Hyppää sisältöön

Evira: Bambua sisältävien muoviastioiden maahantuonti pitäisi lopettaa – astiat voivat olla terveysriski eivätkä ne edes hajoa luonnossa

Bambujauhoa sisältäviä mukeja, lautasia ja aterimia on markkinoitu harhaanjohtavasti.

Markkinoilla on sekä kokonaan bambusta tehtyjä tuotteita että muovituotteita, joissa vain osa on bambujauhoa. Jälkimmäisten maahantuontiin ja markkinointiin viranomaiset ovat puuttuneet. Kuva: Takeshi Marumoto / AOP

Elintarvikevirasto Evira suosittelee, että bambujauhoa sisältävien muovituotteiden maahantuonti lopetettaisiin. Sama suositus koskee myös muun muassa riisijauhoa sisältäviä muovituotteita.

Eviran mukaan kyse ei ole akuutista vaarasta, joten markkinoilla jo olevat tuotteet voi myydä. Uusia ei kuitenkaan enää pitäisi tuoda Suomeen.

Samalla viranomaiset kiinnittävät kuluttajien huomiota bambua sisältävien muoviastioiden harhaanjohtavaan markkinointiin.

Muoviastioita markkinoidaan biohajoavina

Evira arvioi, että esimerkiksi bambumukeja, -lautasia tai -haarukoita ostava kuluttaja ei aina ymmärrä ostavansa muovituotteita, koska niitä markkinoidaan harhaanjohtavasti bambun luoman ympäristöystävällisen ja turvallisen mielikuvan avulla.

Eviran mukaan bambutuotteiden maahantuonti on lisääntynyt viime aikoina. Osa tuotteista on oikeita bambutuotteita, jotka eivät sisällä muovia.

Myynnissä on kuitenkin melamiinimuovisia tuotteita, jotka sisältävät vain yhtenä ainesosanaan bambujauhoa. Nämä tuotteet eivät ole biohajoavia, vaikka niiden markkinointi näin antaa ymmärtää.

Elintarvikemuovi ei saa sisältää bambujauhoa

Lisäksi Euroopan unionin asetuksen mukaan muovituotteissa ei saisi edes olla bambu- tai riisijauhoa.

EU:n muoviasetuksessa on lista aineista, joita elintarvikemuovi saa sisältää.

– Se on ikään kuin keittokirja, joka määrittelee, mistä aineista elintarvikemuovia saa valmistaa, Eviran ylitarkastaja Merja Virtanen sanoo.

Sallittujen listalla ovat muun muassa puujauho ja tärkkelys, mutta eivät esimerkiksi bambu- ja riisijauho.

Muovituotteissa jopa kahvinpuruja

Muoviasetus sisältää myös raja-arvot sille, miten paljon tuotteesta saa siirtyä ainesosia elintarvikkeeseen. Melamiinimuovista voi siirtyä elintarvikkeeseen formaldehydiä ja melamiinia.

– Bambujauhoa sisältävien muovituotteiden turvallisuutta ei ole välttämättä testattu. Tämän vuoksi ne voivat olla terveysriski, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Elina Pahkala sanoo.

Pahkala kertoo, että EU-tasolla bambujauhoa sisältävistä tuotteista ovat pitäneet ääntä erityisesti saksalaiset. Heidän mukaansa muovituotteissa saatetaan käyttää täyteaineena jopa kahvinpuruja. Niitäkään ei muoviasetuksen listalta löydy, mutta kahvinpurujen käyttö on kuitenkin selvästi bambujauhoa harvinaisempaa.

Bambuastioita vedetty pois markkinoilta

Eviran ylitarkastaja Merja Virtanen kertoo, että muista EU-maista on tullut Suomeen useita ilmoituksia bambujauhoa sisältävistä muovituotteista, joissa melamiinin ja formaldehydin raja-arvot ovat ylittyneet. Tämän vuoksi myös Suomessa on vedetty pois markkinoilta esimerkiksi mukeja ja lasten aterinsettejä.

– Bambujauho ei ole ollut kovin puhdasta ja on ollut peräisin epämääräisistä lähteistä, Virtanen sanoo.

Bambujauho voi päästä muoviasetuksen hyväksyttyjen aineiden listalle, jos esimerkiksi joku tuotevalmistaja tekee asiasta hakemuksen Euroopan elintarvikeviranomaiselle EFSA:lle ja bambujauhosta tehdään riskiarvio. Tällä hetkellä tällaista arviota ei ole olemassa.

Eviran maahantuontisuositus on voimassa ainakin siihen saakka, kunnes Euroopan komissio antaa bambujauhoa ja muita muovituotteiden täyteaineita koskevan tiedonannon ensi keväänä.

Sekä Virtanen että Pahkala arvioivat, että komissio näyttää punaista valoa bambujauhon käytölle muovituotteissa.

– On varsin todennäköistä, että komissio ottaa kielteisen kannan bambu- ja riisijauhon sekä muiden kasvijauheiden käyttöön muovituotteissa, jos jauheita ei ole hyväksytty muoviasetuksen valmistusaineeksi, Pahkala sanoo.

Bambusta kaavailtu muovin korvaajaa

Viime keväänä komissio esitti kieltoa joillekin kertakäyttöisille muovituotteille, kuten mehupilleille, haarukoille ja lautasille. Muovin korvaajaksi on kaavailtu monen muun raaka-aineen ohella bambua.

– Bambua saa käyttää elintarvikemateriaalina, kun kyse on oikeista bambutuotteista. Näiden tuotteiden turvallisuus tutkitaan eri säädösten mukaan, eikä ongelmia ole juurikaan ilmennyt, Pahkala sanoo.

– Ongelmat liittyvät erityisesti bambujauhoa sisältävien muovituotteiden turvallisuuteen ja harhaanjohtaviin merkintöihin, Virtanen sanoo.

Komissio haluaisi mehupillejä ja muita kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan lainsäädännön valmiiksi ennen ensi kevään eurovaaleja.

Suosittelemme sinulle