Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Terminaali 2:n mullistus käynnistyy tammikuussa – matkustaja, varaudu pitkiin kävelymatkoihin ja muuttuviin liikennejärjestelyihin Helsinki-Vantaalla

Finavian mukaan lentoaseman kaukoliikenteen kaikki laajennukset valmistuvat ensi vuoden aikana. Seuraavaksi uusitaan terminaali 2:n alue.

Helsinki-Vantaan lentokentän terminaali  2.
Tältä terminaali 2 näytti vielä tänä kesänä. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle
Sara Salmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuosi 2019 tuo isoja uudistuksia Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Ensi vuoden aikana valmistuvat kaikki lentoaseman kaukoliikennettä palvelet laajennukset, kerrotaan Finaviasta.

Muutostyöt siirtyvät terminaali 2:n edustalle, kun alueen rakentaminen aloitetaan tammikuussa. Ennen terminaalin valmistumista matkustajien on varauduttava pidempiin kävelymatkoihin ja muuttuviin pysäköintijärjestelyihin.

Uudistukset ovat osa Helsinki-Vantaan mittavaa kehitysohjelmaa. Finavia on investoinut hankkeeseen noin miljardi euroa.

Lentoasema valmistautuu palvelemaan tulevaisuudessa 30 miljoonaa matkustajaa. Finavian mukaan lentoasema uudistuu ensi vuoden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Saavutko lentokentälle omalla autolla? Yksi parkkihalleista puretaan

Finavian mukaan kehitysohjelman näkyvin vaihe alkaa tammikuussa. Tällöin Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöselvitys- ja tuloaulat sekä julkisen liikenteen järjestelyt uusitaan.

– Terminaali 2:n nykyiset lähtö- ja tuloaulat muuttuvat täydellisen muodonmuutoksen jälkeen porttialueeksi. Lentoasemalle saadaan runsaasti lisää matkustajatilaa ja mahdollisuuksia kehittää palvelutarjontaa entistä monipuolisemmaksi, sanoo tekninen johtaja Henri Hansson Finavian tiedotteessa.

Havainnekuvista on nähtävissä, millaisia muutoksia terminaali 2:een on luvassa. Esimerkiksi terminaalin tunnistaa tulevaisuudessa puukattoisesta sisäänkäynnistä.

Helsinki-Vantaa lentoasema uusi terminaali 2 sisältä
Havainnekuva esittelee uutta kakkosterminaalia sisältä. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA Oy
Terminaali 2 helsinki-vantaa uudistus
Terminaalin voi tunnistaa tulevaisuudessa puukattoisesta sisäänkäynnistä. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA Oy ja Arkkitehtitoimisto HKP Oy

Hansson kuitenkin varoittaa, että rakennustyöt aiheuttavat joitain haittoja matkustajille. Työt terminaalissa kestävät kahdesta kolmeen vuotta.

– Palvelut vaihtavat paikkaa, kulkureitit muuttuvat, kävelymatkat pitenevät ja auton joutuu paikoittamaan nykyistä kauemmas.

Pysäköintihalli P2/P1 on tarkoitus purkaa ja halli suljetaan 7. tammikuuta. Terminaali 1:n ja 2:n edustalla sijainneet pikaparkkialueet siirtyvät pysäköintihalli P3:een.

Uutta tilaa autoille on kuitenkin luvassa.

– Terminaali 2:n laajennukseen kuuluu myös uuden parkkitalon rakentaminen. Se valmistuu parin vuoden kuluttua, Hansson kertoo.

Lisäksi taksi- ja bussiasemat siirtyvät ja liikennejärjestelyt muuttuvat keväällä. Tästä Finavia aikoo tiedottaa tarkemmin ensi vuoden puolella.

Kaukoliikenteen kapasiteetti kasvaa

Kaukoliikenteen kannalta ensimmäinen oleellinen uudistus on helmikuussa käyttöön otettava etelä- ja länsisiiven väliin jäävä keskusaukio.

Aukion ympärille on sijoitettu myymälöitä ja vaihtomatkustajien turvatarkastus.

Toukokuussa kaukoliikenteen alue laajenee lisää, kun ensimmäinen osa länsisiivestä valmistuu. Kesäkuussa puolestaan avataan rajatarkastuksen laajennus.

Lue lisää:

Helsinki-Vantaalle tarvitaan pikaisesti kymmeniä rajavartijoita lisää – Ylittikö Aasian liikenteen kasvu kaikki ennusteet?

Aasian-matkaajat liukuhihnalla koneeseen ja ulos – Helsinki-Vantaan jättilaajennus on nyt puolivälissä

Tältä näyttää Helsinki-Vantaan lentoasema neljän vuoden päästä

Helsinki-Vantaan terminaali kasvaa Linnanmäen verran – Finavia lupaa jätti-investoinnin luovan 5 000 pysyvää työpaikkaa

Suosittelemme