Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Luomuviljelyyn siirtyminen tyssää tukirahan loppumiseen – Kainuun yli sata luomutilaa voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta

Suomen EU-tukirahat luomuviljelylle ovat loppumassa. Hallitus lopettaa uusien tukisitoumusten tekemisen ja keskittyy jo toimivien luomutilojen tukemiseen.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.
Luomutilojen tukien jäädyttämisen vuoksi, uusien yrittäjien saaminen on vaikeampaa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Ville Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maa- ja metsätalousministeriö ei enää solmi luonnonmukaisen tuotannon korvaussitoumuksia uusien tilojen kanssa ensi kevään viljelyksille (Maaseudun Tulevaisuus). Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ilmoitti asiasta viime viikolla.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan neuvotteluja uusista luomukorvaussitoumuksista käydään koko ajan.

– Jos EU menee oikein juntturaan, voi uuden ohjelmakauden rahojen myöntäminen siirtyä vuoteen 2023 saakka, varoittaa Marttila.

Luomuun siirtymistä suunnittelevat maatilat joutuvatkin nyt laittamaan suunnitelmansa uusiksi, kertoo MTK Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Matti Tyhtilä.

– Ministeri Lepän viesti on, että luomuun voi siirtyä myös ilman tukia, mutta varmasti käytännössä luomuun siirtyminen pelkän markkinahinnan varassa on hyvin vähäistä, arvioi Tyhtilä.

Kainuu on Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan Manner-Suomen toiseksi luomuvaltaisin maakunta. Vuonna 2017 maakunnan maatiloista luomutuotannossa oli 17,1 prosenttia. Kainuuta enemmän luomutuottajia on ainoastaan Pohjois-Karjalassa, 18,6 prosenttia tiloista.

Kainuussa oli viime vuoden tilastojen mukaan 111 luomutilaa. Niillä ei ole välitöntä huolta luomukorvauksista, sillä uusien tukien jäädytyksen ansiosta jo luomuna viljeleville tiloille voidaan turvata tukimaksut.

– Harmillisinta uusien luomutilojen tukien jäädyttämisessä on, että uusien yrittäjien saaminen on hankalaa. Sukupolvenvaihdosten ja tilakauppojen määrä on vähentynyt jo nyt huomattavasti, sanoo MTK Pohjois-Suomen puheenjohtaja Matti Tyhtilä.

Suosittelemme