Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yli 250 000 lähti bensan hinnan takia kaduille Ranskassa – Macronin veropolitiikka suututtaa

Yhden mielenosoittajan kerrotaan jääneen auton alle protesteissa, joihin on sisäministeriön mukaan osallistunut tähän mennessä noin 283 000 ranskalaista.

ihmisjoukko mielenosoituksessa
Mielenosoittajat yrittävät tukkia tiet ja aiheuttaa liikennekaaoksen Antibesissa, Etelä-Ranskassa. Kuva: Sebastien Nogier / EPA
Juho Takkunen,
Mikael Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Autojen torvet ovat lauantaina soineet ja iskulauseet kaikuneet eri puolilla Ranskaa. Keltaliiveiksi itseään kutsuvat mielenosoittajat vastustavat polttoaineiden hinnannousua tiesuluilla ja muilla mielenilmauksilla.

Sisäministeriön mukaan mielenosoittajia on arviolta 283 000, ja erilaisia protesteja on järjestetty yli 2 000. Poliisi on pidättänyt 52 ihmistä ja käyttänyt paikoittain kyynelkaasua.

Mielenosoittajat ovat sulkeneet teitä ja häirinneet liikennettä esimerkiksi Etelä-Ranskassa Bordeaux'n lähellä ja Marseillessa sekä eri paikkakunnilla Itä-Ranskassa.

Esimerkiksi Luoteis-Ranskan Rennesissä mielenosoittajat hidastivat muuta liikennettä niin sanotussa "etanaoperaatiossa", eli ajamalla tarkoituksellisen hitaasti.

Pariisin kuuluisalla Champs-Élysées -ostoskadulla viitisenkymmentä mielenosoittajaa vaati presidentti Macronin eroa. Poliisi esti heidän etenemisensä presidentinpalatsille.

Lounais-Ranskan Toulousessa mielenosoittajien joukko puolestaan sulki pääsyn Blagnacin lentoasemalle, kertoo sanomalehti Le Monde.

– Olemme korkeimmassa hälytystilassa ja varmistamme, ettei teitä suljeta täysin, Ranskan sisäministeri Christophe Castaner sanoi lauantaina aamulla.

Yksi mielenosoittaja kuollut

Mielenosoitukset on kutsuttu koolle sosiaalisen median kautta. Pääosin ne ovat olleet rauhanomaisia. Onnettomuuksilta ei ole kuitenkaan vältytty.

Yli kaksisataa mielenosoittajaa on loukkaantunut, joista seitsemän vakavasti. Myös yksi poliisi on saanut vammoja.

Itä-Ranskan Savoijissa Pont-de-Beauvoisinin pikkukaupungissa 69-vuotias naispuolinen mielenosoittaja kuoli tiesululla, kun paniikkiin joutunut naisautoilija ajoi hänen päälleen. Asiasta kertoo alueellinen lehti Le Dauphiné Libéré.

Grassessa Nizzan lähellä poliisi loukkaantui, kun autoilijat yrittivät ajaa väkisin tiesulkujen läpi. Arrasissa jalankulkija loukkaantui vakavasti mielenosoituksessa.

Mielenilmauksille laaja tuki

Mielenosoitusten takana on laaja kansanliike, joka on pettynyt Ranskan presidentin Emmanuel Macronin hallituksen politiikkaan.

Hallitus on korottanut tänä vuonna bensiinin ja dieselin verotusta. Yhdistettynä maailmanlaajuiseen polttoaineen hinnannousuun tilanne on suututtanut ranskalaiset autoilijat.

Bensiinin hinta on noussut kolmen vuoden aikana noin seitsemän prosenttia, dieselvero puolestaan vajaat 15 prosenttia.

– Macron on rikkaiden presidentti, ei köyhien. Hänen pitää ajatella myös köyhiä, mielenosoitukseen Dolessa Itä-Ranskassa osallistunut 38-vuotias André sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tällä viikolla julkaistun mielipidekyselyn perusteella lähes kolme neljäsosaa ranskalaisista hyväksyy keltaliivien mielenosoitukset. Niille on laajempi kannatus kuin muille Macronin politiikan vastaisille mielenilmaisuille.

Mieleosoittajia Ransakassa.
24-vuotias keltaliivimielenosoittaja Max kantoi kylttiä, joka vastustaa Ranskan lakiin liittyvää pykälää 80. Sen nojalla yksittäiset sairaalat valitsevat sairaankuljetusta hoitavat ambulanssi- ja taksiyrittäjät viranomaisten sijaan. Kuva: Sebastien Bozon / AFP

Macron sanoi aiemmin viikolla televisiohaastattelussa, ettei aio perua bensiinin hinnankorotuksia, joiden on määrä jatkua tammikuussa.

Macronin hallitus on perustellut erityisesti dieselveroa ilmastonmuutoksen ehkäisemisellä.

Juttua päivitetty 17.11. klo 21.30 mm. mielenosoittajien lukumäärän osalta.

Suosittelemme sinulle