Hyppää sisältöön

Osatyökykyisille apua Työkykykeskuksista ja Työmarkkinatorilta? Katso 9 keinoa työpaikkojen löytämiseksi

Selvityshenkilöt esittävät osatyökyisten auttamiseksi työkykyohjelmaa. Arviolta noin 16 000 pitkäaikaistyöttömän työkykyä voitaisiin kohentaa.

Yli vuoden työttömänä olleiden määrä on laskenut 121 700:sta 66 200 työttömään. Kuva: Orna Ben Lulu / Yle
Marjatta Rautio

Johtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä ja lääketieteen tohtori Raija Kerätär Oorninki Oy:stä esittävät hallitukselle työkykyohjelman laatimista.

He ovat koonneet ohjelmaa varten joukon ehdotuksia, joilla voitaisiin lisätä vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien mahdollisuuksia päästä töihin ja varmistaa heille tarvittavat palvelut ja etuudet.

Kerätär ja Oivo pohjustavat esitystään tuoreeseen raporttiin sisältyvillä kovilla faktoilla.

Osatyökykyisten osuus pitkäaikaistyöttömistä on kasvanut. Vielä vuonna 2011 joka kolmas osatyökykyinen oli ollut vuoden tai pidempään työttömänä. Viime vuonna heidän osuutensa oli kasvanut jo lähes puoleen.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 81 000 pitkäaikaistyötöntä. Kerättären ja Oivon mukaan heistä viidenneksen eli 16 000 henkilön työkykyä voitaisiin kohentaa hoidoilla, kuntoutuksella ja työmarkkinoiden joustoilla.

Sen sijaan noin jopa kolmannes eli 27 000 työnhakijana olevaa pitkäaikaistyötöntä on raportin mukaan todellisuudessa työkyvytön ja väärän etuuden piirissä.

Henkilökohtaista apua kädestä pitäen

Kerättären ja Oivon esittämä työkykyohjelma sisältää useita konkreettisia toimia, joista poimimme keskeisimmät.

1. Kunnat laativat yhteistyössä Kelan, TE-palveluiden ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa suunnitelman, jotta hoidon ja kuntoutuksen tarpeessa tai väärillä etuuksilla olevat pitkäaikaistyöttömät voitaisiin löytää.

2. Jokaiseen sairaanhoitopiiriin perustetaan Työkykykeskus, jossa on erityisosaamista sairauksien toteamiseksi sekä hoidon, kuntoutuksen ja muiden palveluiden suunnittelemiseksi.

3. Perustetaan Työmarkkinatori, joka yhdistää yksityisten rekrytointipalvelut ja julkisten toimijoiden työnvälityspalvelut.

4. Osatyökykyinen saa henkilökohtaista apua palveluohjaajalta, joka räätälöi tarvittavista palveluista paketin ja vastaa sen etenemisestä. Tällaista niin sanottua oma valmentajaa on jo kokeiltu hallituksen alueellisessa työllisyyskokeilussa, joka loppuu vuoden vaihteessa.

Osatyökykyinen Johanna Juopperi asettelee myytävää tavaraa esille Nurmeksen työttömien kirpputorilla, jossa hän käy kuntouttavassa työtoiminnassa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

5. Ammatillisten tutkintojen osien suorittamista osana palkkatukityötä ja työkokeiluja lisätään.

6. Työnantajille tarjotaan tukea palkkatuen, työhönvalmennuksen ja työolosuhteiden järjestämiseen ilman erillisiä ja byrokraattisia hakumenettelyjä.

7. Laaditaan Ruotsin mallin mukainen strategia, jolla esimerkiksi järjestöjen pyörittämien yhteiskunnallisten yritysten toimintaa helpotetaan. Lisäksi perustetaan yhteiskunnallisten yritysten yrityshautomo.

8. Lisätään mahdollisimman moneen kunnan hankintaan työllistämisehto. Tavoitteena on työllistää hankintojen avulla 5 000 osatyökykyistä ensi vuonna.

9. Houkutellaan kuntia työllistämään osatyökykyisiä tulosbonuksella.

Työkyvyn arviointi halutaan aktiivitoimeksi

Lisäksi Kerätär ja Oivo esittävät toimia, jotka koskevat myös muita kuin osatyökykyisiä.

Työ- ja toimintakyvyn arviointiprosessi tulisi heidän mielestään viipymättä hyväksyä aktiiviehdon täyttäväksi toimeksi, jolloin henkilöllä olisi oikeus työmarkkinatukeen ja kulukorvaukseen.

He ehdottavat myös, että työttömyysturvaa muutetaan työllisyysturvan suuntaan. Palkkatukea ja starttirahaa rahoitettaisiin työttömyysturvasta. Jatkossa heidän mukaansa voitaisiin pohtia työllistymissetelin tai matalapalkkalisän käyttöönottoa Ruotsin mallin mukaisesti.

Erityisesti osatyökykyisen etuuksista ja toimista tulisi heidän mielestään koota mahdollistava ja ennustettava kokonaisuus, jonka aikana toimentulo olisi turvattu.

Kerättären ja Oivon raportti luovutettiin torstaina aamupäivällä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle ja työministeri Jari Lindströmille. Selvitys on osa hallituksen Osatyökykyisille tie työelämään-hanketta.

Suomessa noin 600 000 henkilöä kokee terveydentilansa rajoittavan työkykyään. Heistä työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 240 000 ja työssä noin 300 000.

Lue myös:

Menestynyt design-yrittäjä: Vammaisuus ei ole työkyvyn este – "Olen siitä elävä esimerkki"

Vajaakuntoisilla Johanna Juopperilla ja Tiina Huovisella olisi sairauksista huolimatta työhaluja – Miksi työttömyyden kivikova ydin ei vain sula?

Osatyökykyisiä auttava keskus pääsi juuri vauhtiin ja nyt sitä uhkaa sulkeminen Tampereella

Ministeri Lindström, miksi työttömien ydinryhmä ei pienene? "Osa pitäisi päästää pälkähästä eli ei olisi velvoitetta hakea töitä"

Täyden työviikon ja työttömyyden välille tarvitaan vaihtoehtoja – yli puoli miljoonaa suomalaista kokee olevansa osatyökykyisiä

Osatyökykyiselle ei löydy helposti töitä, klubitalot auttavat – "Jos en saisi olla täällä, jäisin kotiin"

Suosittelemme sinulle