Hyppää sisältöön

Touko Aalto kertoo syksyisen romahduksen syistä Keskisuomalaiselle – "Olen pelännyt leimautumista ja sitä, miten minuun suhtaudutaan"

Aalto kuvailee mielen ja kropan romahtaneen syksyllä täysin. Eduskuntaan hän arvelee palaavansa tammikuussa.

Touko Aalto
Touko Aalto Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Hanna Hanhinen

Vihreiden kansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Touko Aalto kertoo sanomalehti Keskisuomalaiselle (siirryt toiseen palveluun) mielenterveysongelmistaan ja syksyllä tapahtuneesta romahduksesta.

Aalto jätti vihreiden puheenjohtajan tehtävät lokakuussa. Hän kertoi tuolloin sairastuneensa masennukseen vuosi aiemmin. Ennen eroilmoitustaan hän oli ollut sairauslomalla syyskuun puolivälistä lähtien uupumuksen takia.

Keskisuomalainen kirjoittaa Aallon kärsineen uupumuksesta, masennuksesta, paniikkihäiriöistä, burnouteista ja identiteettikriisistä elämänsä aikana.

Aalto sanoo haastattelussa, että puolueeseen suhtauduttiin eri tavalla, kun se nousi neljän suurimman puolueen joukkoon. Myös Aaltoon puheenjohtajana kohdistui paljon hyökkäyksiä ja vaatimuksia. Asiakysymysten sijaan huomio kiinnittyi enemmän Aallon yksityiselämän kriiseihin. Hän sanoo haastattelussa keskittyneensä entistä enemmän työhön, kunnes kroppa ja mieli pettivät täysin.

– Se oli täydellinen romahdus: kaput, hän sanoo haastattelussa.

Aalto sanoo haastattelussa pelänneensä, hävenneensä ja pitäneensä itseään viallisena. Hän sanoo pelänneensä myös sitä, että mielenterveysongelmia käytetään häntä vastaan politiikassa.

– Olen pelännyt leimautumista ja sitä, miten minuun suhtaudutaan. Pelännyt, että ihmiset katsovat, että tuolla se hullu menee.

Aalto sanoo haastattelussa voivansa paremmin, mutta ei ole parantunut. Hän sanoo yrittävänsä palata eduskuntaan tammikuussa ja muihin luottamustehtäviin vielä tämän vuoden puolella, jos oma terveys sen sallii.

Lue myös:

Touko Aalto jää sairauslomalle – syynä uupumus: "Jaksamiseni rajat ovat tulleet vastaan"

"Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni" – Touko Aalto perusteli vetäytymistään Facebookissa

Suosittelemme sinulle