Yle keräsi lukijoiden kokemuksia korvien rei'ityksistä. Vastauksia kokemuksiin perustuvaan kyselyyn tuli yli tuhat.
Tavallisin ikä korvien rei'ittämiseen on kyselyyn vastanneilla 5 – 8 vuotta. Mukana oli kaukaisempia lapsuudenkokemuksia, mutta paljon myös tuoreita kokemuksia rei’ittämisestä sekä omien lasten reikien laitosta. Aika moni vastaaja oli nuori aikuinen, ja ensimmäiset reiät laitettu noin 10-15 vuotta sitten.
Valtaosa yli tuhannesta vastaajasta, 900, oli ottanut korut ampumalla kultasepänliikkeessä, kampaamossa tai kosmetologilla. Ongelmia oli yllättävän paljon, jopa vajaalla 20 prosentilla vastaajista. Reiät tulehtuivat, märkivät, niihin tuli patteja tai ne olivat vinossa.
"Oikean puolen korvalehden reikä ammuttiin vinoon koruliikkeessä. Se oli pitkään turvonnut, vuoti verta ja nykyisinkin on vaikea asettaa koru reikään, vaikka lävistyshetkestä on reilusti yli 10 vuotta."
"Toisen korvan kohdalla pyssy ei lauennut kunnolla, ja koru teki haavan korvannipukkaan menemättä siitä kuitenkaan läpi. Kultasepänliikkeen työntekijä ampui sen jälkeen saman korun samaan kohtaan uudestaan, ja korvassa on yhä nykyään nähtävillä selkeä patti joka arvesta muotoutui sen parantuessa. Korun huomaa olevan myös eri korkeudella kuin toisella puolella oleva vastaparinsa. Olin 12-vuotias, nykyään olen 24-vuotias."
"Tämän vuoden kesäkuussa halusin korvikset ja reippaana tyttönä menin paikalliseen kultasepänliikkeeseen ne ottamaan. Korvikset korvissa sieltä lähdin ja aika epämukavaa ollut siitä saakka. Kerran korvalehdet olleet hyvännäköiset. Jatkuvasti korvalehdet turpoavat ja mätää alkaa valumaan. Toivottavasti joskus parantuisivat!"
Monilla oli ongelmia korvalehtien turpoamisen ja tiukkojen ensikorujen kanssa.
"Korvalehdet turposivat niin, että korujen lukot upposivat korvalehtien sisään ja jouduttiin kaivelemaan esille. Paraneminen kesti pitkään."
"Ammuttu koru oli äärimmäisen tiukalla ja parantuminen oli hankalaa, kun kultasepän ohjeen mukaan kipeitä koruja piti pyöritellä korvissa. Ampuminen jätti rei'än ympärille ihonalaisen arpimuodostelman eli keloidin, joka silloin tunnettiin "kovana pattina", joka kuulemma oli luonnollinen seuraus korvalehden lävistämisestä."
Vaikka ongelmia oli lähes joka viidennellä, valtaosalla vastaajista ampumalla laitto sujui kuitenkin ongelmitta. Säännöllinen puhdistus, ohjeiden mukainen hoito ja oma tai vanhempien aktiivisuus auttoivat.
"Hyvin sujui sekä laitto että paraneminen. Toisessa korvassa 5 reikää joista 1 ylhäällä rustossa. Toisessa korvassa 2."
"Paraneminen sujui hyvin, ilman tulehduksia huolellisella hoidolla eikä korujen ampuminen korviin ollut ollenkaan kivuliasta, vain hetken nipistys."
"Ei ollut ongelmia, huolehdin äidin avulla putsauksesta."
Riittääkö tekijöillä ammattitaitoa tehdä reiät?
Kauneusalan palveluiden kuluttajaturvallisuuden valvonta on siirtynyt kunnilta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille vuonna 2016. Lävistyksien tekemiseen ei tarvitse hankkia erikoisempia lupia tai koulutuksia, vaan kuka tahansa voi tehdä lävistyksiä.
Tukesin ylitarkastaja Annina Nyholmin mukaan osaamisen taso voi olla hyvin kirjava. Korvien rei’itys luokitellaan muiden lävistysten (ja tatuointien) ohella kehonmuokkaukseksi.
Kehonmuokkauspalveluista täytyy olla kuitenkin laadittuna lakisääteinen turvallisuusasiakirja ennen palvelun aloittamista. Ennakkoon sitä ei tarkasteta, mutta viranomaisen kysyessä se täytyy esittää.
Tukesilla ei ole erillistä rekisteriä tai listaa palveluntarjoajista. Nyholm kuitenkin uskoo, että lävistyksiä tarjoavia tahoja Suomessa on useita satoja.
– Lävistyksiä voi ottaa kultasepänliikkeiden lisäksi esimerkiksi festivaaleilla, messuilla ja tavarataloissa, Nyholm kertoo.
