Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Striimaus on tullut osaksi perhejuhlia: Nuoripari meni naimisiin omenapuun alla, vieraat seurasivat vihkimistä juhlapaikalla 5 kilometrin päässä

Nykytekniikka mahdollistaa sen, että perhejuhliin on helppo osallistua etänä. Ammattilainen antaa vinkit kotijuhlien striimaukseen.

Janne ja Hertta Erkkilä menivät naimisiin kotipihan omenapuun alla,
Omenapuun alla. Kuvan laatu oli reilut kymmenen vuotta sitten heikko nykypäivään verrattuna, mutta ajatus oli tärkein, muistelee Janne Erkkilä häitään. Kuva: Janne Erkkilän häävideo
Petra Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Janne Erkkilä meni naimisiin kesällä 2006, monikaan ei ymmärtänyt striimauksesta vielä mitään. Ennen häitä morsiuspari suunnitteli, että vihkiminen tapahtuisi romanttisesti kotipihalla omenapuiden alla. Sen jälkeen juhla jatkuisi meren rannalla sijaitsevassa nuorisokeskuksessa.

Suunnitelmassa oli yksi ongelma: kotipihalle mahtui vain lähisuku, mutta häihin haluttiin kutsua yli sata vierasta.

Samaan aikaan Kokkolassa testattiin ensimmäisiä alueellisia nettitv-lähetyksiä. Syntyi idea.

– Välähti, että kutsutaan häävieraat juhlapaikalle ja lähetetään suora nettistriimi vihkimisestä, jota voi katsella valkokankaalta juhlapaikalla, kertoo media-alan kouluttajana työskentelevä Erkkilä.

Erkkilä palkkasi opiskelijan kuvaamaan ja äänittämään vihkimisen. Työkaveri taltioi häät toisella kameralla. Juhlapaikalle järjestettiin valkokangas, videotykki ja nettiosoite, josta pystyi seuraamaan lähetystä. Vieraaille ei kerrottu striimauksesta etukäteen mitään. Heille lähetettiin vain kutsu saapua juhlapaikalle tiettyyn aikaan.

Juhlapaikalla vieraat katsoivat häitä televisioista.
Vieraat seurasivat vihkimistä valkokankaalta. Kuva: Janne Erkkilän häävideo

Äänen laatu kannattaa tarkistaa

Kymmenen vuotta sitten perhejuhlan striimaaminen vaati ammattilaisen tietoa, taitoa ja kalustoa. Nyt etäyhteyden voi luoda itse vaikka kännykällä, tabletilla tai tietokoneella. Mahdollisuuksia on monia: Skype, Facebook, Instagram, Youtube-live, Hangouts, videopuhelu.

– Juhlassa on paljon järjestelyjä ja muitakin asioita mietittävänä kuin striimaus. Puhelin on ehkä yksinkertaisin ratkaisu, tosin sen äänen laatu ei ole paras mahdollinen, toteaa media-alan kouluttaja Juha Kiviharju Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä.

Kiviharju huolehtisikin ensimmäiseksi siitä, että äänen laatu on riittävän hyvä. Jos esimerkiksi lapsia leikkii ihan mikrofonin vieressä, papin puheesta ei välttämättä saa selvää. Lisäksi juhlan seuraamista verkossa haittaa, jos kirkossa kaikuu kovasti tai musiikki soi liian lujaa.

Ennen tilaisuuden alkua Kivijärvi kehottaa laittamaan kuulokkeet korville ja testaamaan, miltä ääni kuulostaa: Saako puheesta selvää tai hyppäävätkö äänentasot korkealle musiikkiesityksessä ja meneekö ääni särölle? Äänen laatu muuttuu huomattavasti paremmaksi, jos kotoa löytyy videokamera, jonka voi liittää tietokoneeseen ja käyttää sitä USB-kamerana.

Aloituksen pohdinta ja heilumisen välttäminen

Kuvauksessa kannattaa keskittyä olennaiseen. Kamera on hyvä laittaa jalustalle, viedä mahdollisimman lähelle kohdetta ja välttää heiluntaa. Kannattaa myös muistaa, että jos taustalla on ikkuna ja kuvataan vastavaloon, voi olla, ettei kuvattavasta näy mitään.

Media-alan kouluttaja Juha Kiviharju kannustaa striimaamaan.
Media-alan kouluttaja Juha Kiviharju kannustaa striimaamaan. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Kivijärvi harkitsisi tarkkaan, milloin striimaus alkaa. Kaikkea ei tarvitse näyttää eikä ottaa turhia paineita. Esimerkiksi ylioppilasjuhlista voi striimata vaikka vain puheen ja musiikkiesityksen. Kiviharju suosittelee, että striimaus myös tallennetaan muistoksi

– Itse juhla on tärkeintä, ei niinkään tekniikka. Mutta jos tekniikan avulla voi tuoda kaukana asuvat isovanhemmat lähelle, niin se on hienoa, Kivijärvi toteaa.

Tilaisuuden jälkeen voi vielä vaihtaa kuulumisia verkossa.

– Chatin avulla voidaan heti kommentoida vaikkapa kastejuhlan tapahtumiin: olipa ihana nimi, mistä se on tullut?

Kuvassa Janne Erkkilä seisoo laiturilla. Taustalla on hääpaikkana toiminut Villa Elba.
Janne Erkkilän häitä vietettiin 2006 taustalla näkyvässä Villa Elbassa. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Häävideo vielä koostamatta

Janne Erkkilä siirtyi morsiamensa kanssa juhlapaikalle vihkimisen jälkeen. Siellä häät jatkuivat perinteisesti pitkän kaavan mukaan: syötiin hyvin, tanssittiin, leikattiin hääkakku ja pidettiin jatkot vanhassa villassa.

– Sillä hetkellä fiilis oli kyllä aika makee. Elin rakkauden huumassa.

Striimaus oli kaikille iloinen ja uudenlainen yllätys. Siitä riitti puheenaihetta pitkäksi aikaa.

Mutta kuten sanonta kuuluu, suutarin lapsella ei ole kenkiä. Janne Erkkilän häävideo on vieläkin koostamatta.

Suosittelemme sinulle