Hyppää sisältöön

YK:n tarkastus paljasti: Pakolaisten tukia käytetty väärin Ugandassa – Haamupakolaisia, epäilyttäviä urakoita ja pysäköintialue pääministerin kanslialle

Uganda on saanut kiitosta siitä, että se on yksi eniten pakolaisia vastaanottaneista maista.

Ugandan pääkaupungin Kampalan taloja. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR haaskasi viime vuonna kymmeniä miljoonia euroja pakolaisille tarkoitettuja avustusrahoja Ugandassa, paljastaa maailmanjärjestön sisäinen tarkastus.

Uutistoimistot Irin (siirryt toiseen palveluun) ja AP kertovat, että tarkastuksessa löytyi useita epäselvyyksiä.

Esimerkiksi noin seitsemän miljoonan euron tienkunnostusurakka myönnettiin yritykselle, jolla ei ole kokemusta teiden kunnossapidosta. Saman verran rahaa on käytetty kyseenalaisiin maksuihin kuorma-auto- ja bussiyhtiöille, Irin kertoo. Kiistanalaisia kuljetuksiin liittyviä laskuja on kymmenien miljoonien arvosta.

Tarkastusraportissa kiinnitetään myös huomiota vedenkuljetukseen käytettyihin valtaviin summiin sekä siihen, että UNHCR on maksanut arvonlisäveroa ainakin lähes yhdeksän miljoonaa euroa enemmän kuin olisi tarvinnut.

Tarkastuksessa havaittiin myös, että varastoissa lojui enemmän tavaraa kuin sitä oltiin jaettu pakolaisille 12 kuukauden aikana. Joukossa oli muun muassa 288 000 huopaa ja 50 000 kottikärryt. 15 000 aurinkoenergialamppua on kadonnut eikä katoamista ole tutkittu kunnolla.

Ugandan pakolaispolitiikkaa suitsutettu

Uganda on saanut maailmalla kiitosta siitä, että se on ottanut vastaan joukoittain eteläsudanilaisia pakolaisia samaan aikaan, kun pakolaisvastaiset mielialat ovat lisääntyneet monin paikoin.

Itäafrikkalaisessa Ugandassa on yhteensä yli miljoona pakolaista, mikä tekee siitä yhden eniten pakolaisia vastaanottaneista maista (siirryt toiseen palveluun). Pakolaisia alkoi tulla Etelä-Sudanista vuonna 2013, kun maan sisäinen konflikti kärjistyi. Vuoden 2016 puolivälissä pakolaisten tulo kiihtyi.

Ugandan roolia turvapaikan tarjoana on pidetty tärkeänä, ja eräs nimettömänä puhunut avustustyöntekijä arvioi Irinille, että UNHCR näyttää olleen haluton loukkaamaan Ugandan hallitusta.

Johtajavaihdoksia

UNHCR:n kulut Ugandassa nousivat viime vuonna noin 180 miljoonaan euroon, kun ne toissa vuonna olivat vajaat 110 miljoonaa. Neljä viidesosaa avustusrahoista on tullut Britannialta, EU:lta, Saksalta ja Yhdysvalloilta.

Rahankäyttöongelmat tulivat ensi kertaa ilmi helmikuussa. YK syytti Ugandan viranomaisia siitä, että apua oli ohjattu vääriin käsiin tekaisemalla pakolaisia ja hankkimalla näille "haamupakolaisille" avustustarvikkeita.

Pakolaisten uudelleenlaskenta paljasti, että Ugandassa on 300 000 pakolaista vähemmän kuin Uganda oli aiemmin ilmoittanut.

Avustusrahojen jäädyttämisen pelko sai Ugandan vaihtamaan pakolaisasioista vastanneen johtajan sekä suostumaan tarkastukseen. Myös kolme muuta ugandaklaisviranomaista on erotettu.

UNHCR:n Ugandan-edustaja Bornwell Kantande on niin ikään korvattu Joel Bourdeaulla. Kantande sai kuitenkin sai uuden viran YK:n Itä-Afrikan ja Afrikan sarven aluetoimiston johtajana.

Epäselviä urakkasopimuksia ja palkkatukea

Tarkastuksessa löytyi myös useita sopimattomia järjestelyjä UNHCR:n Ugandan-toimiston ja pakolaisasioista vastaavan Ugandan pääministerinkanslian välillä.

UNHCR suostui muun muassa tekemään urakkasopimuksen kolmen epäpätevän ugandalaisen järjestön kanssa. Niistä yksi oli huijannut UNHCR:ää aikaisemmin.

UNHCR myös maksoi 1 700 euroa kuussa ugandalaisviranomaisille, jotka allekirjoittivat UNHCR:ään liittyviä asiakirjoja ja järjestivät järjestölle ajoneuvoja sekä polttoainetta. Lisäksi järjestö on tukenut 250 000 eurolla kustannuksia 72 virkamiehestä, joiden työsopimuksia ei ole näytetty YK:n tarkastajille.

UNHCR myös maksoi pääministerinkanslialle tontin, jonka piti parantaa edellytyksiä huolehtia pakolaisista. Pääministerinkanslian vieressä sijaitsevaa tonttia käytetään kuitenkin nykyisin parkkipaikkana.

Täsmennetty otsikkoa 3.12. klo 12.58

Suosittelemme sinulle