sen pitää tulla kokonaisvaltaisen Terve urheilija -projektin kautta. Rakennetaan hyvä valmennuskulttuuri, ja sitä kautta saadaan menestys.

Seurojen asia on sitten se, onko joku sopiva valmentaja lapsille vai huipuille, vai miten te näihin asioihin otatte kantaa?

– Kyllä me sparraamme ja autamme seuratoimijoita näissä keskusteluissa. Totta kai meillä on vastuu yhteispalkkauksessa ja maajoukkuekuvioissa huolehtia siitä, että kun käydään keskusteluja valmentajien kanssa, käydään lisäksi keskusteluja myös urheilijjoiden kanssa. Maajoukkueurheilijat keskustelevat suoraan myös Voimisteluliiton kanssa, ja ne tiedot tulevat myös liiton käytäntöön välittömästi.

Lue myös:

Urheilulehti: Palkittu valmentaja on nöyryyttänyt ja pelotellut nuoria voimistelijatyttöjä – maailmanmestaruuksien taustalla rajut valmennusmetodit

Suomen maailmanmestarivoimistelijoilla riitaisa seuranvaihto takana, mutta yhä vain menestys mielessä: "Urheilijoihin tämä muutos ei ole vaikuttanut millään lailla"

Riita huippuvoimistelun kulisseissa jatkuu – voimisteluseura kertoo lasten joukkueiden ongelmista

Repivä riita suomalaisessa huippuvoimistelussa – maailmanmestarijoukkueet lähtivät ovet paukkuen

Edellisen 15-vuotiaan venäläisen taitoluistelun olympiavoittajan ura on ehtinyt päättyä jo anoreksiaan – Sotshissa vielä pääsi Putinin halaukseen: ”Kaikki eivät selviydy tästä”

Suosittelemme sinulle