Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomalaistutkimus kyseenalaistaa lenkkareiden iskunvaimennuksen

Tällä hetkellä valtavirtaa ovat paksupohjaiset juoksukengät.

Lenkkarit
Kuva: Mostphotos
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Lenkkikenkien vaimennus ei tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan pienennäkään jalkaan kohdistuvaa iskukuormitusta sillä tavalla kuin tähän asti on oletettu.

Perinteisesti on ajateltu, että paksuimmalla ja pehmeimmällä pohjalla varustettu jalkine vaimentaa parhaiten juoksun iskukuormitusta. Koneellisissa testeissä näin tapahtuukin. Suomalaistutkimuksen mukaan juokseminen maksimaalisesti vaimennetulla jalkineella kuitenkin suurensi jalkaan kohdistuvaa iskukuormitusta verrattuna normaalikengällä juoksuun.

– Syy on se, että jalka jäykistyy. Jalka joustaa alastulossa, mutta jousto hieman vähenee, kun vaimennusta lisätään jalkineeseen, kertoo tutkija Juha-Pekka Kulmala HUS liikelaboratoriosta.

Kulmala on huomannut, että juoksukenkien vaimennus lisääntyy ja pienenee muutaman vuoden sykleissä kulloistenkin trendien mukaan. Tällä hetkellä valtavirtaa ovat paksupohjaiset juoksukengät.

– Jos jalkineen pohjassa ei olisi yhtään vaimennusta, niin olisi silloinkin aika kurja juosta. Semmoinen perinteinen juoksujalkine, jossa on vajaat kaksi senttiä sitä pohjaa, on ihan sopiva.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä HUS liikelaboratorion ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Suosittelemme sinulle