Hyppää sisältöön

Taiteen valtionpalkinto 16 taiteilijalle – mukana Klaus Haapaniemi ja Zaida Bergroth

Suuruudeltaan 14 000 euron valtionpalkinnot jaettiin tänään.

Zaida Bergroth Marian paratiisin lavasteissa
Elokuvatuotanto on prosessi, joka kestää vuosia. Siksi tarinan ja henkilöiden on oltava niin kiinnostavia, että niiden kanssa jaksaa viettää pitkän ajan, selittää ohjaaja Zaida Bergroth. - Åkerblom, jos joku, on riittävän kiehtova. Mitä enemmän hänestä luin, sitä enemmän ajattelin, että tämä ei voi olla totta. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Jussi Mankkinen

Arkkitehtuurin valtionpalkinto jaettiin kahdelle arkkitehdille, Trevor Harrisille ja Hennu Kjisikille. Harris ja Kjisik ovat rikastuttaneet suomalaista ja kansainvälistä arkkitehtuurikenttää jo vuosikymmenten ajan. Yhteisessä toimistossa on syntynyt korkeatasoisia toteutuksia ja arkkitehtuurikilpailujen voittoja, kuten tämänvuotinen Hakaniemenrannan ideakilpailu.

Muotoilun valtionpalkinnon sai muotoilija, kuvittaja Klaus Haapaniemi, joka toimii laaja-alaisesti ja kansainvälisesti muotoilun kentällä. Palkintoraadin mukaan hänen tunnistettava, omintakeinen tyylinsä tulkitsee modernilla tavalla suomalaista kansanperinnettä ja koristetaidetta.

Elokuvaohjaaja Zaida Bergroth sai elokuvataiteen valtionpalkinnon, ja harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi musiikin valtionpalkinnon. Kalaniemi on säveltäjänä ja muusikkona laajentanut harmonikan perinteistä roolia kansanmusiikissa. Raadin mukaan Bergroth taas on ansioitunut erityisesti perheen sisäisten jännitteiden ja perhesuhteiden kuvaajana, mikä näkyy myös hänen viimeisimmässä elokuvassaan Miami.

Cembalisti Marianna Henriksson ja koreografi Anna Mustonen palkittiin esittävien taiteiden valtionpalkinnolla, samoin dramaturgi, teatteriohjaaja ja esitystaiteilija Anna-Mari Karvonen sekä dramaturgi Marja Louhija.

Suomentaja Vappu Orlov ja kirjailija Maarit Verronen saivat kirjallisuuden valtionpalkinnot. Verronen tunnetaan spekulatiivisen fiktion uranuurtajana Suomessa.

Annette Arlanderille monitaiteen valtionpalkinto

Visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot myönnettiin kuvataiteilija Sasha Huberille, mediataiteilija Anneli Nygrenille, sarjakuvataiteilija Kati Rapialle sekä valokuvataiteilija Susanna Majurille.

Taiteilija Annette Arlander sai monitaiteen valtionpalkinnon. Palkintoraadin mukaan Arlander on monipuolinen taiteilija, jonka teoksissa maisemasta tulee esitys puheen tai videon avulla. Hänen voimansa on liikkua ympäristön, videon ja performanssin muodostamassa välitilassa.

Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) asiantuntijoina toimivat valtion taidetoimikunnat päättävät vuosittain alansa valtionpalkinnoista. Palkinnon voi saada taiteilija tai taiteilijaryhmä tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta.

Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti oman taiteenalansa hyväksi. Myös taiteenalan yhdistys tai muu yhteisö voidaan palkita. Suuruudeltaan taiteen valtionpalkinnot ovat 14 000 euroa. Palkinnot maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Suosittelemme sinulle