Hyppää sisältöön

Katso video: Neljä vuotta vanhan koulun sisäkatto romahti Loviisassa – "Kenen omatuntoa kolkuttaa, kun Suomessa on tämän tyyppisiä ongelmia?"

Vasta neljä vuotta käytössä olleen koulun ruokalan katto romahti maanantain ja tiistain välisenä yönä. Eristeet tulivat alas ruokalan lattialle.

 Sisäkatto romahti loviisalaisessa koulussa - rakennuksessa muitakin murheita
Sisäkatto romahti loviisalaisessa koulussa - rakennuksessa muitakin murheita
Kalle Suomi,
Ulla Malminen

Loviisan keskustassa sijaitsevan Harjurinteen koulun uuden osan ruokalan sisäkatto on romahtanut alas. Rakennus oli romahdushetkellä tyhjä, eikä kukaan loukkaantunut. Koko koulurakennus on nyt poistettu käytöstä toistaiseksi.

Vain neljä vuotta sitten valmistuneen koulun katto romahti maanantain ja tiistain välisenä yönä. Romahtanut katto sijaitsi ruokasalin käytävän yläpuolella ja rakenteita tuli alas noin 60 neliömetrin verran.

Sisäkaton rakenteet olivat vetäneet mukaansa kattolevyt, eristeet, elektroniikkaa ja putkia. Pieni määrä rikkoutuneen lämmitysputken vettä on vuotanut lattialle, kerrotaan kaupungin tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

– Näin ei saisi tapahtua missään rakennuksessa, mutta ei varsinkaan näin uudessa. Kyllä tässä oli katastrofin ainekset olemassa. Haluan kysyä, kenen omatuntoa kolkuttaa, kun Suomessa on näitä tämän tyyppisiä ongelmia, sanoo Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom.

Vesivuotohälytys paljasti katon romahduksen

Loviisan kaupungin tilapalvelupäällikkö Antti Kinnusen mukaan yöllä oli tullut automaattinen hälytys lämmitysvesiputken vuodosta, josta tehdyn päivystäjän ilmoituksen perusteella sisäkaton romahdus havaittiin.

– Lämpöverkkoon tullut paineen tiputus paljasti tilanteen. Syytä katon romahdukseen ei vielä tiedetä, asiaa tutkitaan ja koko koulu käydään läpi, Kinnunen kertoo.

Harjurinteen koulun uuden osan sisäkattoa on romahtanut alas noin 60 neliön verran. Kuva: Ulla Malminen / Yle
Kuva: Ulla Malminen / Yle

Koulurakennuksen uuden osan tehnyt rakennusyhtiö Skanska on vielä toistaiseksi ymmällään tapahtuneesta.

Skanskan Lahden alueen talonrakennusyksikön johtajan Jarkko Koskipalon mukaan paikalle on matkalla Skanskan rakenneasiantuntijoita arvioimaan sisäkaton rakenteita ja tapahtunutta. Koskipalo arvioi, että heidän raporttinsa jälkeen tilanteeseen saadaan lisävalaistusta.

Koulussa aiemmin sisäilmaongelmia

Kaupunki ja pelastusviranomaiset tutkivat parhaillaan romahtamisen syytä. Koulun uudisosan rakentaneen rakennusyhtiö Skanskan edustajat on myös kutsuttu paikalle.

Harjurinteen koulun uusi osa valmistui neljä vuotta sitten, mutta oppilaat ovat olleet väistötiloissa sisäilmaongelmien vuoksi. Ainoastaan koulun ruokala ja liikuntasali ovat olleet noin 170 oppilaan käytössä.

Oppilaat ja opiskelijat kuljetetaan nyt linja-autolla Edupolin tiloihin lounaalle ainakin kuluvan viikon ajan. Opettajat ohjaavat oppilaita järjestelyissä.

Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia informoidaan tilanteesta Wilman kautta. Loviisan kaupunki tiedottaa asiassa lisää heti kun lisätietoa on saatavilla.

Jo kolmas koulu, jossa sisäkatto romahti

Vuonna 2014 valmistunut uusi koulurakennus on siis rakennusyhtiö Skanskan rakentama. 12 miljoonaa euroa maksanut uudisrakennus on ollut alakoululaisten ja eskarilaisten käytössä ennen väistötiloihin siirtymistä.

Loviisan kaupunki neuvottelee Skanskan kanssa vastuukysymyksistä sisäilmaongelmiin liittyen. Keskusteluja käydään ulkopuolisen asianajajan välityksellä.

Aiemmin tänä syksynä sisäkatto romahti alakoulussa Helsingin Oulunkylässä. Myös Kirkkonummen Veikkolassa koulun sisäkatto oli lähellä romahtaa.

Loviisan kaupungin tilapäällikkö Antti Kinnunen Harjurinteen koulussa. Kuva: Ulla Malminen / Yle
Kuva: Loviisan kaupunki
Loviisan keskustassa sijaitsevan Harjurinteen koulu. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lue lisää:

Nivelsärkyjä, kielen kutinaa ja iho-oireita: Jopa uusia kouluja tyhjennetään sisäilmaongelmien takia – Kuka kantaa vastuun?

Loviisa selvittää rakentajan vastuun Harjurinteen koulun sisäilmaongelmista

Urakoitsija Ylelle Oulunkylän ala-asteen katon romahtamisesta: "Olen julkisuudessa esiintyvien arvailujen varassa"

Näinkö karkea virhe romahdutti ala-asteen luokkahuoneen sisäkaton? Ruuvien sijasta käytettiin nauloja

Koulun sisäkatto on romahtamaisillaan nyt Kirkkonummella

Suosittelemme sinulle