Hyppää sisältöön

Joensuussa mies kiipesi roikkumaan kauppakeskuksen sisäänkäynnin päällä – vastustaa Black Fridayta

Yhdysvalloista Suomeen levinnyt Black Friday -alennusmyyntikampanja herättää vastustusta.

Mielenosoittaja roikkuu kauppakeskuksen sisäänkäynnin yläpuolella Joensuussa.
Kuva: Maria Korkatti
Pauliina Tolvanen

Joensuun keskustassa nähtiin perjantaina iltapäivällä yllättävä Black Friday -alennusmyyntejä vastustava mielenilmaus.

Yksittäinen mielenosoittaja roikkui usean tunnin ajan ilmassa pyöreällä alustalla kauppakeskus Iso Myyn sisäänkäynnin yläpuolella, ja kehotti ihmisiä välttämään turhaa kuluttamista. 

Lähettämässään tiedotteessa mies kertoo toivovansa, että ihmiset pysähtyisivät miettimään kulutustaan ja todellisia tarpeitaan.

Kauppakeskuksen vartijat ilmoittivat protestista poliisille. Mielenilmausta ei kuitenkaan keskeytetty.

Black Friday -alennusmyynnit ovat herättäneet vastustusta myös luontojärjestöissä. Esimerkiksi WWF sulki oman verkkokauppansa päivän ajaksi.

Markkinoinnin alan väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistossa työstävä Nino Ruusunen arvioi, että joidenkin brändien kannattaa jättäytyä tarjoushulinan ulkopuolelle – ja mainostaa sitä.

– Joissain kuluttajaryhmissä Black Friday voi kääntyä vastaan. Tänäänhän vietetään myös Älä osta mitään -päivää, Ruusunen huomauttaa.

Julkiset mielenilmaukset ovat kuitenkin jääneet tarjousten jalkoihin. Black Friday näkyy jo myyntitilastoissa. Marraskuu oli pitkään kaupoille keskivertoa huonompi kuukausi, mutta viime vuonna liikevaihto nousi selvästi keskitasoa kovemmaksi.

Suosittelemme sinulle