Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Luodossa Pohjanmaalla todettu tuhkarokkotapaus, yli sata altistunutta – video: THL:n asiantuntija pitää lisätartuntoja todennäköisinä

Sairastunut on esikouluikäinen lapsi. Tauti vahvistettiin tänään tuhkarokoksi.

THL:n erityisasiantuntijan Mia Kontion mukaan on hyvin todennäköistä, että lisää tartuntoja tulee vielä ilmi, koska kontakteissa on rokottamattomia henkilöitä.
Joel Holma,
Riikka Oosi,
Jenni Frilander
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveysviranomaisten mukaan lapsi on ollut perheensä kanssa matkoilla Lähi-idässä, missä hän on todennäköisesti altistunut tuhkarokolle. Alueella on käynnissä tuhkarokkoepidemia.

Tuhkarokolle on useita kymmeniä altistuneita. Altistuneisiin kuuluvat lapsen perhe ja perheen lähipiiriä. Lapsi on ollut tartuttavuusaikana kotinsa lisäksi ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä ja Risohällin rukoushuoneella pidetyissä seuroissa ja pyhäkoulussa.

Tartunnan saanutta lasta ei ole rokotettu. Myös altistuneista useat kymmenet ovat puutteellisesti rokotettuja tai rokottamattomia.

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen toivoo, että kaikki henkilöt ottavat nopeasti terveyskeskukseen yhteyden, jos rokotussuoja on puutteellinen, ja jos on esimerkiksi ollut sunnuntaina Risöhällin rukoushuoneella.

– Näin ongelmat saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti.

Rahkosen mukaan mahdollisia altistuneita on kartoitettu keskiviikosta lähtien ja työ jatkuu edelleen. Etsinnässä ovat ne, joilla ei ole tautiin suojaa.

– Tarkkaa lukumäärää altistuneista ei vielä ole. Sen selvittäminen on vielä kesken, Rahkonen kertoo.

THL:n erityisasiantuntijan Mia Kontion mukaan on hyvin todennäköistä, että lisää tartuntoja tulee vielä ilmi, koska kontakteissa on rokottamattomia henkilöitä.

– Jos saadaan annettua immunoglobuliinia (=vasta-ainetta), osa tartunnoista saadaan varmasti estettyä.

Altistuneita seurataan useiden päivien ajan

Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksesta kerrotaan, että tartunnan jäljitykseen osallistuvat Vaasan sairaanhoitopiiri ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, kuntien tartuntatautihenkilökunta sekä THL.

Altistuneitten seuranta vie Rahkosen mukaan useita päiviä. Hänellä ei ollut tiedossa uusia taudista oireilijoita torstai-iltapäivällä puoli neljän aikaan.

Ei epidemiaa muualle Suomeen

THL:n mukaan ei ole mitään syytä epäillä, että tuhkarokkotratunnat leviäisivät laajasti muualle Suomeen, koska rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan Suomessa on todella hyvä. Toisin on tartuntapaikkakunnalla Luodossa, jossa vain 75 prosenttia on rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

– Se on liian alhainen, ilman muuta. Toivotaan, että siellä saadaan vanhempia vakuutettua rokotusten tärkeydestä, että sitä saadaan nostettua, THL:n Kontio sanoo.

Rokotuskattavuus kertoo kuitenkin vain sinä vuonna syntyneiden lasten rokotuskattavuuden. Valtaosa vanhemmasta väestöstä on vielä sairastetun taudin suojassa.

– Ennen 1970-lukua syntyneet ovat tuhkarokon todennäköisesti sairastaneet, Kontio sanoo.

Tuhkarokko tarttuu helposti huoneilman välityksellä

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu muun muassa huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä yhdeksästä yhteentoista vuorokautta.

Mikä tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu, ihmisiä ohjeistetaan ottamaan ensin yhteyttä puhelimitse omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen.

Suomessa sairastuu vuosittain 0-5 ihmistä tuhkarokkoon. Viime vuosi oli poikkeus, jolloin sairastuneita oli 11. Viime vuonna tautitapauksia kasvattivat Euroopan tuhkarokkopidemiat. Euroopassa tuhkarokkotartunnat ovat tänä vuonna kääntyneet laskuun.

Suosittelemme sinulle