Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Miten ihmeessä Bottas voi päihittää mykistävän Hamiltonin? Asiantuntija ottaisi mallia Rosbergilta, joka suututti laihdutuskikallaan tallitoverinsa: ”Uhrauksia pitää tehdä todella paljon"

Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Valtteri Bottaksen pitää nostaa kolmannelle Mercedes-kaudelleen tasoa joka osa-alueella.

Valtteri Bottas, Lewis Hamilton.
Kuva: Mark Thompson/Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Mercedeksen Lewis Hamilton päätti sunnuntaina kautensa oikeastaan siihen tyyliin, miten mestarin pitikin. Tällä kaudella viidennen maailmanmestaruutensa napannut Hamilton voitti ylivertaisesti Abu Dhabin päätöskisan. Samaan aikaan tallitoveri Valtteri Bottas jäi viidenneksi. Hän putosi myös MM-pistetaiston lopputuloksissa viidenneksi.

Kauden jälkeen onkin puhuttanut, voiko Bottas koskaan päihittää Mercedeksen ratissa Hamiltonia. Brittikuski on hehkuttanut tällä kaudella, kuinka hän ajaa uransa parasta kautta.

Bottakselle puolestaan toinen kausi Mercedeksellä oli heikompi kuin ensimmäinen. Bottas ajoi seitsemän kakkossijaa, mutta ei yhtään voittoa.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh uskoo kuitenkin, että Bottaksella on vielä mahdollisuuksia Hamiltonia vastaan. Se vaatii kuitenkin isoja muutoksia Bottaksen toimintaan. Hamiltonin on päihittänyt viime vuosina Nico Rosberg, joka löi britin Mercedes-kuskien kuumaksi yltyneeksi kamppailussa kaudella 2016.

Lewis Hamilton
Kuva: AOP/Rex Features

– Pitää kääntää ne kivet, miten voi hyödyttää tallia ja miten toimia niin, että on läpinäkyvä tallikaverille. Pitäisi siis keksiä oman jengin kanssa, miten voi jättää kertomatta jotain. Tämä ei ehkä kuulu Mercedeksen politiikkaan, mutta jotain pitää keksiä omaan suorittamiseen, Mildh kuvailee.

Mildh korostaa, että Bottaksen pitäisi siis imeä entistä enemmän tietoa kolmannelle Mercedes-kaudelleen.

– Hamilton on mestari siinä, että hänellä on jotain takataskussaan ja häkellyttää sillä. Se on sellainen asia, mistä hän ei ole kertonut kenellekään. Uskon, että se on Lewisin voimavara, Mildh sanoo.

Rosbergista mallia

Rosberg on itse tällä kaudella kertonut monta kertaa julkisuudessa, että Lewis Hamiltonin kaataminen vaatii tarkkuutta urheilussa jopa kuluneeksi puhutuissa pienissä yksityiskohdissa. Rosberg keskusteli esimerkiksi päivittäin psykologinsa kanssa useita tunteja.

Rosberg on kuvaillut myös merkittävää tekoa kesätauon aikana. Hänen ja autonsa yhteispaino oli hieman yli sallitun. Rosberg ei voinut kuitenkaan ruveta dieetille, koska silloin olisi mennyt moni asia pieleen. Hän päätti lopettaa pyöräilyn täysin ja sai näin laihdutettua tarvittavan kilon jalkalihaksistaan.

Nico Rosberg
Nico Rosberg. Kuva: EPA

Seuraavana kisaviikonloppuna Japanissa Rosberg oli paalulla kahdella sekunnin kymmenyksellä, kun kilon laihdutus tarkoitti kolmea sekunnin kymmenystä nopeampaa aikaa. Hamilton oli raivostunut täysin kuultuaan Rosbergin kikasta.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh näkee, että Rosbergin esimerkillä Bottas voisi nousta tulevaksi maailmanmestariksi ikuisen kakkosen sijaan.

– Valtterilla on ominaisuudet tulevaksi maailmanmestariksi. Hänellä on voitontahtoa, mutta liian joviaali ei saa olla. Uhrauksia pitää tehdä todella paljon, että homma toimii. Lewis on kuitenkin aika lailla vapaalintu perhe-elämältään ja muutenkin, Mildh sanoo.

Kova kirittäjä tallin sisälle

Bottaksella on tällä hetkellä Mercedeksen kanssa sopimus ensi vuodesta ja optio kaudelle 2020. Viime viikolla Bottas sai kuitenkin lisää painetta tallin sisältä. Mercedes-pomo Toto Wolff kertoi, että ilman tallipaikkaa Force Indian omistajakiemuroiden takia jäänyt Esteban Ocon on ensi kaudella Mercedeksen testikuljettaja.

Esteban Ocon
Kuva: Mark Thompson/Getty Images

Se voi Mildhin mukaan auttaa Bottastakin parempaan.

– Tämä voi olla hyväkin asia Valtterille, että kaveri seisoo valmiina vieressä. Nyt on kasvot ja nimi, joka voi ottaa Bottaksen paikan. Jos Valtteri ei kelpaisi enää Mercedekselle, niin Oconia ei välttämättä valita kuskiksi. Mutta lähellä se on, koska Ocon ei ole huono kuljettaja, Mildh sanoo.

– Valtterin pitää jatkaa omalla tavallaan, mutta nyt pitää nostaa tasoa huomattavasti kaikessa tekemisessä. Nicon historia on näyttänyt, että jokainen yksityiskohta pitää olla kohdallaan.

Lue lisää:

Räikkönen kiroili todella monta kertaa Ferrarin ongelmista, mutta lähtee tallista viimeisenä maailmanmestarina, kisavoittajana ja paalupaikkamiehenä: ”Kimille lähtö on helpottava"

Valtteri Bottaksen F1-kauden päätös oli yhtä murheellinen kuin koko kausi – kommentoi C Morella: ”Meni päin sitä itseään”

Bottaksen ja Räikkösen F1-kausi päättyi surullisesti Hamiltonin ennätysjuhlissa! Verstappen nousi neljänneksi pistetaulukossa

Räikkösen ensi kauden talli yllätti komealla loppurutistuksella – ”Kimillä voi olla nastoja kilpailuja edessä”

Kommentti: Järisyttävän konemainen Hamilton voi ottaa kiinni mahdottoman Schumacherin – Mestari-Räikkönen jättää hyvin ikävän tahran Vettelille

Suosittelemme