Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Li Andersson ja Antti Häkkänen: Maahanmuuttoa tarvitaan lisää, kun työikäinen väestö ikääntyy

A-studiossa vierailleet Li Andersson (vas.) ja Antti Häkkänen (kok.) olivat yhtä mieltä siitä, että Suomi tarvitsee tulevaisuudessa lisää työntekijöitä ulkomailta väestön ikääntyessä, mutta mielipiteet jakautuivat yksityiskohdista kuten tarveharkinnasta.

Suomi 2030: Eläkeläisten maa?
Tatu Kuukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen A-studiossa puhuttiin maanantai-iltana työllisyydestä, maahanmuutosta ja syntyvyyden laskusta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) olivat yhtä mieltä siitä, että Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttoa työllisyyden edistämiseksi, kun syntyvyys sakkaa.

Häkkäsen mukaan humanitäärisistä syistä tapahtuva maahanmuutto ja työperäinen maahanmuutto on pidettävä erillään. Li Anderssonin mielestä ihmisiä ei saa arvottaa sen mukaan, millä tarkoituksilla maahan tulee.

Eriäviä näkemyksiä poliitikkojen kesken nousi myös maahanmuuttajien pisteytyksestä Kanadan malliin sekä EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinnan poistamisesta.

Kanadassa maahanmuuttajia pisteytetään työperäisyyden perusteella. Andersson sanoi pisteytykselle ei. Häkkäsen mielestä maahanmuuttajien soveltuvuutta voisi arvioida jollakin tavalla, mutta hän ei ottaisi Kanadan mallia suoraan Suomeen. Andersson sanoi, että pisteytysjärjestelmä laskisi Suomen houkuttelevuutta, eikä se olisi siksi hyvä asia.

Häkkäsen mielestä EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinta pitäisi poistaa, Anderssonin mielestä taas ei.

Anderssonin mukaan englanninkielisiä kielipalveluja tarvitaan tulevaisuudessa lisää, mikäli Suomi haluaa pärjätä kilpailussa osaavista työntekijöistä. Häkkänen oli samaa mieltä kielipalveluista. Hänen mukaansa verotusta olisi myös laskettava, jotta Suomi olisi houkuttelevampi maa tulla töihin.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen ihmetteli, miksi poliitikot eivät ole pystyneet edistämään työperäistä maahanmuuttoa, vaikka juhlapuheiden tasolla ollaan samaa mieltä siitä, että asiaa pitäisi edistää.

– Toivottavasti väestöennusteen tuoma paine toimisi niin, että näitä asioita voitaisi edistää, Kärkkäinen sanoi.

Andersson piikitteli Häkkästä perhevapaauudistuksen kaatumisesta

Li Andersson arvosteli hallitusta odotetusti perhevapaauudistuksen kaatumisesta ja siitä, miltä hallituksen politiikka on näyttänyt kolmekymppisen naisen näkökulmasta.

– Varhaiskasvatuksesta on leikattu, perhevapaauudistus jäi tekemättä, lomarahoja on leikattu naisvaltaisilla aloilla. Lisäksi hallitus on pyrkinyt lisäämään turvattomuutta työelämässä kaikenlaisilla työehtojen heikentämisesityksillä, Andersson luetteli.

Häkkäsellä oli täysin erilainen käsitys asioiden todellisesta tilasta.

– Sulla on aika värikäs käsitys. Ensinnäkin lomarahaleikkaukset on kompensoitu ja varhaiskasvatukseen liittyviä perusopetuksen määrärahoja ei ole leikattu, vaan perusoikeutta on supistettu.

Kokoomusministeri puolusti hallitusta sillä, että se on onnistunut lisäämään työpaikkoja.

– Samaan aikaan 120 000 ihmistä on saanut työpaikan, kun talous kasvaa. Yhä useammalla henkilöllä on turvattu tulevaisuus, kun on saatu työtä, Häkkänen sanoi.

Lue lisää:

Suomessa väki harmaantuu ja vauvat vähenevät – Yle kysyi kaikilta puoluejohtajilta, mitä asialle pitäisi tehdä

Tilastokeskus: Suomessa on nyt vähiten nuoria yli sataan vuoteen – väkiluku kääntymässä laskuun 2035

Tutkijoiden mukaan vaalit näkyvät Ylen maahanmuuttokyselyssä: Ristiriitaisuuksia, äänten kalastelua ja yllätyspehmoilua

Yle selvitti puolueiden maahanmuuttonäkemykset: Suurin osa lisäisi paperittomien palveluita – vain kaksi puoluetta kieltäisi naisilta burkat

Korkeakoulutettujen pako Suomesta kiihtyi, osaajien maahanmuutto junnaa paikoillaan

Suosittelemme sinulle