Hyppää sisältöön

Maailman yleisin roska ei häviä luonnosta koskaan – suomalaiset heittävät miljardeja tupakantumppeja maahan joka vuosi

Tupakantumppi sisältää muovia ja sisältää vaarallisia myrkkyjä.

Tupakkatuotteet ovat yleisin luontoon päätyvä roska. Kuva: Päivikki Koskinen
Päivikki Koskinen

Joka päivä ihmiset tumppaavat miljardeja (siirryt toiseen palveluun) tupakoita kadulle, hulevesikaivoihin, metsiin, pihoille ja vesistöihin.

Kaikki kun eivät miellä tupakoita roskaksi lainkaan.

– Voi olla, että tupakoitsija kiikuttaa kaikki muut roskat kiltisti roskikseen, mutta tumppaa tumpit maahan, ihmettelee Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen projektikoordinaattori Anna von Zweygbergk.

Jopa kaksi kolmesosaa tupakoijasta heittää tumpin maahan. Tupakantumpit ovatkin maailman yleisin roska.

Suomessa tupakantumppeja päätyy luontoon miljardeja vuosittain.

Kalat syövät myrkkytumppeja

Vaikka tupakantumppi saattaa näyttää paperilta, se ei sitä ole. Tupakantumppi eli filtteri on muoviksi luokiteltua materiaalia, tarkemmin sanottuna selluloosa-asetaattia. Luontoon joutuessaan se ei hajoa, vaan muuttuu hitaasti mikromuoveiksi.

– Maatuminen on vanhanaikainen ja harhaanjohtava tieto. Muovi ei maadu, vaan se hajoaa pienen pieniksi mikromuovihiukkasiksi.

Eikä siinä kaikki. Tupakan filtteri ei nimittäin ole mitään puhdasta muovia, koska sen tehtävänä on pysäyttää tupakan myrkyllisiä kemikaaleja.

Filtteriin imeytyy tupakasta tuhansia kemikaaleja, joista osa on suoraan ympäristölle vaarallisia. Näitä ovat esimerkiksi lyijy ja arsenikki.

Suurin osa löytyneistä roskista oli muovia.

Luontoon päätyessään tumppi hajoaa pieniksi mikromuovihiukkasiksi, jotka kuljettavat mukanaan myös näitä myrkyllisiä kemikaaleja.

Ja kun kalat syövät tupakantumppeja tai hajonneiden tumppien hiukkasia, päätyvät myrkylliset kemikaalit myös meidän ruokaketjuumme.

– Eläimet maalla ja vedessä vahingoittuvat syötyään tumppeja tai niistä hajonnutta mikromuovia. Veteen joutuessaan tumpista alkaa jo tunnin kuluessa levitä veteen kemikaaleja, kertoo Anna von Zweygbergk.

Pidä taskutuhkista mukana

Paras keino tupakkaroskan vähentämiseksi on lopettaa tupakointi kokonaan.

Jos se ei onnistu, toiseksi paras keino on pitää taskussa mukana omaa tuhkakuppia.

Taskutuhkiksena toimii vaikka vanha pilleripurkki. Sinne saa kätevästi talteen tumpit seuraavaan roskikseen saakka.

Juttua muokattu 5.12. klo 9:27: Aiemmin jutussa kerrottiin, että kolme neljästä tupakoitsijasta heittää tumpin maahan. Oikea luku on kaksi kolmasosaa tupakoitsijoista.

Juttua täydennetty klo 10:12: Lisätty linkki Suomen Ashin tutkimukseen.

Juttua muokattu klo 20:29: Aiemmin jutun otsikossa kerrottiin, että suomalaiset tumppaavat maahan 4 miljardia tumppia vuosittain, määrää on todellisuudessa vaikea arvioida täsmällisesti. Lisäksi tupakantumpissa käytettävän muovin määritelmää täsmennettiin.

Katso juttu lajista, jossa yhdistyy lenkkeily ja roskien keräämien:

Roskia
Plogging eli roskajuoksu on sekoitus lenkkeilyä ja siivoamista. Puolen tunnin lenkillä Helsingin Alppilassa kertyi iso kassillinen roskaa. Suurin osa roskista oli muovia. Muovia ovat myös tupakantumpit, joita luontoon päätyy Suomessa vuosittain yli neljä miljardia. Muovi ei maadu tai häviä koskaan, vaan se hajoaa pieniksi mikromuovihiukkasiksi.

Suosittelemme sinulle