Hyppää sisältöön

Kolibakteeri leviää – yhdysvaltalaisia ja kanadalaisia varoitetaan kiitospäivän kynnyksellä syömästä roomansalaattia

Parikymmentä ihmistä on joutunut sairaalahoitoon Yhdysvalloissa ja Kanadassa syötyään roomansalaattia.

Romaine-salaattirasioita.
Viranomaiset kehottavat kauppoja ja ravintoloita luopumaan roomansalaatin käytöstä kunnes bakteerin leviämisen lähde on paikallistettu. Kuva: AOP
Olli-Pekka Sulasma

Elintarviketurvallisuusviranomaiset antoivat varoitujksen saastuneesta roomansalaatista eli romaine-salaatista tiistaina Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Yhteensä 50 ihmistä on sairastunut kolibakteerista 11 Yhdysvaltain osavaltiossa ja kahdessa Kanadan provinssissa. Heistä parikymmentä on joutunut turvautumaan sairaalahoitoon.

Viranomaiset kehottavat kauppoja ja ravintoloita luopumaan roomansalaatin käytöstä kunnes bakteerin leviämisen lähde on paikallistettu.

– Saastunutta salaattia on todennäköisesti yhä myynnissä, sanoo johtaja Scott Gottlieb elintarvikevirasto FDA:sta.

Ihmisiä kehotetaan heittämään kotikaapeissa olevat roomansalaatit roskiin. Sairastumisten pelätään lisääntyvän, sillä alkamassa on sukuja juhlapöytiin keräävä kiitospäivän viikonloppu.

Kolibakteeri on erilainen kuin aiemmin tänä vuonna roomansalaateissa levinnyt bakteeri. Silloin bakteerin todennäköinen alkuperä jäljitettiin saastuneeseen kasteluveteen Arizonassa. Nyt saastuneet salaatit ovat peräisin pääosin Kaliforniasta.

Suosittelemme sinulle