Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tilanne jännittynyt Mustallamerellä – Venäjä valtasi Ukrainan laivaston aluksia, Ukraina harkitsee poikkeustilan julistamista

Venäjä käytti tulivoimaa alusten valtauksessa. Ukrainan armeijan mukaan useita miehistön jäseniä on haavoittunut.

Sillan alla alus, sillan suuntaisesti.
Venäläisalus poikittain Kertšinsalmessa. Kuva: A​lexei Pavlishak / TASS / AOP
Johanna Kippo,
Marija Skara
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän ja Ukrainan välillä on puhjennut uusi vakava kriisi Mustallamerellä Krimin niemimaan edustalla. Venäjä on ottanut haltuunsa kolme Ukrainan laivaston alusta ja tulittanut niitä.

Lisäksi Venäjä sulki tilapäisesti vesiväylän Mustaltamereltä Asovanmerelle sijoittamalla säiliöaluksen Kertšinsalmen ylittävän sillan alle. Maanantaiaamuna venäläinen uutistoimisto kertoi, että väylä on jälleen avattu liikenteelle.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen maanantaina iltapäivällä kriisin vuoksi.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on esittänyt poikkeustilan julistamista. Ukrainan parlamentti käsittelee asiaa maanantaina.

Poikkeustila rajoittaisi kansalaisten oikeuksia ja antaisi valtion laitoksille enemmän toimivaltaa.

Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan vuonna 2014 ja se on tukenut Itä-Ukrainassa sotivia Venäjä-mielisiä kapinallisia.

kartta
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

FSB: Ukrainan alukset loukkasivat aluevesirajaa

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on vahvistanut, että sen partioveneet ottivat alukset haltuun ja että niiden pysäyttämiseksi käytettiin tulivoimaa. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot maanantain vastaisena yönä.

Ukrainan mukaan kuusi miehistön jäsentä haavoittui valtauksessa.

FSB:n mukaan alukset olivat rikkoneet maiden välistä aluevesirajaa eivätkä ne olleet kehotuksista huolimatta pysähtyneet.

Ukrainan laivasto kertoi aiemmin venäläisten ampuneen Ukrainan aluksia kohti. Ukrainan mukaan yhteen aluksista olisi osunut ja se olisi vaurioitunut.

Ukrainan mukaan Venäjä olisi ”aggressiivisesti” ohjannut pois yhden hinaaja-aluksista, joka oli matkalla Mariupolin kaupunkiin. Ukrainan merivoimien mukaan sen hinaaja kärsi vahinkoja välikohtauksessa.

Venäjä syyttää Ukrainaa "provokatiivisista toimista". Sen mukaan ukrainalaisveneet olivat Venäjän vesillä. Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi, että alueelle on lähetetty Suhoi-25-hävittäjiä partiotehtäviin.

EU on todennut lausunnossaan odottavansa Venäjän palauttavan vapaan kulun Kertšinsalmen läpi. Samalla EU kehotti kaikkia osapuolia äärimmäiseen itsehillintään.

Krimin niemimaan liittäminen Venäjään keväällä 2014 muutti Asovanmeren tilannetta perusteellisesti. Entisestään se kärjistyi reilu puoli vuotta sitten, kun Venäjän rakentama silta Kertšinsalmen yli valmistui ja Venäjä ryhtyi järjestelmällisesti tarkastamaan Asovanmerelle saapuvia ja sieltä lähteviä laivoja.

Ihmiset osoittivat mieltään Venäjän suurlähetystön edustalla Kiovassa sunnuntaina.
Ihmiset osoittivat mieltään Venäjän suurlähetystön edustalla Kiovassa sunnuntaina. Kuva: Stepan Franko / EPA

Suosittelemme sinulle