Hyppää sisältöön

Suomen pikaluistelijat vaisuja kauden avauksessa – uusi värikäs huippuvalmentaja pitää kovaa rääkkiä: "Kesäharjoittelussa käytännössä tehojen tuplaus"

Harri Levo ja Samuli Suomalainen kiertävät maailmancupia tällä kaudella

Peter Mueller.
Kuva: EPA
Sakari Lund

Pikaluistelun maailmancup alkoi viime viikonloppuna Japanin Obihirossa. Suomalaisista maailmancupia kiertävät tällä kaudella 27-vuotias Harri Levo ja 20-vuotias Samuli Suomalainen. Kokeneiden Mika Poutalan ja Pekka Koskelan lopettaminen jätti ison aukon.

Molemmat suomalaiset ovat saaneet Mika Poutalan perintönä paikat A-ryhmään. Levo luistelee 500 metriä, jossa systeemi toimii niin, että viikonlopun ensimmäisessä kisassa A-ryhmän 20 luistelijasta kolme putoaa toiseen kisan B-ryhmään ja B-ryhmästä vastaavasti kolme parasta nousee A-ryhmään.

Levo luisteli perjantaina A-ryhmässä ajan 36,24 ja lauantaina B-ryhmässä 36,04. Kahden kisan jälkeen hän on matkan maailmancupissa 33:s.

– Vähän mollivoittoiset fiilikset jäi. Ei mennyt ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Mennään valmentajan ohjelman mukaan ja katsotaan mihin se riittää, Levo kertoi Yle Urheilulle puhelimitse Japanista.

Pikaluistelijoiden uusi päävalmentaja Peter Mueller on lajin valmennuksen todellisia huippunimiä. Mueller on lisännyt maajoukkueluistelijoiden harjoittelua radikaalisti.

– Karkeasti jos ennen treenattiin 20-24 tuntia viikossa, nyt se on ollut 24-30 tuntia viikossa. Ennen treenattiin kerran päivässä kovaa ja yksi palauttava treeni, nyt treenataan kaksi kertaa päivässä kovaa. Tehojen tuplaus käytännössä, Levo kertoi.

Onko se ollut liiankin raskasta?

– On se ollut raskasta eikä siitä ole vielä välttämättä toivuttu täysin. Sen näkee talven mittaan miten se lähtee vaikuttamaan.

Kauden alkaessa harjoittelua on kevennetty huomattavasti. Kovimmat harjoitusviikot ovat enää 18 tunnin tasolla.

Myös Mueller on pettynyt avausviikonlopun tuloksiin. Levon lisäksi Samuli Suomalainen luisteli 500 metriä aikoihin 36,44 ja 36,32, 1000 metriä 1.13,02 ja 1500 metriä 1.53,57.

– Luulin, että olisimme olleet vähän parempia tänä viikonloppuna. Pojat eivät luistelleet niin hyvin kuin tiedän heidän pystyvän, Mueller sanoi.

– Kilpailu on kovaa. Meillä on pieni, nuori ja kokematon joukkue. Tavoitteena on pystyä paljon parempiin tuloksiin. Uskon, että pystymme niihin seuraavan 3-4 viikon aikana,

Muellerin mukaan harjoittelun täytyy olla kovaa, jos pyritään huipulle.

– En tiedä, mitä he ovat tehneet aikaisemmin, mutta heidän kertomansa mukaan he ovat harjoitelleet paljon vähemmän. Ohjelma on kova ja olemme olleet yhdessä vasta kuusi kuukautta. Kehitys ei tapahdu hetkessä. Jos haluaa olla maailman huipulla, täytyy harjoitella todella kovaa.

Mueller on Levon mukaan mielenkiintoinen henkilö.

– Tosi värikäs persoona. Häneltä löytyy aina jotain sanottavaa. Ei ole koskaan hiljaa.

Pikaluistelijoiden kauden päätavoitteena ovat kevään MM-kisat. Matkakohtaiset MM-kilpailut järjestetään helmikuussa Inzellissa Saksassa.

– MM-kisapaikkoja metsästetään. Sinne pitäisi saada paikka ja päästä vielä kilpailemaan. Nyt ei olla vielä siinä vauhdissa, missä pitäisi olla, Levo tiivisti.

Lue myös:

Pikaluistelijoille yhdysvaltalainen päävalmentaja

Suosittelemme sinulle