Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Väyrynen ei ehdolle EU-vaaleihin, eduskuntavaaliehdokkuus "mahdollista"

Paavo Väyrynen kertoi suunnitelmistaan perjantaina.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja Paavo Väyrynen kertoo olevansa sittenkin mahdollisesti ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa. Se, missä vaalipiirissä hän aikoo ehdolle, ei ole vielä selvillä vaan vaalipiiristä hän päättää myöhemmin.

Väyrynen kertoi perjantaina myös, ettei lähde ehdolle Euroopan parlamentin vaaleihin. Syyksi hän kertoo muuttuneen elämäntilanteensa. Väyrysen puoliso on sairastunut vakavasti.

Samalla politiikan konkari kertoi muuttaneensa eduskuntaryhmänsä nimen. Väyrynen edustaa nyt Seitsemän tähden liikettä ja hänen yhden miehen ryhmänsä nimi on Tähtiliikkeen eduskuntaryhmä. Väyrysen ryhmä oli aiemmin nimeltään Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä. Nimenmuutoksen taustalla on Kansalaispuolueen sisäinen riita, joka on jatkumassa Helsingin hovioikeudessa.

Kannattajakortteja noin 3500

Väyrynen kerää kannattajineen kannattajakortteja uuden puolueen eli Tähtiliikkeen saamiseksi puoluerekisteriin. Väyrynen sanoo, että koossa on nyt noin 3 500 korttia. Kortteja tarvitaan vähintään 5 000, jotta liike voidaan rekisteröidä puolueeksi.

– Korttien kerääminen on sujunut hitaasti. Helppoa se ei ollut Sinisillekään, vaikka heillä on viisi ministeriä ja parikymmentä kansanedustajaa. Olen pyrkinyt kiirehtimään keräystä, jotta pääsisimme asettamaan ensimmäisiä kansanedustajaehdokkaitamme, Väyrynen kertoo tiedotteessaan.

Hän lisää, että korttien keräämiseen on aikaa maaliskuun alkuun saakka, jolloin eduskuntavaalien ehdokkaat on viimeistään asetettava.

– Varsinainen vaalitoiminta käynnistyy vasta sen jälkeen, kun ehdokaslistat on jätetty ja ehdokasnumerot annettu. Seitsemän tähden liike ottaa listoilleen sellaisia sitoutumattomia ehdokkaita ja muiden puolueiden jäseniä, jotka hyväksyvät puolueen säännöt ja tavoitteet. Ehdokkaiksi ryhtyvien on sitouduttava toimimaan Tähtiliikkeen eduskuntaryhmässä ja noudattamaan sen sääntöjä.

Väyrysen mukaan Tähtiliike osallistuu ensi kevään eduskuntavaaleihin ja Euroopan parlamentin vaaleihin.

Suosittelemme