Hyppää sisältöön

Ennätyssuuret veronpalautukset tulossa joulukaupan keskelle

Ensi vuonna joulukauppa ei saa palautuksista vastaavaa lisää, kun kaikille yhteinen palautuspäivä jää historiaan.

Tämän vuoden veronpalautuspäivä on 11. joulukuuta. Kuva: Tuuli Kuismin / Yle

Liikaa viime vuonna veroja maksaneille on tiedossa ennätyspalautukset.

Maksettuja veroja palautetaan joulukuun 11. päivä lähes kolme miljardia euroa. Viime vuoden palautuksia on tulossa 3,6 miljoonalle henkilöasiakkaalle.

Saajia ei ole aikaisempaa enemmän, sen sijaan palautukset ovat nyt suurempia. Jokainen palautuksen saaja saa keskimäärin sata euroa enemmän kuin viime vuonna. Palautuksia maksetaan kymmenkunta prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Ennätyssuuriin palautuksiin ei ole verottajan arvion mukaan mitään yhtä syytä. Viime vuonna tavallista useampi on hakenut muutosverokortin ja arvioinut tulonsa yläkanttiin. Lisäksi ihmiset ovat hakeneet kotitalousvähennyksiä enemmän kuin edellisvuonna.

Myös viime vuodelle osunut hallituksen kiky-uudistus on vaikeuttanut veroprosentin arviointia, kun monelta jäi lomarahat saamatta.

Viimeinen yhteinen veronpalautuspäivä

Tämän vuoden verotus hoidetaan ensi vuonna eri tavalla ja yhteinen palautuspäivä jää historiaan.

Veronpalautuksia maksetaan ensi vuonna pääsääntöisesti elokuun ja joulukuun välisenä aikana. Päivämääriin vaikuttavat oma verotuksen päättymispäivä sekä omaan tai puolison veroilmoitukseen tehdyt muutokset.

Veronmaksajat saavat tiedon tämän vuoden verotuksen palautuksesta joko postin jakamasta veroilmoituksesta tai verohallinnon OmaVero- internetpalvelusta.

Verottaja lähettää edelleen esitäytetyn veroilmoituksen keväällä huhtikuun loppuun mennessä.

Viime vuoden jäännösveroja eli mätkyjä on kertynyt reilulle 600 000 henkilöasiakkaalle, yhteensä 1,2 miljardia euroa. Myös mätkyihin tulee ensi vuonna isoja muutoksia, kun niitä maksetaan vuodenvaihteen sijaan lähinnä elokuun ja helmikuun välisenä aikana.

Suosittelemme sinulle