Lävistämisestä hyviä kokemuksia
Kahdeksan prosenttia vastaajista kertoi laittaneensa korvakorut lävistämällä lävistysliikkeessä. Verrattaessa lävistysliikkeessä lävistämällä laitettujen ja esimerkiksi koruliikkeissä ampumalla laitettujen korvakorujen paranemistarinoita, ovat lävistämällä laitetut korvakorut aiheuttaneet vähemmän tulehduksia. Moni onkin huonojen kokemusten ja umpeen kasvaneiden reikien jälkeen turvautunut lävistäjien apuun.
"Korviksen puhdistaminen oli hankalaa, kun lyhyen tapin takia oli niin naftisti tilaa, mutta koruun kertyi kuitenkin alussa verta ja kudosnestettä, ja paranemisen loppuvaiheessa kudosnestettä sekä talia. Koru oli kuitenkin hyvin tiukka ja tausta oli vaikea irrottaa sitten, kun korvikset sai vaihtaa. Korvisreikä ärtyi irroitusprosessista. Tämän jälkeen olen ottanu korviksia ja lävistyksiä myös lävistämällä, enkä enää ikinä ottaisi, tai suosittelisi kellekään, ampumalla ottamista. Lävistys 10, ampuminen 4."
"Ampumalla tehdyt reiät tulehtuvat edelleen 9 vuoden jälkeen todella helposti ja niihin on muodostunut pienet patit. Otin myöhemmin lukioiässä lävistäjällä toiset reiät entisten yläpuolelle. Ne ovat olleet helpommat ja terveemmät kuin ammutut. Ne ovat tulehtuneet ehkä kerran 5 vuoden aikana, eikä niihin ole muodostunut patteja. Ehdottomasti suosittelen ammattilaisen tekemiä. Yhtä kivuton ja ellei jopa helpompi tapa lävistää kuin väkivaltainen rei'ityslaitteisto."
"Lävistysliikkeessä otetut korvakorut paranivat nopeammin ja helpommin."
Vastauksissa on otettu huomioon lävistyskohta. Siinä missä lävistäjät voivat laittaa korvakoruja myös rustoalueelle, laittaa valtaosa koruliikkeistä ja kosmetologeista vain korvanlehdelle. Silti löytyy myös kosmetologeja, jotka tekevät rustolävistyksiä.
"Osa korviksista on laitettu ampumalla ja osa lävistäjällä. Ammutut korut ovat korvalehdissä ja yksi rustossa, rustokoru oli pitkään kipeä ja paraneminen kesti useita vuosia. Kaikki lävistäjällä tehdyt korvakorut ovat parantuneet ennätysajassa, eikä niiden kanssa ole ollut koskaan mitään ongelmia. Suosittelen minkä tahansa korvakorun (tai muun lävistyksen) laittamista ammattitaitoisella lävistäjällä! "
Vajaan sadan lävistämällä laitetun korvakorutarinan joukossa oli muutama epäonnistunut kertomus.
"Olen 21-vuotias, korvalehdet kukkakaalirustoittuneet ja pilalla. Epähygieeninen toimenpide toi kroonisen tulehduksen,punoitusta ja epämuodostumaa. Lävistysliikkeellä ei ollut potilasvakuutusta, joka myöhemmin olisi voinut korvata, tarpeellisen mutta erittäin kalliin korjausleikkauksen. Nyt säästän leikkaukseen rahaa, laskua tulee yli 15.000 euroa."
"Kesti puoli vuotta, sillä reiät pääsivät umpeutumaan kerran ja piti käydä lävistämässä uudelleen. Paraneminen oli myös muutenkin hidasta. Mielestäni silti lävistäjällä käyminen on paras vaihtoehto."
Vain kymmenisen kuluttajailmoitusta vuodessa
Nyholmin mukaan valvontaa tehdään ilmoitusten tai riskiarvion perusteella. Nyholm kertoo, että kuluttajan ilmoituksista on iso apu Tukesin valvontatyössä. Kuluttajailmoituksia tehdään kuitenkin vain kymmenisen vuodessa.
Korvalävistyksissä olennaisimmat riskit liittyvät hygieniaan. Nämä kuuluvat kuntien terveydensuojeluviranomaisille. Tukesin tehtävään kuuluu valvoa, ovatko jälkihoito-ohjeet riittävät, tehdäänkö reikiä alaikäisille ja miten asiakkaan tilanne selvitetään.
– Esimerkiksi tatuointia tai lävistystä tehdessä selvitetään, että onko asiakkaan terveydentila sellainen, että tatuoinnin tai lävistyksen voi hänelle tehdä, Nyholm kertoo.
Tulehdusriski jo korvanlehtilävistyksissä on aina olemassa, vaikkakin pieni. Nyholmin mukaan huolestuttavaa on, että edes korkeamman riskin palveluihin ei vaadita minkäänlaista koulutusta.
– He ovat usein oppineet toiselta sen taidon, koska ei ole varsinaisia oppilaitoksia siihen.
Lisää aiheesta: Korvakorut lävistämällä vai ampumalla? Ammattilaiset eri linjoilla siitä, kumpi on turvallisempaa