Hyppää sisältöön

Nämä puolueet sallisivat Carunan verokikkailun – Orpo eduskunnassa: En voi kommentoida yksittäisen verovelvollisen asioita

Finnwatchin laskelmien mukaan Carunan verokikkailun takia valtio menetti verotuloja viime vuonna noin 12 miljoonaa euroa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Markus Heikkilä

Kansalaisjärjestö Finnwatch listaa torstaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun), mitkä puolueet ovat kohua herättäneen tasevapaussäännön laissa pitämisen kannalla ja mitkä puolueet poistaisivat sen laista.

Yle kertoi lokakuun lopussa Finnwatchin laskelmista, joiden mukaan Suomen valtio menetti sähkönsiirtoyhtiö Carunan verokikkailun takia verotuloja viime vuonna noin 12 miljoonaa euroa. Carunalla on Suomessa lähes 700 000 asiakasta.

Finnwatchin mukaan oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat tasevapaussäännöksen poistamisen kannalla. SDP olisi myös valmis kyseisen pykälän korjaamiseen.

Perussuomalaiset suhtautui tasevapautussäännökseen "hyvin kriittisesti". Perussuomalaisten mukaan hallituksen tulisi seurata tasevapautussäännön käyttöä ja tehdä lainsäädäntömuutoksia, jos tasevapautussääntöä käytetään aggressiivisen verosuunnittelun keinona.

Oppositiopuolueista RKP kertoi kannattavansa tasevapautussäännön jättämistä lakiin.

Kristillisdemokraatit, kansalaispuolue ja Liike Nyt eivät vastanneet Finnwatchin kyselyyn.

Hallituspuolueet yhtä mieltä

Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset olivat tasevapautussäännöksen kannalla.

Vielä tammikuussa valtiovarainministeriön alkuperäisessä lakiluonnoksessa tasevapaussääntö aiottiin poistaa laista. Kokoomus huomauttaa vastauksessaan Finnwatchille, että "lainsäädäntöä ei voi tehdä tuijottaen vain jonkin yksittäisen yhtiön toimintaan".

Kansalaisjärjestön mukaan Suomessa on noin 60 yhtiötä, jotka ovat hyödyntäneet tasevapaussäännöstä. Näiden joukossa voi olla myös yrityksiä, joiden toimintaan ei liity verosuunnittelua.

Sähkönsiirtohinnat esillä eduskunnassa

Eduskunnassa keskusteltiin sähkönsiirtohinnoista torstain kyselytunnilla. Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kysyi tasevapaussääntöön viitaten, miksi kalliista sähkönsiirtohinnoista saaduista tuotoista ei makseta veroja Suomeen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan 60 suomalaisen suuryrityksen kymmenientuhansien työpaikkojen säilymisen kannalta on tärkeää pitää tasevapaussääntö laissa. Orpo ei kuitenkaan halunnut kommentoida Carunan tapausta.

– Mitä tulee julkisuudessa olleisiin väitteisiin, en voi kommentoida yksittäisen verovelvollisen asioita. Mutta takaan sen, että teemme kaikkemme, että verot maksetaan Suomeen niin kuin pitääkin, Orpo sanoi.

Teuvo Hakkarainen (ps.) kysyi hallitukselta, että mitä suuriksi nousseille siirtohinnoille ollaan tekemässä. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan sähkönsiirtohinnoissa tasapainoillaan toimitusvarmuuden ja sen seurauksena syntyvien kustannusten välillä. Tiilikainen sanoi, että viime vuonna siirtohinnoille asetettiin korotuskatto.

Ritva Elomaan (ps.) peräänkuulutti hallitukselta vaikutusmahdollisuuksia sähkönsiirtohinnan pienentämiseksi. Tiilikainen vastasi myös Elomaalle viitaten toimitusvarmuuteen ja investointien hintoihin.

Lue myös:

Finnwatch: Hallitus antaa verokikkailun jatkua – sähköyhtiö Caruna hyödyntää porsaanreikää laissa

Suosittelemme sinulle