Hyppää sisältöön

Tänä viikonloppuna ei sivakoida millään mikkihiiriladulla – asiantuntijat Jauhojärvi ja Lassila panivat maailmancupin estradit kovuusjärjestykseen

Mikä on hiihdon maailmancupissa mikkihiirilatu, entäpä kaikista rankin? Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Sami Jauhojärvi ovat tutkineet asiaa ja rankanneet ladut haastavuusjärjestykseen.

Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Sami Jauhojärvi arvioivat Lillehammerin radat maailmancup-kiertueen kovimmiksi.
Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Sami Jauhojärvi arvioivat Lillehammerin radat maailmancup-kiertueen kovimmiksi. Kuva: EPA
Anu Karttunen,
Laura Arffman

Urheilijoiden, selostajien ja asiantuntijoiden puheissa vilahtelee tasaisin väliajoin kommentteja maailmancupin laduista. Välillä rata on haastava, välillä helpohko. Mutta mihin näitä verrataan?

Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Sami Jauhojärvi raapaisivat aihetta pintaa syvemmältä. Kaksikko kävi kaikki tämän kauden maailmancupin radat läpi korkeuserojen, kokonaisnousumetrien ja kisavauhtien kautta ja pani radat kovuusjärjestykseen.

– Mietimme Samin kanssa, miten nousujen jyrkkyydet, korkeus merenpinnan tasolta ja työskentelyjaksojen pituudet vaikuttavat haastavuuteen, Lassila kertoi.

– Kun katsotaan nousujen kovuuksia ja jyrkkyyksiä, niin erot ovat aika suuria. Kun kaikki maailmancupin paikkakunnat pannaan yhteen kuvaan, niin katsojienkin on helpompi hahmottaa, kun puhutaan kovista tai helpoista radoista.

Normaalimatkoilla asiantuntijakaksikko on arvioinut haastavimmaksi radaksi juuri tämän viikonlopun Lillehammerin ladut. Myös miesten sprintissä Lillehammer on kaikista raskain, kun naisilla Falun kiilasi Lillehammerin edelle.

– Lillehammerista löytyy muun muassa maailmancupin pisin ja korkein nousu alhaalta ylös. Yksittäisistä radoista siinä tulee eniten nousumetrejä. Lisäksi Lillehammerin radoilla on vauhdikkaat laskut nousujen jälkeen ja laskuissa täytyy työskennellä, joten selkeitä palautuspätkiä on aika vähän, Lassila kertoi.

Jauhojärven ja Lassilan lista kovimmasta helpoimpaan

Normaalimatkat:
Lillehammer
Otepää
Holmenkollen
Falun
Ruka
Seefeld
Ulricehamn
Val di Fiemme
Davos
Beitostölen
Toblach
Oberstdorf
Cogne
Quebec

Sprintti naiset:
Falun
Lillehammer
Otepää
Val Müstair
Ruka
Cogne
Toblach
Davos
Lahti
Drammen
Quebec
Seefeld
Dresden

Sprintti miehet:
Lillehammer
Cogne
Seefeld
Lahti
Otepää
Falun
Val Müstair
Ruka
Toblach
Davos
Drammen
Quebec
Dresden

Suosittelemme sinulle