Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Linnan juhlien ympäristöteema näkyy myös ruokalistalla: Marjoja, kasviksia ja luomuruokaa – olut tehdään hävikkileivästä, ylijäämäruoka henkilökunnan suihin

Myös juhlien kuuluisa booli valmistetaan tänä vuonna lähes kokonaan luomutuotteista

ruokatarjoilua
Ruokatarjoilua Linnan juhlissa vuodelta 2015. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän vuoden tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton ympäristöteema näkyy myös juhlien ruokalistassa.

Presidentin kanslia kertoi tänään tiedotustilaisuudessa, että tarjoilussa suositaan kotimaisia luomutuotteita, lähiruokaa ja mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia raaka-aineita, kuten marjoja, kasviksia, villikalaa ja riistaa.

Myös juhlien kuuluisa booli valmistetaan tänä vuonna lähes kokonaan luomutuotteista. Kanslian mukaan tämän takia boolin maku muuttuu jonkin verran, se ei ole esimerkiksi aivan yhtä makeaa kuin aiemmin.

Juhlissa tarjottava olut on valmistettu hävikkileivästä. Viinit ovat luomuviinejä ja mehu on tehty Kultarannan omista omenoista. Lisäksi kahvi ja tee ovat 100-prosenttisesti ilmastokompensoituja luomutuotteita.

Linnan juhlien ruokahävikkiä pyritään pienentämään siten, että syömättä jäävä ruoka päätyy lopuksi henkilökunnan suihin.

Tasavallan presidentin kanslialla on tavoitteena pienentää hiilijalanjälkeään vuoteen 2024 mennessä peräti kaksi kolmasosaa. Isoin osa hiilijalanjäljestä muodostuu energiakustannuksista.

– Suurin osa meidän hiilijalanjäljestä, niin myös itsenäisyyspäivänä, aiheutuu kanslian kiinteistön käyttämästä energiasta. Olemmekin siirtyneet uusiutuvaan kaukolämpöön, kertoo linnanvouti Anne Puonti.

Hiilijalanjälki on pyritty minimoimaan lisäksi tuotteiden kuljetuksissa ja pakkauksissa. Tuotteiden toimituksia tehdään muun muassa hybridiautoilla ja lavakärryillä ja tuotteiden pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä.

Presidentin kanslian mukaan tämän vuoden juhlien budjetti on edellisvuoden tasolla, vaikkakin osa tarjoiltavista ruoista on hieman edellisvuonna tarjottuja kalliimpia. Juhlien budjetin kerrotaan olevan 200 000 euroa.

Tänä vuonna vastaanotolle on kutsuttu noin 1 700 vierasta. Se on kaksisataa vierasta vähemmän kuin viime vuonna. Suunnitelmissa ei ole kuitenkaan pienentää juhlien vierasmäärää päästömielessä tulevina vuosina.

– Se todellakin pienentää päästöjä. Toki sillä on vaikutusta hiilijalanjälkeen, kun ruokatuotteita tarvitsee hankkia vähemmän, myöntää Puonti.

Presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa torstaina 6. joulukuuta.

Koko menu:

Suolaiset

Savulahnavoileipätorttua

Muikku-haukivoileipäkakkua

Kuha-kirjolohimosaiikkia

Siianmätiblinejä

Muikku-, särki-, silakka- ja ahvenrieskasia

Haukea fenkolileivällä ja kuoretta mallasleivällä

Lammasbriosseja

Palvipeuravoileipäkakkua

Hirvi-, peruna- ja härkäpapu-punajuuripiirakoita

Särki-, suppilovahvero- ja palsternakkapasteijoita

Tatti-ohrapiirakoita

Kotimaisia juustoja ja siemennäkkileipää

Makeat

Ellen Svinhufvud -kakkua

Puolukka-kuusenkerkkäkakkua

Kultarannan marjakakkua

Mustaherukkabebe-leivoksia

Kanelikampoja

Mustikkakukkosia

Härkäpapupikkuleipiä

Tyrni-, mustikka- ja karpalomarmeladeja

Kermatoffeemakeisia ja suklaatryffelikonvehteja

Juomat

Ilmastokompensoitua kahvia ja teetä

Linnan perinteistä boolia

Luomupuna- ja valkoviiniä

Pienpanimo-olutta

Kultarannan omenamehua

Vettä

Lue myös:

Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä juhlitaan ympäristötekoja – Jenni Haukion puku kudotaan koivusta

Suosittelemme sinulle