Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ahdistelukohun keskellä rämpinyt Ruotsin akatemia perusti uuden Nobel-komitean

Akatemia ei pystynyt jakamaan tänä vuonna Nobelin kirjallisuuspalkintoa ahdisteluskandaalin vuoksi.

Ruotsin akatemia
Ruotsin akatemian rakennus Tukholmassa. Kuva: Fredrik Sandberg/Epa
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin akatemia on perustanut uuden komitean, joka nimeää ensi vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan.

Akatemian julkaiseman tiedotteen mukaan komitea koostuu kaikkiaan kymmenestä jäsenestä.

Heistä viisi on akatemian jäseniä: Per Wästberg, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson ja Jesper Svenbro.

Tämän lisäksi komiteassa on viisi ulkopuolista kirjallisuusalan vaikuttajaa: kirjallisuuskriitikot Mikaela Blomqvist ja Rebecka Kärde, kirjailija Kristoffer Leandoer, kriitikko ja kääntäjä Henrik Petersen sekä kirjailija Gun-Britt Sundström.

Akatemia joutui skandaalin keskelle MeToo-kampanjan vanavedessä, kun vuonna 2017 kaikkiaan 18 naista syytti kulttuuriprofiilina aiemmin tunnettua, akatemiaan läheisesti sidoksissa ollutta Jean-Claude Arnaultia seksuaalisesta häirinnästä.

Arnault tuomittiin viime kuun alussa Tukholman käräjäoikeudessa kahdeksi vuodeksi vankeuteen raiskauksesta. Juttua puidaan parhaillaan hovioikeudessa.

Arnault on akatemian jäsenen Katarina Frostensonin aviomies. Frostenson jätti huhtikuussa työnsä toistaiseksi. Sittemmin hän on nimennyt itselleen asianajajan ja ilmoittanut, ettei aio jättää akatemiaa vapaaehtoisesti.

Skandaali sai useat jäsenet eroamaan tai jättämään työn toistaiseksi. Akatemia ei pystynyt jakamaan tänä vuonna kirjallisuuspalkintoa, koska se ei ollut toimivaltainen sen jälkeen, kun 18 jäsenestä oli eronnut kahdeksan.

Suosittelemme sinulle