Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin antaneen käskyn toimittaja Khashoggin murhaan

Saudi-Arabia on myöntänyt surman, mutta kiistänyt kruununprinssillä olleen mitään tekemistä tapahtumien kanssa.

Mielenosoittaja kantaa Jamal Khashoggin kuvaa ja kahta palavaa kynttilää Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa, Turkissa.
Mielenosoittaja kantaa Jamal Khashoggin kuvaa ja kahta palavaa kynttilää Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa, Turkissa. Kuva: Erdem Sahin / EPA
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA uskoo, että Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman
on antanut käskyn murhata sauditoimittaja Jamal Khashoggi, kirjoittaa Washington Post. Lehti pohjaa tietonsa asiaa tunteviin lähteisiin.

CIA on saanut tietoja useista tiedustelulähteistä. Washington Postin mukaan viranomaiset pitävät CIA:n arviota erittäin luotettavana. Se pohjautuu muun muassa ääninauhaan, jolle on taltioitu puhelu. Siinä kruununprinssin veli, Saudi-Arabian Yhdysvaltain-lähettiläs Khalid bin Salman soitti Khashoggille.

Lehden lähteiden mukaan lähettiläs oli sanonut puhelimessa Khashoggille, että tämän pitäisi mennä hakemaan asiakirjoja Istanbulin konsulaatista ja vakuutti, että tämä on turvallista. Washington Postin mukaan ei ole varmaa, tiesikö Khalid bin Salman murhasuunnitelmista. Hän soitti veljelleen puhelun, jonka Yhdysvaltain tiedustelu sieppasi.

Saudi-Arabian Washingtonin-lähetystön tiedottajan mukaan lähettiläs ja Khashoggi eivät keskustelleet mistään Turkkiin liittyvästä, Washington Post kirjoittaa. Hän myös ilmoitti, että CIA:n tiedot väitetyssä raportissa ovat virheellisiä.

Saudi-Arabia on myöntänyt surman, mutta kiistänyt kruununprinssillä olleen mitään tekemistä tapahtumien kanssa. Alkuun Saudi-Arabia antoi hyvin ristiriitaisia selityksiä konsulaatin tapahtumista.

Yhdysvaltain tiedustelun tekemä arvio on täysin vastakkainen siihen, mitä saudiarabialainen syyttäjä päätteli vain päivää aikaisemmin julkistetussa kannaotossaan. Niiden perusteella kruununprinssi vapautettiin täysin julmasta murhasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole halunnut syyttää suoraan kruununprinssiä, mutta perjantaina hän hyväksyi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa yhteisen näkemyksen, että "mitään tapauksen peittämistä ei pitäisi sallia".

Saudi-Arabian johdosta kriittisesti kirjoittanut toimittaja Kashoggi surmattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa, josta hän oli tullut noutamaan asiapapereita uudelleen avioitumistaan varten. Hänet murhattiin raa'lla tavalla. Kashoggin morsian odotti rakennuksen ulkopuolella ja hälyytti viranomaiset, kun sulhanen ei tullut tuntien odotuksen jälkeen takaisin.

Saudi-Arabiasta lennätettiin toimittajan kuolinpäivänä diplomaattidelegaatio Turkkiin ja CIA uskoo kyseisen delegaatin olleen murhan toteuttajina. Tutkimusten perusteella on nimetty 17 henkilöä, mukaan lukien myös Turkin saudikonsuli Mohammad al-Otaibi.

CIA:n tutkijoiden mukaan tietyt kuolemandelegaation jäsenistä on pystytty jäljittämään suoraan kruununprinssiin. Heistä 15 on muun muassa palvellut hänen turvallisuusjoukoissaan ja matkustaneet kruununprinssin ja Saudi-Arabian hallinnon muiden johtajien kanssa.

Saudi-Arabian hallitsijaperhe oli pyrkinyt houkutelemaan Khashoggia takaisin Riadiin. Hän kuitenkin eli mieluummin Yhdysvalloissa, käytännössä maanpaossa saudihovia kritisoineiden juttujensa vuoksi.

Yhdysvaltain viranomaiset seuraavat Saudi-Arabian toimia jatkossa. Khashoggin tappamisesta syytetyille on vaadittu Saudi-Arabiassa kuolemantuomioita. Yhdysvaltain mukaan tuomion täytäntöönpano voi tapahtua saman tien tai kestää 20 vuotta. Alaistensa kohtelu voi heikentää Mohammedin asemaa tulevaisuudessa. Jos tappaa käskyjä noudattaneita alaisiaan, voi olla vaikea saada seuraavia auttamaan.

Lue myös:

Ennen Khashoggin murhaa Saudi-Arabia on muiluttanut Euroopasta ainakin kolme toisinajattelijaprinssiä – He kaikki ovat kadonneet

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta

Yhdysvallat peruu 21 saudin viisumit – Trumpin mielestä toimittajan murhaan liittyvä peitetarina on historian huonoin

G7-maat tuomitsevat Khashoggin murhan: "Saudien selitykset jättävät monia kysymyksiä avoimeksi"

Brittikanava Sky News: Sauditoimittaja Khashoggin ruumiinosia löytynyt

Suosittelemme sinulle