Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Miten ihmeessä kolarissa kuolleet neljä hevosta olivat päässeet karkuun aitauksesta? Sähköaita oli ehjä ja portti kiinni

Poliisin mukaan valtatielle kohtalokkain seurauksin joutuneiden hevosten karkumatkan syy voi jäädä hämärän peittoon. Kolme ihmistä loukkaantui onnettomuudessa ja neljä hevosta kuoli.

Liikenneonnettomuus Laihia hevosia ja henkilöauto
Laihialla tapahtui sunnuntai-iltana liikenneonnettomuus, kun henkilöauto törmäsi tiellä olleisiin hevosiin. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Laihialla tapahtui sunnuntai-iltana yhteentörmäys, jossa oli osallisena henkilöauto ja neljä hevosta. Henkilöautossa olleet kolme ihmistä loukkaantuivat. Kolme hevosta kuoli heti ja neljäs jouduttiin lopettamaan onnettomuuspaikalle.

– Hevoset ovat karanneet aitauksesta vielä tuntemattomasta syystä. Sähköaita oli ehjä ja portti kiinni. Henkilöautossa oli kolme ihmistä, joista kuljettaja sai vakavimmat vammat. Hengenvaaraa heistä kenelläkään ei pitäisi olla, tutkinnanjohtaja rikoskomisario John Forslund Pohjanmaan poliisista sanoo.

Poliisi jatkaa hevosten karkumatkan aiheuttajan selvittämistä. Forslund epäilee, että hevoset ovat hypänneet aitauksen yli.

– Voi olla mahdoton tehtävä selvittää, miksi ja miten hevoset ovat aitauksesta pois päässeet. Joku syy siihen varmasti on ja sitä me nyt selvitämme, Forslund sanoo.

Säikähtänyt hevoslauma on vaikeasti pidäteltävä

Kurikassa ravitallia pitävä Kari Lehtonen sanoo, että säikähtänyttä hevoslaumaa ei tukevakaan aitaus pidättele.

– Jos paniikki iskee hevoslaumaan, se tulee läpi vaikka mistä. Hevonen voi säikähtää vaikka hirveä, eikä sitä sitten paljon sähköaita pidättele. Eivät ne sitä sähköä enää huomaa, Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan hevonen on pakoeläin ja pakoreaktion voi aiheuttaa vaikka aitauksen lähelle tullut villieläin.

– Jos hirvi tulee aitauksen lähelle ja hevoset eivät ole tottuneet, hirven haju voi säikäyttää hevoset. Meidänkin hevoset ovat usein hirviä säikkyneet.

Aitauksestaan karkuun päässeen ja tielle päätyneen hevoslauman käytöstä voi olla vaikea ennakoida.

– Hirvi yrittää yleensä päästä pois tieltä, jos se sinne pääsee. Laumassa olevat hevoset taas eivät oikein tiedä mihin ne tieltä menisivät, jos ne sinne päätyvät. Ne eivät ymmärrä mennä ojan yli, koska niillä harvemmin ojien yli ratsastetaan tai ajetaan, Lehtonen sanoo.

Suosittelemme sinulle