Hyppää sisältöön

"Kuului kummallinen pamaus, jota seurasi välähdys" – varavirtalähde syttyi palamaan varusmiehen kaapissa

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan varavirtalähdettä ei saisi jättää yksin lataamaan.

vara-akku varavirtalähde
Varavirtalähteet aiheuttavat paloja suhteellisen harvoin. Kuvan varavirtalähteet eivät liity tapaukseen. Kuva: Eero Niku-Paavo / Yle
Sanna Kähkönen

Torstaina iltapäivällä Kainuun prikaatissa varusmiehen varustekaapista kuului kummallinen pamaus, jota seurasi välähdys.

– Myös yksi kouluttajista oli kuullut pamauksen rakennuksen alakertaan. Varustekaapille saavuttuaan he olivat huomanneet savua katon rajassa, mutta liekkejä ei siinä vaiheessa havaittu, kuvailee Kainuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen.

Varusmiehet ja kouluttaja olivat rikkoneet kaapin munalukon kenttälapiolla. Kaapissa oli tuolloin ollut jo liekkejä.

Kouluttaja ja varusmiehet ottivat käsisammutuslaitteet ja sammuttivat aluillaan olleen palon.

Tulipalo oli saanut alkunsa varavirtalähteestä.

– Palomestarin mukaan varavirtalähde oli palon ilmeisen syy. Se ei ollut palon alkamisen aikana lataamassa mitään laitetta, Hujanen kertoo.

Varusmiesten ripeä toiminta esti isompien tuhojen syntymisen. Varusmiehen kaapissa oli vaatteita, puolustusvoimien materiaalia ja varusmiehen omia henkilökohtaisia tavaroita.

Laitteita ei saisi jättää yksin

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan varavirtalähteiden aiheuttamia paloja raportoidaan aika ajoin. Esimerkiksi viime viikolla Oulussa varavirtalähde syttyi palamaan kerrostalossa (siirryt toiseen palveluun) (Kaleva).

– Nämä tilanteet liittyvät litiumioniakkujen kuumenemiseen, joissa tekniikka on epävakaata ja niiden kanssa saa olla tarkkana, kertoo Tukesin ryhmäpäällikkö Hannu Mattila.

– Ihmiset käyttävät laitteita paljon. Käyttömäärän verrattuna paloja ei satu kovin usein, sanoo Mattila.

Hannu Mattilan mukaan varavirtalähteitä ei kannata jättää lataamaan tai latautumaan ilman valvontaa. Jos laite pullistuu tai kuumentuu poikkeuksellisesti, on syytä huolestua.

– Varsinkin, jos niihin tulee kolhuja, niin sisäisen oikosulun riski kasvaa. Jos laite pullistuu tai kuumenee, sen käyttö kannattaa lopettaa.

Suosittelemme sinulle