Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Meksiko karkottaa satoja luvatta rajan yli pyrkineitä siirtolaisia – Yhdysvallat käytti kyynelkaasua siirtolaisia vastaan

Ajoneuvoliikenne ja jalankulkijoiden rajanylitys keskeytettiin useiksi tunneiksi siirtolaisten rynnäkön jälkeen.

Siirtolaisia Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla Tijuanassa 25. marraskuuta.
Siirtolaisia Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla Tijuanassa 25. marraskuuta. Kuva: Pedro Pardo / AFP
Petri Görman
Avaa Yle-sovelluksessa

Meksikon viranomaiset aikovat karkottaa kaikki luvatonta rajanylitystä Yhdysvaltoihin yrittäneet noin 500 keskiamerikkalaista siirtolaista. Satoja siirtolaisia pyrki sunnuntaina Yhdysvaltoihin rynnäköimällä rajavyöhykkeen aitojen yli.

Yhdysvaltain viranomaiset keskeyttivät ajoneuvoliikenteen ja jalankulkijoiden rajanylityksen San Ysidron rajanylityspaikalla sunnuntaina useiksi tunneiksi.

Yhdysvaltoihin pyrkivät siirtolaiset ovat osa turvapaikanhakijoiden karavaania, joka lähti liikkeelle Keski-Amerikasta lokakuussa. Heidän päämääränään on päästä Yhdysvaltoihin. Presidentti Donald Trump on vaatinut karavaanin maahantulon estämistä.

Trumpin mukaan siirtolaiskaravaanissa, joka liikkuu Meksikosta kohti Yhdysvaltoja, on mukana rikollisia ja terroristeja. Hän ei ole kuitenkaan antanut mitään todisteita asiaan liittyen.

Siirtolaiskaravaanin jäsenet jonottavat juomista urheilustadionilla Méxicossa.
Yhdysvaltoihin pyrkivät siirtolaiset ovat osa turvapaikanhakijoiden karavaania, joka lähti liikkeelle Keski-Amerikasta lokakuussa. Kuva: Anna-Reetta Korhonen / Yle

Yhdysvallat pysäytti siirtolaisia kyynelkaasulla

Meksikon sisäministeri Alfonso Navarrete syytti sunnuntaina siirtolaisia siitä, että osa heistä olisi käyttäytynyt väkivaltaisesti Tijuanassa ja rajavyöhykkeellä.

Ainakin 500 siirtolaista oli päässyt rajavyöhykkeelle, jossa he olivat pyrkineet rajaesteiden yli. AFP:n toimittajan mukaan Yhdysvaltojen rajaviranomaiset ampuivat siirtolaisia kohti kyynelkaasua. Tämän lisäksi Yhdysvaltojen helikopterit valvoivat rajavyöhykettä.

Maahanmuuttajat yrittivät peitellä kasvojaan suojautuakseen kyynelkaasulta. Osa heistä kääntyi pois rajavyöhykkeeltä ja luopui yrityksestä päästä Yhdysvaltoihin.

Siirtolaissopimusta ei ole

The Washington Post kertoi lauantaina, että Trumpin hallinto olisi päässyt sopimukseen Meksikon tulevan hallituksen kanssa siirtolaiskysymyksestä. Lehden mukaan siirtolaiset jäisivät odottamaan turvapaikkahakemusten käsittelyä Meksikoon.

Meksikolaiset viranomaiset ovat kuitenkin todenneet sunnuntaina, että lopulliseen sopimukseen ei ole vielä päästy amerikkalaisten kanssa.

Siirtolaiset ovat kertoneet, että he aikovat kuitenkin odottaa lupahakemustensa käsittelyä, vaikka Yhdysvallat on kiristänyt rajamuodollisuuksia ja maahanpääsyä viime päivinä.

Lue myös:

Trumpin kiinnostus siirtolaiskaravaaniin lopahti kongressivaalien jälkeen – ensimmäiset Yhdysvaltain joukot alkavat vetäytyä etelärajalta

Monen uhkarohkea rajanylitys USA:han päättyy kuolemaan, vaikka muuri puuttuu – Vapaaehtoiset täyttävät vesitynnyreitä Meksikon rajalla

Suosittelemme sinulle